13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletSzolidaritási flashmobot szerveznek Pécsen az SZFE-ért

Szolidaritási flashmobot szerveznek Pécsen az SZFE-ért

Szeptember 2-án, szerda este 7 órakor szolidaritási flashmobot szerveznek a pécsi Színház téren a Színház- és Filmművészeti Egyetemért (SZFE), illetve bejelentett „sürgős gyűlés” lesz az esemény kapcsán.

A szervezők azt írták, lehet táblát hozni, és a tenyerünkbe írhatjuk, hogy SZFE.


Mint korábban megírtuk, hétfő este utcára vonultak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, miután lemondott Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László –, valamint a szenátus tagjai is. Ők mindezt az egyetemi autonómia elvesztésével indokolták. Kedd reggelre a tüntetők barikádot emeltek az egyetem bejárata elé, mondván, ők döntik el, milyen előadókat engednek be és kiket tartanak távol.

Mindez azután történt, hogy Vidnyánszky Attilát a kormány jelölte ki a szeptembertől felálló új kuratórium elnökének. Nemrég pedig az is kiderült, hogy a kuratórium felszámolja a SZFE autonómiájának minden lényeges elemét, vagyis az egyetem legfőbb döntéshozó szerve

– nem dönthet saját működési szabályzatáról,
– nem szólhat bele a költségvetésbe,
– nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
– nem választhatja meg az egyetem rektorát,
– nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Azt is megírtuk, a hétfői tüntetésen felszólalt többek közt Vilmos Noémi pécsi rendezőhallgató is, akinek Bánk bán-rendezését a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában szeptember 25-én mutatják be. Beszéde ide kattintva olvasható.

Forrás: Mohos Márton/24.hu
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő