Több mint húszmilliós pluszpénzt kapnak a pécsi bölcsődék

Őri László, Pécs alpolgármestere köszöntötte a jelenlevőket a Tudásközpontban kedden, a Bölcsődék Napján, ahol több, a pedagógusokat érintő jó hírt is bejelentett. 

hirdetés

Megtelt a Tudásközpont előadóterme a legkisebb gyermekekkel foglalkozó pedagógusokkal, akik azért gyűltek össze, hogy a Bölcsődék Napján értékeljék az eltelt évet. A konferenciát Őri László nyitotta meg.

– Az elmúlt évtizedekben a család és a gyermekvállalás szerepe felértékelődött. Ma már kimondhatjuk, hogy a társadalom szemében a gyermek a legfontosabb érték. Ezért az óvodákban, bölcsődékben dolgozók munkája is egyre fontosabb. A polgári kormány a családokat támogató politikájának részeként 2010-ben államilag elismert ünneppé nyilvánította a Bölcsődék Napját – emelte ki beszédében a város bölcsőde- és óvodafejlesztések megvalósításáért felelős alpolgármestere.

A Testvérvárosok terei intézményegyüttes már új külsővel fogadja a piciket

Őri László hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek városi fejlesztései közül az egyik legsikeresebb az óvodai és bölcsődei intézményfelújítási program, amelynek keretében 2,5 milliárd forintból több mint egy tucat óvoda és féltucat bölcsőde modernizácója valósul meg. Hozzátette: az intézkedéssorozattal a pécsi gyermekeket vállaló és nevelő családokat támogatja a város. Ahogy az alpolgármester fogalmazott, a megvalósításra erős szövetséget kötött a város Dallosné Kaurek Csilla, a Kisgyermek Szociális Intézmények igazgatójával.

– A felújítások kapcsán sok szempontot kellett együttesen figyelembe vennünk. Egyik lényegi pont volt a fejlesztések tervezésénél, ütemezésénél, hogy a forrásokból a különböző városrészek lehetőleg azonos mértékben részesüljenek, de az intézmény műszaki állapotát, vagy a pályázati lehetőségeket is szem előtt kellett tartanunk. Megállapíthatjuk, hogy volt elég erőnk és kitartásunk terveink megvalósításához, nem állítottak meg a beázott falak, omladozó vakolat, az időnként jelentkező nehézségek – mondta el az alpolgármester.

A programnak már látványos, a szülők számára fontos eredményei is vannak, a közelmúltban számolhattunk be többek között a Testvérvárosok terei intézményegyüttes, a vasasi, a Hajnóczy utcai, a Bornemissza utcai vagy éppen a Siklósi úti óvoda felújításáról.  Több intézményben is folyik jelenleg a munka, a Németh László utcai óvoda–Kicsikék bölcsőde, illetve a Budai Nagy Antal utcai óvoda–Napsugár bölcsőde területén.

– Ezek a fejlesztések azonban mit sem érnek önmagukban olyan pedagógusok nélkül, akik szívvel-lélekkel dolgoznak a gyermekeinkért, a pécsi családokért. Ezúton is szeretném megköszönni a munkájukat – tette hozzá.

Őri László bejelentette: a költségvetés egyensúlya jelentős mértékben javult, így a következő közgyűlésen javaslatot fog tenni arra, hogy 21 millió forinttal emelje meg a város a Kisgyermek Szociális Intézmények költségvetését, s egy egyszeri, bruttó 30 ezer forintos jutalomban részesülhessenek a pedagógus életpályamodell alá tartozó dolgozók.