A gyárépítéshez szükséges telek megvásárlásáról szóló előzetes megállapodást írtak alá ma a japán Serien vállalatcsoport és a pécsi önkormányzat vezetői – közölte pénteken az önkormányzat. Ezt követően haladéktalanul indulnak a földmunkák, ami után várhatóan ősszel kezdődhet meg az első ütem építése.

A közgyűlést helyettesítő pénteki rendkívüli online konzultáción a képviselők többsége megszavazta a japán Seiren vállalatcsoporttal kötendő, előzetes telekvásárlási megállapodást.

Az önkormányzat sajtóközleménye szerint a 23 hektáros terület értékesítéséről szóló előszerződést pénteken kora délután írta alá Toru Takegawa, a Seiren Hungary Kft. képviselője és Péterffy Attila polgármester a Városházán.

Péterffy Attila és Toru Takegawa

– Ez a megállapodás újabb mérföldkő a japán beruházás történetében, hiszen megteremti a feltételeit annak, hogy a telekalakítást követően megkezdődjenek a földmunkák és a közműépítések a területen. Örülök annak, hogy a japán Seiren vállalatcsoport elkötelezett az építkezés és a város mellett, jó tapasztalni, hogy a beruházás nemcsak a pécsi önkormányzatnak, hanem a befektetőknek is fontos, és lépésről lépésre haladunk előre a projekt közös megvalósításában – mondta Péterffy Attila az aláírást követően.

Ahogy azt korábban megírtuk, a japán Seiren konszern áprilisban jelentette be, hogy korszerű járműipari textíliát gyártó üzemet épít Pécsett. A beruházást a kormány kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette.

Az aláírás pillanata

Mint ismert, az üzemet egy 23 hektáros területen építik majd fel több ütemben. Ehhez kapcsolódóan nemrég írtunk arról is, hogy mivel a pécsi önkormányzatnak a Déli Ipari Parkban csak 8,5 hektáros területe van, a fennmaradó részt az ipari parkot üzemeltető társaságtól kell megvásárolni, majd egyesíteni a telkeket.

A jogi procedúrával párhuzamosan megkezdődik a gyárépítés előkészítése: Már a következő hetekben elindulnak a földmunkák, és az üzem működéséhez szükséges közművek kiépítése. Ennek befejezését követően, nagyjából két hónap múlva kerülhet a japán cég birtokába a telek, ahol az üzemcsarnokok építése ősszel kezdődhet meg – írja az önkormányzat közleménye.

Az első fejlesztési ütemet várhatóan 2022 második felében adhatják át, de már most tervben van a pécsi üzem bővítése.

A fejlesztés első üteme után a gyárban foglalkoztatottak létszáma elérheti a 200 főt.

A Seiren pécsi beruházása kapcsán korábban az alábbi cikkeket írtuk:

Seiren-beruházás: itt az újabb nagy lépés a gyárépítés felé

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lehet a Seirené

Palanovics Norbert: A Seiren érkezése ajtót nyithat Pécsnek további ázsiai befektetések előtt

A SEIREN-beruházás évtizedekre meghatározhatja a város és a régió fejlődését

Új perspektívát adhat Pécsnek a SEIREN érkezése

A japán SEIREN épít gyárat Pécsett, az első ütemben 200 új munkahely létesül

 

hirdetés
Uránia Mozi