Rettenetes: zacskóba kötve dobják ki az állatkölyköket Pécsett

Az állatvédő egyesületek tagjainak élete folyamatos, megfékezhetetlen és fáradhatatlan küzdelem. Habár telephelyeik és menhelyeik állandóan tele vannak, mégis azt kérik: ha valakinek valamilyen okból már nem kell a házi „kedvence”, vagy túlszaporodtak nála a kutyák és macskák, ne bántsa és ne dobja ki szerencsétlen párákat. Inkább kérjen segítséget egy erre létrehozott szervezettől. Minden próbálkozásuk ellenére sajnos nagy divat Pécs környékén is a legkegyetlenebb módokon megszabadulni az állatoktól. Hogy miért olyan szörnyű dolog ez, cikkünkből kiderül.

hirdetés

Az alábbi képen látható, körülbelül kéthetes kiskutyákat nemrég nejlonzacskóba kötve találták meg kihűlve, megázva, rendkívül rossz állapotban az állatmentők. Nem ezek a picik voltak az egyetlenek, idén sok hasonló esettel találkoztak, sőt összességében is több kidobott, halálra ítélt felnőtt és kölyök állaton segítettek a korábbi tapasztalatokhoz képest, amint azt a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány egyik tagjától megtudtuk.

Ez a három kiskutya zacskóba kötve várta a halált, de szerencsére az állatmentők rájuk leltek

Mindig is voltak példák arra, hogy az emberek ilyen-olyan módon eltüntették a „becsúszott” kölyköket és felnőtt állataikat, amik rossz fát tettek a tűzre. Az állatbarátok ezt valószínűleg sosem értik majd meg. Ma azonban már semmiképp nem lenne szükség ilyen drasztikus lépésekre: az állatvédő szervezetek bárkinek segítenek az ivartalanításban, de a nemkívánatos kutyák és macskák számára is örömmel találnak új otthont.

Bach Zsóka, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány egyik vezetője lapunknak elmondta, idén iszonyatosan sok kidobott állatot mentettek már meg a városban és környékén, sőt az eddigi tapasztalatokhoz képest több volt a veszélybe került kölyök is: csak júliusig körülbelül 40 kiskutya és nagyjából 60 kismacska került hozzájuk, sokat nejlonzacskóba kötözve – a hőgutának, a fagyhalálnak, a fulladásnak, a kiszáradásnak, az éhenhalásnak kitéve – találtak meg az önkéntesek. Ez pedig csupán egyike a különösen kegyetlen módszereknek, melyekkel az emberek megpróbálnak megszabadulni a gyakran még csukott szemű, pár napos piciktől.

– Úgy veszem észre, hogy sajnos az emberek egyre felelőtlenebbek és kegyetlenebbek. Azt gondolom, hogy egy zacskóba kötve megfulladni vagy éhen halni a kánikulában rettenetes halál lehet, a kínok kínját élik át ezek a szerencsétlen kisállatok. Sokszor még csak nem is intelligenciahiány miatt tesznek ki ennek kölyköket, hanem egyszerű nemtörődömségből. Pedig fel kellene fogni, hogy a kismacska vagy kiskutya is egy érző lény, aminek fáj. A mi alapítványunk akár az utolsó pillanatig segít az ivartalanításban, szerintem még az is humánusabb megoldás, ha nem születnek meg a kicsik. De hangsúlyozom, mindig a megelőzés a legjobb megoldás: csak akkor tartsunk állatot, ha tudunk róla gondoskodni; ivartalaníttassuk a kedvenceket, vagy forduljunk segítségért megfelelő szervezetekhez a nem kívánt szaporulattal – fejtette ki az állatvédő.

Ezek a kiskutyák januárban, egy dobozban kerültek egy útszéli árokba 
Nemrég ez a két kismacska is az állatmentőkhöz került: kidobott kutya rengeteg van, macska még több

A témában kikértük egy állatorvos véleményét is. Dr. Molnár-Móricz Veronika a következőket válaszolta: 

„Véleményem szerint egy bekötött nejlonzacskóban kihelyezni tehetetlen, pár napos állatokat különösen kegyetlen. A kisállatok a külső körülményektől, például a hőmérséklettől függően akár órákig is szenvedhetnek. Végül legnagyobb valószínűséggel megfulladnak, vagy hőgutát kapnak, melynek végső stádiuma a kóma, majd az elhullás. Számos állatorvosi rendelő szervez minden évben ivartalanítási akciókat, illetve nem ritka az sem, hogy egy állatmentő/védő szervezet állja egy egyébként gazdás állat műtétének költségeit. A nem kívánt szaporulat megelőzésének több módja van, de ha már megszülettek az apróságok, akkor is lehet segítséget kérni. Kihelyezni őket egy zacskóban állatkínzás, minden jó érzésű ember szemében elítélendő cselekedet.

Pécsett több szervezet működik, ahol állatok megmentésével foglalkoznak:

Ezek a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány, a Hachiko Állatvédő Egyesület és Menhely, a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület, valamint a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület.

A képek forrása: Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány Facebook


Lapunk korábban cikksorozatban számolt be róla, Pécsett mely állatok várnak régóta gazdára, valamint miért jó dolog az örökbefogadás.

Nagy örömünkre azt a visszajelzést kaptunk, hogy néhány bemutatott jószág már otthonra is talált, vannak azonban még közöttük, akik szerető családra várnak.

Az első rész IDE KATTINTVA olvasható, a másodikért IDE KATT. A harmadik rész ITT elérhető, a negyedik pedig ITT. Az ötödik, befejező részért IDE kell kattintani.