Összesen 80 tonna illegálisan elhelyezett hulladéktól tisztította meg szombaton a Biokom NKft. a Komló és Mánfa közti útszakaszt a Mecsekben – közölte kedden a városüzemeltetési cég.

A Komló és Mánfa közötti útszakaszon illegálisan elhelyezett hulladékot szállították el október 16-án a Biokom NKft. munkatársai a Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának megbízásából.

Mint írják, a területet csaknem 2 tonna zöldhulladéktól és 78 tonna műanyag hulladéktól tisztították meg.

Hogy ez milyen hatalmas mennyiség, azt jól jelzi, hogy az elszállítást 13 fordulóval tudták megoldani. A gépi rakodási munka kivételével minden szükséges feladatot a Biokom NKft. munkatársai végeztek el – teszik hozzá.

Nem ez volt az első eset, hogy a társaság nagyobb területen számolta fel az illegális hulladéklerakókat. Ahogy lapunk is megírta, februárban a Kórház utca 6. alatti, mára már lakatlan épület környéke tisztult meg a szeméttől, márciusban István-akna környékéről, májusban pedig a Pécs-Romonya összekötő út melletti területekről szállították el az illegális hulladékot, de Györgytelepen és az egykori Zsolnay-labdarúgópályán is felszámolták a lerakatokat.

Kiemelik, hogy az illegális hulladéklerakás elleni harcot a cég által kihelyezett vadkamerák is segítik, jelenleg összesen 11 figyeli a lerakás szempontjából frekventált területeket, és további öt kamera beszerzése folyamatban van.

A társaság augusztusban telepített vadkamerát a nagyárpádi buszfordulóhoz, a Hársfa lakóparkhoz, az Edison utca – Gomba utca kereszteződéséhez, a Donátusi út – Aranyhegyi dűlő kereszteződéséhez, a Fábián Béla utcai buszfordulóhoz, a Magyarürögi úton a Lajkó utcai szelektív gyűjtőszigethez, a Corvin utcába és a Pákolitz István utcába, a Vásárcsarnok északi oldalán lévő tömbparkolóba, valamint a Huszár utca – Mezőszél utca kereszteződéséhez.

A kamerákat a Pécsi Közterület-felügyelet figyeli, és többször volt már példa arra, hogy a hatóság a felvételek alapján indított eljárást az illegális szemetelők ellen.