Baranyából újabb teherautónyi adomány érkezett a földrengés sújtotta Horvátországba

Több hete annak, hogy Horvátországot 6-osnál is erősebb földrengés rázta meg, mely itthon, Baranya megyében is nagy károkat okozott. De nincs még vége, folyamatos a baj: azóta is sok-sok alkalommal mozdult meg a föld hazánkban is érezhető módon, sőt, ma is volt egy kisebb, magyar területen nem érzékelhető rezgés. A Pécstől 210 kilométerre fekvő Petrinja településen és környékén a legnagyobb a gond, rengetegen veszítették el otthonukat, de többen megsérültek, vagy meg is haltak a természeti katasztrófa következtében. Szerencsére sokan viselik szívükön a szomszédos országban bajbajutottak sorsát és segítenek.

hirdetés
Uránia Mozi

Korábban is beszámoltunk róla, hogy a pécsi önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Vöröskereszt, valamint magánemberek is összefogtak többek között, hogy a horvát földrengések károsultjain segítsenek. Most az Ormányság Szíve Alapítvány önkéntesei érkeztek adományokkal megrakott teherautóval Horvátországba, hogy Petrinja bel- és külvárosának lakóit, illetve a médiában kisebb figyelmet kapó, a nevezett település körül fekvő falvak bajbajutottjait támogassák.

– Magyarországi horvát származású vagyok, egyértelmű volt számomra, hogy szeretnék segíteni. Szerencsére rengetegen mellém álltak, az egész megyéből érkezett támogatás. Mivel én magam sajnos nem beszélem a nyelvet, édesapám is elkísért az úton, aki nem csak tolmácsolt, de helyismerettel is rendelkezik Petrinja környékén. Édesanyám és a párom is rengeteget segített az adománygyűjtésben, kályhákat, takarókat, kabátokat, cipőket, meleg ruhát vittünk a károsultaknak – fogalmazott Matoricz Balázs, az alapítvány sellyei származású, Pécsett élő vezetője.

Lapunknak azt is elmondta: a gyűjtés itt nem áll meg, amint megint sikerül beszerezniük nagyobb mennyiségű adományt, újra útra kelnek Horvátország felé.

Ez egyébként nem az első ilyen akció, melyet a férfi indít: többek között az Ormánság nehéz anyagi körülmények között élő gyermekei érdekében is jótékonykodott már, de neki hála szinte teljesen újjáépült annak az okorági családnak a háza is, akik egy tűz következtében váltak otthontalanná.

Szívszorító látvány fogadta az adományozókat Horvátországban

A földrengés epicentrumának környékén álló falvakban rengeget ház dőlt össze részben vagy teljesen, sokhelyütt még most sem lehet fűteni, sőt, egyes épületekben nincs áram sem. Vannak olyan családok, melyek kénytelenek istállókban vagy mobil konténerekben meghúzni magukat.

Glina település polgármestere a TV2 kapcsolódó híradásában azt nyilatkozta, a területileg a városhoz tartozó 5900 épületből 2000 gyakorlatilag menthetetlen. Az elmúlt 18 napban körülbelül 200 alkalommal mozdult meg a föld itt – mondta.

Képek a horvát helyszínekről:  


Ormánság Szíve Alapítvány

Bankszámlaszám: 10402427-50526978-87821013
Külföldi utalás esetén: HU31 10402427-50526978-87821013
Közlemény: horvát földrengés 2020

Fotók: Matoricz Balázs, Hegyi Gabriella