20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekVigyázz, hová nyúlsz!

Vigyázz, hová nyúlsz!

Influenza és egyéb vírusok folyamatosan felütik fejüket környezetünkben és nem is gondolnánk, hogy naponta milyen sokszor kerülünk olyan szituációba, aminek során könnyebben elkaphatunk valamilyen betegséget. Nem kell letakarítani a bankautomatát, de azért nem árt résen lenni, ha vigyázni akarunk az egészségünkre.

Mindennapos tevékenységek veszélyei

Egy kilincs, a bevásárlókocsi, a tömegközlekedési eszközök, a mozgólépcső kapaszkodója – ezek mind gondot okozhatnak, miután hozzájuk értünk. Emberek százai érintik meg ugyanazokat a felületeket naponta, így azok tisztasága erősen megkérdőjelezhető. Persze attól, hogy hozzányúlunk valamihez, még nem lesz semmi bajunk, hiszen bőrünk egyik feladata, hogy megóvjon minket a környezeti ártalmaktól, azonban nem ajánlatos hozzáérni az arcunkhoz, főként a szemünkhöz, szánkhoz addig, amíg alaposan nem mostunk kezet. A különböző kórokozók ugyanis a nyálkahártyán keresztül jutnak a szervezetünkbe, illetve akkor, ha valamilyen sérülés, seb van a bőrünkön.

bevásárlás
Gondoljuk végig, hányan fogták meg előttünk…

– Főként vírusos fertőzések idején – például az influenzajárvány alatt – fontos, hogy mindig alaposan megmossuk a kezünket szappannal mondjuk egy bevásárlás után. Cseppfertőzéssel terjedő betegségek úgy is fertőzhetnek, ha valaki beletüsszent a kezébe, majd megfogja a bevásárlókocsit. Ilyenkor a mikrobák megtelepednek a felületen és a következő vásárló megfertőződhet. Azért fontos a kézmosás, mert így nem jutnak be a kórokozók például a szembe, amin keresztül már fertőzhetnek – mondja Gazdag Zoltán, a PTE TTK Általános és Környezeti Mikrobiológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa.

Ételek és italok

A dobozos italokon is megtelepedhetnek szennyeződések, mert a tárolás és szállítás során számtalan külső hatás éri ezeket, leeshetnek a földre, akár fekália is kerülhet a közelébe – például egy galamb révén. Ezért ezeket érdemes lemosni, mielőtt a szánkhoz emelnénk, de még jobb inkább áttölteni egy pohárba az italt, esetleg szívószálat használni.

üdítő baci
A szívószál is jó megoldás lehet

– A műanyag palackok esetén ez a veszély nem áll fenn, hiszen az üveg száját kupak védi. Akkor lehet velük gond, ha sokszor használjuk őket, ugyanis ilyenkor elszaporodhatnak rajta a mikrobák – mondja Gazdag Zoltán. Ezért 1-2 hétnél tovább nem ajánlatos ugyanazt az üveget újratölteni.

Erre talán nem is gondolnánk, de az előre csomagolt felvágottak és egyéb élelmiszerek, a konzervek ugyanígy hemzseghetnek a baciktól, így ezeket sem árt bontatlan állapotban lemosni, mielőtt az asztalra tennénk őket.

Strand, uszoda

A nedves környezetben a baktériumok, gombák és társaik nagyon jól érzik magukat, így főként azok, akik érzékenyebbek, ilyen helyeken könnyebben elkaphatnak valamit. Javasolt mindig papucsot viselni, zuhanyzás közben is. Ha hosszabb ideig tartózkodunk egy fürdőben, nem árt levenni a vizes fürdőruhát se, mert a nedves ruhanemű a baktériumoknak kedvez. Ha gyakran jár valaki uszodába, akkor a törölköző rendszeres cseréjéről se feledkezzen meg. (Korábban írtunk már arról, miért fontos ez.) Bár vizes környezetben sokan hajlamosak elfelejteni a kézmosást, erre ilyenkor is oda kell figyelni, főleg étkezések előtt.

kézmosás

[box title=”Mire ügyeljünk kézmosáskor?” box_color=”#99f275″]

– 20 másodperc kell az alapos kézmosáshoz

– a folyékony szappan jobb, mint a hagyományos (utóbbin is lerakódhatnak mikrobák)

– az ujjak között és a köröm alatt is mosakodj

– ne csak a tenyérre, hanem a kézhátra és a csuklóra is ügyelj

– utána alaposan töröld meg a kezed

– az a legjobb, ha nyilvános helyen a papírkéztörlővel nyitod ki az ajtót (persze ha az elég közel van a szemeteshez, ahová aztán ki tudod dobni)[/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő