10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsPécsett vetítették le először a mecseki láthatatlanokról szóló filmet

Pécsett vetítették le először a mecseki láthatatlanokról szóló filmet

December 11-én az E78-ban debütált Cs. Nagy Sándor, a mecseki láthatatlanokról szóló közel 1 órás filmje. Az ’56-os forradalom leverése után is a végsőkig küzdő, legendás baranyai szabadságharcosok történetét Pécsett többen, országos szinten azonban méltatlanul kevesen ismerik. Ezen is szeretnének változtatni az alkotók. 

A filmbemutatón a korhű hangulat megteremtésében segédkezett a Botond Veterán Katonai
Jármű Egyesület, akik ’56-os egyenruhákat viselve fogadták a nézőket. A Zsolnay-negyed Pirogránit udvarán egy veterán teherautó is helyet kapott, fokozva a vendégek izgalmát.

Sokan voltak kiváncsiak a filmre, Pécs polgármestere, a Pécsi Tudományegyetem rektora, több önkormányzati képviselő mellett fiatalabb és idősebb nézők is helyet foglaltak a sorok között. Az egybegyűltek három mecseki láthatatlan élményein keresztül ismerhették meg a forradalom leverése, a szovjet csapatok bevonulása utáni napok történéseit: Lux Antal, Farkas József, valamint Tésenyi Ferenc jelentek meg a vásznon, akik több száz társukkal karöltve, maguk is aktívan részt vettek a tankokkal szembeni gerillaharcban a Mecsek erdeiben. A felvételeken ugyan a 60 éve várt találkozás miatti öröm is látszott, de a nézőt közben átjárhatta a meghatottság és borzongás, sőt az iszonyat is, mely érzések mind a főszereplők visszaemlékezései miatt jöttek fel. Mindemellett naplóbejegyzések és igényes animációk segítették elő, hogy még inkább beleélhessük magunkat az akkori eseményekbe.

Jó hír azok számára, akik lemaradtak, hogy a film alkotói a vetítés után azt mondták, lehetőség szerint több városban, fesztiválokon, de tévében és iskolákban is bemutatnák a művet.

Többek között az önkormányzat és az egyetem is támogatták a film elkészítését (Balról jobbra: Péterffy Attila polgármester és Miseta Attila rektor a bemutatón)

A bemutatót az alkotókkal folytatott beszélgetés követte, melyet Méhes Károly, pécsi költő, író, újságíró moderált. Részt vett Lux Antal, egykori mecseki szabadságharcos, a film szereplője; Cs. Nagy Sándor, rendező; valamint Sashegyi Zsófia, szerkesztő-riporter.

Az egykori mecseki láthatatlan meghatódottan beszélt arról, hogy hosszú évekig rémálmai voltak az ’56-ban átélt borzalmak miatt, amikről sokáig nem is beszélhetett nyíltan. Lux Antal ma Németországban él, anno el kellett hagynia hazáját, különben megbüntették volna. A sikeres művész alkotásaiban többször szerepel a szabadságharc, mint motívum. A vetítésen a három szereplő közül sajnos csak ő tudott részt venni, hiszen a film létrejöttét naplójával nagyban támogató Tésenyi Ferenc még a videó elkészülte előtt elhunyt, Farkas József pedig – mint a bemutatón kiderült – betegeskedik.

Cs. Nagy Sándor és Sashegyi Zsófia többek között arról beszéltek, hogy a film 5 évig készült, mert több nehézségbe ütköztek a forgatások alatt. Mint mondták, ennek ellenére óriási élmény volt a munka, hiszen hihetetlenül érdekes szeletét ismerhették meg a hazai történelemnek.

Az is elhangzott, hogy amennyiben erre lesz keret, akár nagyjátékfilmet is szívesen készítenének a mecseki láthatatlanokról.

[su_box title=”A filmről” style=”glass” box_color=”#c2bb6c” radius=”2″]A Láthatatlanok című dokumentumfilm három túlélő visszaemlékezésein keresztül, látványos animációs betétekkel mutatja be a brutális szovjet túlerővel szemben felvett szabadságharcot, amelyet 1956-ban, a forradalom leverése után vívtak a pécsi és Pécs környéki férfiak, nők; egyetemisták, kiskatonák és bányászok. A helyismeretükre támaszkodó civilek szegényes fegyverzetükkel, gerilla harcmodort felvéve érzékeny veszteségeket tudtak okozni az erdei terepen nehezen mozgó harckocsiknak, amelyekkel szemben tizenkét napon át – az országban legtovább – tartották magukat. A hegyen történtekről eddig csak töredékes visszaemlékezésekből és egy hadinaplóból értesülhettünk, a Láthatatlanok című dokumentumfilmben azonban három, a világ legkülönbözőbb pontjaira szakadt egykori szabadságharcos mondja el, mit élt át, sőt, egyiküktől egy újabb napló is előkerül…[/su_box]

A film trailerét itt nézhetjük meg:

https://www.youtube.com/watch?v=X39bUpNvxFY

A Láthatatlanoknak van Facebook-oldala is, melyet ITT lehet elérni.


A mecseki láthatatlanokról korábban számos alkalommal írtunk már mi is, íme egy kis olvasmány a mecseki hősök iránt érdeklődőknek:

Több mint két évtizede a Mecseki Láthatatlanok nyomában

Pécsi volt, hős volt, a kommunisták lelőtték

Csalók, tolvajok, vérszomjas gyilkosok – így alázták meg a pécsi forradalmárok emlékét

A pécsi harcosok, akik megleckéztették a szovjet pufajkásokat

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő