Hirdetés

Sorra újulnak meg a pécsi óvodák és bölcsődék. Az elmúlt évtizedek legnagyobb óvoda- és bölcsődefelújítási programja keretében már számos épület megszépült, sok helyen zajlanak a munkálatok és még több intézmény kerül sorra hamarosan.

2016 márciusában döntött arról a pécsi önkormányzat, hogy mintegy két milliárd forintból korszerűsítenek kilenc óvodát és hat bölcsődét városszerte. A tavalyi év második felében már sorra adták át a kívül-belül megszépült épületeket. Közvetlenül azokat kérdeztük meg, akik naponta érzik a változás hatásait: mit tapasztaltak, hogyan vélekednek a fejlesztésekről.

A Hajnóczy utcai ovira 168 milliót költöttek, október elején vehették birtokba a gyerekek. Az udvart, a tornatermet is kicsinosították, de több vadonatúj helyiséget is kialakítottak a leharcolt állapotban lévő épületben.

Staubachné Orbán Andrea vezető óvónő szerint mivel egy közel hatvan éves épületben dolgoztak, megvolt az igény a felújításra. Most egy 21. századi környezetben, 21. századi munkafeltételek mellett dolgozhatunk.

– Külön öröm nekünk, hogy a kivitelező a munkák során folyamatosan kikérte a véleményünket – mi hová kerüljön, milyen legyen a mintázat. Így mi, óvónők is kicsit magunkénak érezzük a dolgot, sok mindenben mi dönthettünk – mondta.

Kívülről is nagyon szép lett a Hajnóczy utcai ovi

Az óvónő szerint a szülők is örülnek a hatvan négyzetméteres tornateremnek, a balesetmentesített épületnek. Dicsérni szokták a nagy nyílászárókat, sokkal több fény jut be ezáltal a csoporthelyiségekbe.

– Az is jelentősen megkönnyíti a munkánkat, hogy külön helyiségeket alakítottak ki a felnőttek számára is: szülői tárgyaló, fejlesztő szobák, orvosi szoba stb. Összességében mindenki nevében mondhatom, hogy jó itt dolgozni – mondta.

Rambola Barbara már négy éve látogatja az óvodát gyermekével.

– Láttam az előző állapotokat is, döbbenetes a különbség. Gyönyörű udvarunk, tornatermünk lett, szinte kivétel nélkül minden megújult! – vélekedett.

Elmondta, a gyerekek beszámolóiból és saját tapasztalataikból az derült ki, leginkább az előbb említett udvar és tornaterem nyűgözött le mindenkit.

– Éltem külföldön, láttam az ottani körülményeket is, és bátran állíthatom, európai színvonalú lett az intézmény – tette hozzá.

Az udvar is megszépült

A teljesen felújított Bornemissza utcai óvodát október közepén adták át a gyerekeknek. A 211 millió forintból korszerűsített intézmény kívül-belül megújult, rengeteg funkcióval bővült.

Kapeller Lívia óvónő elmondta, talán legjobban az új tornateremnek örülnek, hiszen a mindennapos mozgásra való nevelés már a kisgyerekeknél is elengedhetetlen. Ezen kívül számos közös rendezvénynek, szülőkkel közös programoknak is helyt ad a terem.

– Ami még kiemelendő, azok az új fejlesztő szobák, ahol az angol nyelvű, képességfejlesztő és logopédiai foglalkozások zajlanak. Emellett a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztése is zavartalanul folyhat az oviban – fogalmazott.

Az óvónő szerint a gyerekek leginkább az új udvari fajátékoknak örülnek, ezek telepítése során törekedtek a biztonságosságra, a balesetveszély kiküszöbölésére.

A Bornemissza utcai ovisok az udvari játékokat szeretik a legjobban

Zsolnai Veronika nagyobbik gyermeke még a felújítás előtti állapotban járt ide, kisebbik pedig most tölti itt a mindennapokat. Jó rálátása van a különbségekre.

– Az biztos, hogy nagyot változott az óvoda. Talán én is az új tornatermet emelném ki, de szintén nagyon tetszik nekünk a padlófűtés. Amit még megemlítenék, azok az új helyiségek, mellékhelyiségek, amiket kifejezetten a szülők számára alakítottak ki.

A Siklósi úti óvoda modernizálására 320 milliót költöttek, november elején adták át ünnepélyesen. Egy, korábban a Vargha Damján utcában működő bölcsőde is betársult az óvoda mellé.

– Az egyik legfontosabb, hogy normális tornatermünk lett, már nem kell a gyerekekkel egy másik épületbe menni. Egy szép nagy füves területet is kaptunk. Nagyon jó, hogy elbontották a régi melléképületet is a bölcsőde mellett – mondta lapunknak Nagyné Szabó Erika óvónő.

A Siklósi úti oviban egy mini KRESZ-park is várja a kicsiket

Beszámolt arról is, hogy a szülőktől csak pozitív visszajelzések érkeznek. Ennek hatására egyre többen érdeklődnek az intézmény felől. Szerinte az itt dolgozók mindennapi munkáját jelentősen megkönnyíti az új környezet, a gyerekek nemkülönben odavannak az újdonságokért.

[su_box title=”Ami megújult és ami még jön” style=”soft” box_color=”#bb955a”]A tavalyi évben átadták a vasasi óvodát, Uránvárosban a Hajnóczy utcai óvodát. A Bornemissza utcai és az Óvoda utcai óvodát, a Siklósi úti óvodát.
Jön a Testvérvárosok terei óvoda, a Németh László utcai óvoda, a Budai Nagy Antal utcai óvoda, a hirdi óvoda. De a városvezetés arról is döntött, hogy a Teleki utcában, a Pákolitz utcában, a Köztársaság téren is fejlesztések lesznek – ez utóbbiakra valószínűleg jövőre kerülhet sor. [/su_box]

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét