Egyre kevesebb pécsi keres állást

Viszonylag kedvező adatokat mutatnak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, 2017 júniusi adatai a pécsi munkanélküliségről: a baranyai megyeszékhelyen 3,73 százalék az állástalanok aránya, ez nemhogy a megyei, de az országos mutatóknál is jobb érték.

Nemrég jelentek meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai, eszerint Pécsett 3,73 százalékos a munkanélküliség. Ez önmagában is igen kedvező számnak tűnik, de jóval alacsonyabb a baranyai 5,25 százalékos értéknél, és kisebb az országos 4,1 százalékos mutatónál is. A jelek szerint igazuk van a szakembereknek: a baranyai munkanélküliségi adatokat Pécs egyértelműen javítja.

A Viessmann energetikai cég már toboroz Pécsett

Ha a százezernél nagyobb lélekszámú településekkel vetjük össze Pécset, az látszik, hogy városunk nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. Az Audi-központ Győr közismerten jól áll, nem is meglepő, hogy itt mindössze 1,45 százalékos az állástalanok aránya – a szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy aki akar, el tud helyezkedni, esetleg épp két munkahely között regisztráltatta magát. Szeged munkanélküliségi rátája nem éri el a három százalékot, az viszont meglepő lehet, hogy a Mercedes-gyárral bíró Kecskemét mutatója alig jobb a pécsinél (3,68%). Nyíregyháza már rosszabb adatokat produkál, mint Pécs (4,03%), Debrecen és Miskolc pedig jóval le van maradva az 5,4, illetve 5,34 százalékos mutatóval.

Az ITSH további bővítést jelentett be

A szakemberek szerint a mostani javulás több okra vezethető vissza. Egyrészt megjelentek a szezonális és idegenforgalmi munkák, természetesen érezhető a közmunka hatása is (bár ez az ország többi településén is jelen van, nem csak Pécsett), másrészt több piaci szereplő is keresett az elmúlt időszakban új munkaerőt. Emellett további bővülés is várható, hiszen a közelmúltban számoltunk be arról, hogy az ITSH és a Viessmann is központot bővített, illetve nyitott Pécsett, valamint egy svájci hátterű kábelgyár is toborzásba fogott a baranyai megyeszékhelyen.

Érdemes egyébként a mostani adatokat összevetni a korábbiakkal is. Legutóbb februárban foglalkoztunk a pécsi munkanélküliségi mutatókkal, akkor 3,92% volt ez az érték. 2016 hasonló időszakában, azaz júniusban Pécs munkaképes lakosainak 4,82 százaléka keresett állást, míg 2009-ben 6,58 százaléka. Idén júniusra az állástalanok aránya 3,73 százalékra csökkent.