Nagyon, de nagyon vágynak a szerető gazdára ezek a kisöregek

Pécsi állatmentők idősebb, régóta gondozásukban élő pártfogoltjairól szóló minisorozatunk elérkezett utolsó, ötödik részéhez. A cikkekkel nem volt más célunk, mint felhívni a figyelmet arra, hogy menhelyi állatot örökbe fogadni is van olyan jó, mint vásárolni; valamint bemutatni néhány olyan szőrmókot, ami már hosszú ideje szerető befogadóra vár. Lássunk most néhány kutyust, melyek sok rosszon mentek keresztül, így igazán megérdemlik, hogy igazi családtagként kezelje őket leendő gazdijuk. 

Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány telephelyén készítettük sorozatunk utolsó képeit és interjúját. Az állatimádók két éve hozták létre az alapítványt, azóta éves szinten több száz kutyát – és jó pár macskát is – megmentettek már, tudtuk meg Sánta-Hetesi Beáta elnöktől. Elmondta, jelenleg körülbelül 45 eb és 7 cica áll pártfogásukban, melyek közül nagyjából 18 kutya a telepen, a többi állat ideiglenes befogadónál várja az örök gazdát.

– A kutyusokat csak szerződéssel adjuk örökbe, a felnőtt kutyákat ivartalanítás után, a kölyköket pedig ivartalanítási kötelezettséggel. Oltást és chipet is kapnak nálunk egyébként. Kéthetes próbaidő után maradhat egy állat az új gazdájánál, akinek egyébként csakis alapos ellenőrzés és lehetőség szerint környezettanulmány után adjuk oda a kutyát. Később sem engedjük el pártfogoltjaink kezét – vagyis tappancsát -, utólag is ellenőrizzük az új otthont. A szerződés aláírásával beleegyeznek abba is, hogy az általunk meghatározott módon tartsák az új kedvencet, vagyis nem láncon, nem csak kint, rendszeres etetés mellett. Emellett az engedélyünk nélkül nem adhatják tovább, sőt tájékoztatniuk kell az alapítványt az állat szökéséről, betegségéről, vagy esetleges haláláról is – fejtette ki az örökbe fogadás módját az alapítványi elnök.

Lássuk, mely cuki öregurak várnak gazdira:

Zeusz, a legrégebbi bentlakó, aki csupa szív és szeretet

Bizony már jócskán benne van a korban Zeusz, a 12 éves, ivartalan, keverék, kan kutya, 4 éve az állatmenhely lakója. Valószínűleg éveinek száma – és talán nagysága – az oka annak, hogy senki nem fogadja örökbe, hiszen félnek tőle, hogy hamarosan elveszítik az új kedvencet. De tényleg nem érdemel meg egy esélyt? Az életvidám, energikus, végletekig kedves eben még csak nem is látszik meg a kora. Ráadásul más kutyákkal – főként a szukákkal, hímekkel szoktatni kellhet – is jól kijön, kinti-benti tartással befogadható. Mint megtudtuk, Zeusz a telephely legbújósabb, leginkább ember-centrikus kutyusa. Vajon miért nem kell senkinek? Fel nem foghatjuk.

Medox sajnos maradandó sérüléssel küzd, de csodálatos kutya

Szörnyű állapotban találtak rá az eredetileg szigetvári, 8-9 év körüli, ivartalan, talán berni pásztor keverék, kan kutyára az állatvédők. Valószínűleg elütötték, ennek következtében korábban nem tudta mozdítani a nyakát, sőt daganata volt több helyen. Mára már, állatorvosnak és szerető gondoskodásnak hála jobban van, kissé félreálló feje emlékeztet csak a szörnyű balesetre. Nincs nagy mozgásigénye, csupán törődésre vágyik a 7 hónapja gazdikereső, kedves eb, amit szintén kinti-benti kutyának szánnak. Más kutyákkal is kijön, emberekkel nagyon kedves, a gyerekeket kifejezetten szereti.

Cézár már kétszer gazdisodott, de nem jött össze a dolog… 

12 éves, német juhászra emlékeztető kutyusról van szó, amit szó szerint a halálból menekítettek meg a pécsi állatvédők. Korábbi gazdái ugyanis költözésükkor elaltatták volna a csodaszép kant. A kutyust már kétszer is sikerült új családhoz adni, de mindkét alkalommal visszakerült a menhelyre. Hogy miért? Leginkább mondvacsináltnak tűnő okokból. A cicákkal nem, de más kutyákkal és emberekkel tökéletesen jól kijön. Az alapítvány munkatársai nagyon reménykednek abban, hogy a következő, aki beleszeret Cézárba, tényleg örökös otthont biztosít majd a kisöregnek hátralévő idejére.

