Még masszázsfotel is van a pécsi szívklinika új gyógyászati termében

Igényes reptéri váróterem, vagy egy wellness-szálloda előtere jutna inkább eszünkbe a PTE Szívgyógyászati Klinika kardiológiai betegek részére kialakított új egységét látva. Itt azonban szívbetegeket kezelnek, rendkívül komfortos és modern környezetben, nem mellékes az sem, hogy ezzel tovább rövidülhet számos szívgyógyászati beavatkozás várólistája.

hirdetés

Hétfőn mutatták be azt az egyedülálló kezelőhelyiséget a PTE Szívgyógyászati Klinikáján, ahol a diagnosztikus koszorúér-katéterezésre, pacemaker-beültetésre és szívritmuszavarok elektrofiziológiai ellátására érkező betegeket látják el az orvosok, ápolók. Az új részlegnek köszönhetően tovább rövidíthető a diagnosztikus katéterezési várólista, amely már eddig is Pécsett volt az országban a legrövidebb.

Éves szinten mintegy háromezer-kétszáz beteget lát el ilyen kezelésekkel a PTE Szívgyógyászati Klinika, a mostani fejlesztésnek, bővítésnek köszönhetően azonban még több beteget tudnak gyógyítani így. Az új egység kialakítása közel 40 millió forintba került a PTE Klinikai Központnak.

Miseta Attila, a PTE rektora a hétfői bejáráson úgy fogalmazott, hogy valamennyi beruházás örömteli, ám azoknak lehet a legjobban örülni, melyek jók a betegeknek, és jók a klinikának is.

– A gyógyászat és az egészségügy tekintetében mindig a humánerőforrás a legfontosabb, hiszen képzett és elhivatott szakemberek nélkül nem lehet sikeres ez az ágazat. Ám ez nem nélkülözheti a megfelelő munkakörnyezetet, így megpróbálunk mindent megtenni a fejlesztések érdekében – tette hozzá Jenei Zoltán kancellár.

Dr. Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke hangsúlyozta, hogy az egynapos ellátási egység európai színvonalú infrastruktúrában, exkluzív környezetben tudja fogadni a betegeket. Mint mondta, az a cél, hogy minél több klinikán megvalósíthassák az ehhez hasonló fejlesztéseket.

– Ezeket a beavatkozásokat egynapos ellátás keretében elvégezve a betegek mindössze egy napot vannak távol otthonuktól vagy munkahelyüktől. Az új egység átadásával a klinika fekvőbeteg-részlegének szabad ágykapacitásai más betegek számára gyorsabb fekvőbeteg-osztályos felvételére adnak lehetőséget – tájékoztatott Cziráki Attila professzor, a klinika igazgatója.

Dr. Horváth Iván intézetigazgató-helyettes a bejáráson elmondta, a kezelőhelyiségben nyolc privát, elszeparált boxot alakítottak ki, amelyekben van öltözőszekrény, olvasólámpa és egy masszázsfotel is, melyben a betegek zavartalanul pihenhetnek az itt tartózkodásuk során.

– A foteleken vezérlő segítségével állíthat be magának a beteg hőprogramot, illetve kényeztető masszázsfunkciót is. A boxokban van olvasólámpa, de elhúzhatóak a függönyök is, ha a betegnek pihenésre volna szüksége – mutatja be a helyiséget Horváth Iván. Hangsúlyozza, hogy a teremben természetesen fel vannak készülve az újraélesztésre is a szakemberek, ha kritikus állapotba kerülne egy beteg.

Az elmúlt néhány évben az egészségügyi beruházások soha nem látott mértékben valósulnak meg Pécsen. Megújult a pécsi szakellátás és alapellátás egyik centruma, a Lánc utcai rendelőintézet, megtörtént a 400 ágyas, mai nevén Janus Pannonius Klinikai Tömb teljes átalakulása – ez a betegellátó központ ma bármelyik nyugat-európai nagyvárosban megállná a helyét. Elkészült az onkológiai központ, a szupermodern épületben a legmagasabb szintű ellátást kaphatják meg a betegek. Megnyitott a Pécsi Regionális Vérellátó Központ is, mely az ország egyik legmodernebb intézete, de megújult a mentőszolgálat pécsi egysége is, és több pécsi háziorvosi rendelő kaphatott új külsőt. Megépítették az új kertvárosi rendelőintézetet is, így sok tízezer ember kapott saját egészségügyi központot. Második üteméhez közeledik a több százmillió forintból megújuló, az alapellátást és járóbeteg-ellátást egyaránt biztosító Veress Endre utcai rendelőintézet felújítása is780 millióból Rehabilitációs Központot hoztak létre a neurológiai, kardiológiai és pulmonológiai betegek utókezelésére. A fejlesztések nem érnek ezzel véget, többek között a József Attila úton található gyermekklinikát is fejlesztik, új szárny épül, így bővítik a gyermek- és ifjúságpszichiátriát, és korszerűen felszerelt gyermeksürgősségi, baleseti osztályt alakítanak ki.

hirdetés
Hirdetés