Jöjjenek a legdurvább nyári diákmelók! Te melyiket próbáltad?

A diákmunka hosszú ideje nyújt anyagi segítséget, tapasztalatgyűjtési lehetőséget fiataloknak, Pécsett is nagy népszerűségnek örvend. Egyesek csak nyári szünetben, mások tanulmányaik mellett is megkeresik a bulikra vagy tandíjra valót. Habár vannak bizonyos melók, melyekkel szinte riogatni lehet, mégis mindegyik jó valamire. Összegyűjtöttünk néhány klasszikust. 

Az a bizonyos kukoricacímerezés…

Fel a kezekkel, kit nem fenyegettek azzal, hogy ha nem fejezi be az egyetemet, már csak  kukoricát címerezni lesz esélye élete további részében? Elsőre ugyanis igencsak ijesztőnek hangozhat ez a nem kicsit megerőltető tevékenység. Másrészt viszont rengeteg pécsi fiatal kereste így a vodkanarancsra és tankönyvekre valót az idők során, az egyik legősibb diákmunkáról lévén szó.

Ugyan tényleg fárasztó a dolog, viszont fel lehet fogni kalandként is, mely során rengeteg új embert ismer meg az ember, ráadásul a barátait is magával rángathatja alkalomadtán.

Íme, itt egy videó a baranyai címerezésről:

Te elfogadod a szórólapot, amit tinik osztogatnak az utcán? 

Megvan a kép, mikor a legnagyobb melegben – miközben mindenki más a szökőkutak körüli árnyékban hűsöl, pár nagy gombóc fagyit nyalogatva – néhány fiatal srác és lány könyörgő tekintettel próbálja elpasszolni a kezében lévő szórólapokat a lézengő járókelőnek? Ugyan mostanában, a közösségi média által kínált, akár ingyenes hirdetési lehetőségek fénykorában, sok cég már nem költ papíralapú – és persze nem túl környezetbarát – reklámanyagra, korábban rengeteg diákot alkalmaztak effajta munkákra.

Mit szépítsük? Nem túl hálás feladat, hiszen a legtöbb ember levegőnek néz, esetleg szánalomból vagy jóindulatból fogadja el a leporellót, amire rá sem néz, majd elhajítja az első kukába. Emellett sok olyan történetet is hallani, hogy maga a szórólapozó diák dobja ki a szóróanyag nagy részét, hogy előbb végezzen a napi penzummal. Ez pedig vagy bejön, vagy lebukás esetén valószínűleg azonnali hatályú elbocsátást von maga után. Egy biztos: viszonylag egyszerű módja ez a pénzkeresésnek, ezért érdemes legalább egyszer kipróbálni.

Fagyimérés, gyorséttermi munka? 

Ha nyár, akkor fagylalt. Pécsett rengeteg helyen árulják a kánikula legkedveltebb édességét, így nyilván sok diákra is szükség van, akik kimérik azt. Ugyanez a helyzet a szinte gombaként a földből kinövő gyorséttermekkel, melyek mindig szívesen foglalkoztatnak fiatalokat.

Kétség sem fér hozzá, hogy a vendéglátásban dolgozni nem egyszerű, nem is beszélve arról, hogy ezeknél a melóknál nagyon fontos a megfelelő kommunikációs készség is, ugyanis nyilván nem mindegy, hogyan viselkedünk a vevőkkel szemben. Ha valakit nem zavar a sültkrumpliszagú haj vagy az egész napos ácsingózás a fagyispult mögött, akkor egyértelműen ezek a neki való feladatok. Persze fontos jól körüljárni a témát, hogy az órabérek is stimmeljenek.

Felelősségteljes munka a vízimentőké

Habár az eddig nyaranta sok diákot alkalmazó Orfűi Aquapark helyzete jelenleg kérdéses, vannak még helyek a régióban, ahol a feltételeknek megfelelő fiatalok vízimentőként érvényesülhetnek. Természetesen ez a feladat nem mindenkinek való: nem elég jól úszni hozzá, képesítést szerezni is kötelező, hiszen akár emberéletek is múlhatnak a megfelelő tudáson.

Emellett persze kellemesebb lehet a medence szélén tölteni a munkanapot, mint egy meleg irodában vagy a forró tűzhely mellett. Amennyiben az ember szeret segíteni másokon és lételeme a strand, meleg szívvel merjük ajánlani ezt a fajta melót.

Nem mindig könnyű a hosztok és hoszteszek dolga…

Nem nagyon tudunk elmenni úgy egy bevásárlóközpontba, hogy ne találkozzunk legalább egy standdal, ahol az éppen aktuális, legújabb terméket tukmálják kóstolásra fiatal, szimpatikus lányok és fiúk. A mindig mosolygós és kedves diákok sokszor nem örülnek őszintén: nem könnyű ám sem a napi 4-6-8 óra ácsingózás, sem a folyamatos vigyorgás, nem is beszélve a talán nem is olyan remek termék emberekre való rábeszéléséről.

Mindazonáltal a promóciós munkák mellett szól, hogy általában elég jól lehet velük keresni, sőt a legtöbb esetben nem kell fura jelmezekben sem parádézni, és az emberek is nyitottak az újra, így az a bizonyos rábeszélés sem feltétlenül olyan kellemetlen.

Ti miket dolgoztatok nyaranta? Miket tapasztaltatok? 

Hirdetés