Boyka hat éves és eddig nem volt jó élete, de talán majd most?

Szintén az úttesten találtak rá, nyílt töréssel a lábán a csodaszép, 6 éves körüli ebre. Félő volt, hogy a hátsó lábát amputálni kell, hiszen szörnyű állapotban volt: szakadt szalagok, törött láb, érzéketlen talp. Rengeteg munka van benne, hogy mára közel tökéletesen tudja használni a végtagot, újra teljes életet élhet, már csak egy örökbefogadó hiányzik. A keverék, kan kutya szintén kinti-benti tartással elvihető, egyedüli kutyaként.

Prézli eddig senkinek sem kellett, pedig egy kis csoda

10-11 éves, ivartalanított, keverék kan. Sajnos kora miatt viszonylag sűrűn szorul orvosi ellátásra, 5-6 hónapja van menhelyen. Még nem volt rá jelentkező mindeddig. Szukákkal kijön, más kan kutyával nem biztos. Természetesen arra minden adoptálni vágyónak lehetősége nyílik, hogy saját kutyáját magával víve ismerkedjen a kiválasztott ebbel, nehogy otthon derüljön ki, hogy az állatok nem jönnek ki egymással. Prézli emberekkel remekül kijön, nagyon aranyos kutyus.

Kajlának nagyon szomorú volt az eddigi sorsa, sokkal jobbat érdemel

Láncra verve, éheztetve találtak rá az alapítvány önkéntesei a rottweilerre vagy dobermannra emlékeztető, csodaszép állatra. Jóindulatú daganatok és kétoldalú gátsérv nehezítették meg a kutya eddigi életét. Szerencséje volt azonban, hiszen rátaláltak, orvosi ellátásban részesült, mára sokkal boldogabb és szépen gyarapodik a súlya is. A lány kutyákat szereti, fiúkkal azonban nem találja meg a közös hangot, emberekkel viszont barátságos. Nincsenek nagy igényei, csak rendszeres étkezésre és egy kis szeretetre vágyik.

+1 Kis kedvcsináló a kutyatartáshoz:

Smiley mama kisbabái irtó cukik, nemde?

Sokan kifejezetten csak kölyköt, vagy fiatal ebet keresnek. Számukra jó hír, hogy természetesen ezeknek a kritériumoknak megfelelő szőrmókok is akadnak az állatvédők gondozásában. A Smiley névre keresztelt anyaállatot például 9 kiskutyájával mentették meg Versendről, a picik 1-2 naposak lehettek. A mama ivartalanítás után szintén örökbe fogadhatóvá válik, a kölykök is 1-2 héten belül várnak új gazdijukra.

Miért érdemes örökbe fogadni vásárlás helyett?

– Nagyon szép egy fajtatiszta kutya. Sőt, azt is megértem, ha valaki kölyköt vásárol, hiszen könnyebb tanítani őket. Sokan félnek is a menhelyi kutyáktól a rossz előéletük miatt, de nem szabad emiatt meg sem próbálni. A keverék kutyusok azonban ugyanolyan gyönyörűek, sokszor meg sem lehet különböztetni őket a tenyésztőtől jövő állatoktól. A leglényegesebb szempont az, hogy az adoptálással életet mentünk. A menhelyi kutyák pont ugyanannyira szeretik az embereket, mint a vásárolt kutyák. Viszont az is tény, hogy a mentett kutyák nagyon ragaszkodóak, hálásak, hiszen megtapasztalták a rossz körülményeket is: tudják mi az éhezés, vannak bántalmazott kutyák – mondta Sánta-Hetesi Beáta.

Hogyan segíthetjük az állatmentők tevékenységét? 

Természetesen – ahogy minden civil állatmentő egyesület – a szóban forgó alapítvány is szívesen fogad tárgyi és anyagi adományokat is. Emellett sokat jelent az is, ha szabadidőnkben meglátogatjuk a náluk élő állatokat és játszunk velük, megsétáltatjuk őket. Higgyük el, nagyon hálásak lesznek a törődésért.

– Fontos hangsúlyozni, hogy nem ciki, ha valaki úgy jön hozzánk, hogy nem visz haza azonnal kutyát. Ha meglátogat minket, ismerkedik az állatokkal és egy kis örömöt okoz nekik a jelenlétével, azt is nagyon megköszönjük. Senki ne féljen tőle – emelte ki az alapítványi elnök.

A cikksorozat első része IDE KATTINTVA olvasható, a másodikért pedig IDE KATT. A harmadik rész ITT elérhető, a negyedik pedig ITT.

Hirdetés