Hitelfelvétel, új és régi vásárcsarnok, mecseki fejlesztések – ülésezett a pécsi közgyűlés

Péterffy Attila polgármester, mellette Ruzsa Csaba alpolgármester és dr. Lovász István jegyző

Ma tartja novemberi ülését a pécsi közgyűlés. Sok fontos téma van napirenden. Változik a parkolási rendelet, plusz támogatást kaphat idénre két önkormányzati cég, a Tüke Busz és a PSN Zrt., de tárgyalnak fejlesztéseket segítő hitelfelvételről, ezzel összefüggésben az új és a régi vásárcsarnokról, valamint a Mecsek lehetséges fejlesztési irányairól is. Utóbbi téma egyik eleme, a Mandulás kemping tervezett önkormányzati megvásárlása fogja várhatóan a legnagyobb politikai vitát generálni, de borítékolható, hogy az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak személycserékkel járó átalakítása mellett sem fognak szó nélkül elmenni az érintettek. Szövegesen, élőben tudósítottuk az ülés fontosabb történéseit.

Közvetítésünket befejezzük, a további témákról később beszámolunk.

19.20Új pécsi vásárcsarnok megépítése” tárgyú projekthez kapcsolódó döntések meghozatala

738 millió forint többletigényt jelentett be a csarnok építője. A közgyűlés egyelőre 460 milliót szavazott meg, a maradék (az árindexálással összefüggő) összegre későbbi ülésen térnek vissza.

A régi vásárcsarnok eladásából származó bevétel egy részét az új vásárcsarnok befejezésére fogják fordítani. Erről ebben a cikkünkben írtunk:

Négycsillagos szálloda épülhet a régi vásárcsarnok helyén

Az előterjesztést megszavazta a közgyűlés.

 

17.30Megújuló Mecsek program előkészítésével kapcsolatos ingatlanhasznosításra vonatkozó döntések

Erről a témáról ebben a cikkünkben írtunk:

A pécsiek segítségével születhet újjá a Mecsekoldal

A Fidesz reakcióját a tervekre pedig itt olvashatják:

Mutyit emlegetve reagált a Fidesz a városvezetés Mecseket érintő fejlesztési terveire

Röviden: a „Megújuló Mecsek” koncepció keretében újjászülethet a Mandulás kemping, a volt Vidámpark területe, de tervben van még többek között egy erdei elektromos kisvasút is, valamint egy mecseki libegő is épülhet a hegyoldalban.

Ruzsa Csaba alpolgármester: két fontos turisztikai projektet terveznek, az egyik az akvapark, a másik a Mecsek megújítása. Felmérések alapján a helyiek úgy látják, hogy a Mecsek nem zöldíti Pécset, mert nem számítják a városhoz. Az idelátogatók ezzel fordítva vannak. A Mecseken a Misina-tetőt, a volt Vidámpark területét és a Mandulás kempinget érintik a fejlesztési tervek.

A Misina-tető fejlesztésének előkészítése a lakosság bevonásával véget ért.

A volt Vidámpark területén egy oktatási célokat is szolgáló élménypark létesülne tanösvényekkel, lombkoronasétánnyal, és hasonló attrakciókkal, és van olyan elképzelés, ami a Zsolnay márkanévvel is összekötné a területet.

Volt Mandulás kemping területe: a korábban hatalmas politikai vihart kavart PÉSZ-módosítási javaslat egyeztetés nélkül került bizottsági ülésre. A kemping fejlesztéséről már régóta megvannak a tervek. Erdei iskolát, tanösvényt, lombkoronasétányt, ifjúsági szálláshelyet alakíthatnának itt ki, illetve itt lehetne a mecseki libegő egyik állomása.

Ha ez a terület közösségi tulajdonba kerülne és egy ilyen fejlesztésen esne át, akkor az állatkerttel közös üzemeltetése üzletileg logikus lenne.

A pécsiek 90 százaléka az önkormányzat felmérései szerint azon az állásponton van, hogy a volt kemping területe így nem maradhat. Megvizsgálták, hogyan lehetne az ingatlant megszerezni. Egyetlen olyan városi tulajdonú ingatlan van, ami erre fedezetet biztosíthat (mert nincs rajta állami vagy egyéb jelzálog), és ez a volt bőrklinika épülete. Nyílt licitet írnának ki az ingatlanra, Ruzsa szerint legalább 2-3 érdeklődő is lehet rá, “akár még fideszesek is”. A befolyt bevételből részben a fideszes időszakban keletkezett állami adósságot törlesztenék, részben pedig megvásárolnák belőle a volt Mandulás kempinget. Utóbbi nélkül Ruzsa szerint a Mecsek komplex fejlesztése hiányos lenne, egyéb, például uniós forrásból pedig nem lehet megvásárolni. Hogy miért pont most kell a kemping területét megvenni, erre a kérdésre az alpolgármester azt mondta, azért, hogy 2023-ban meg lehessen nyitni.

(Nem hangzott el, de az előterjesztésben az is szerepel, hogy ha nem sikerül eladni a bőrklinikát, akkor elcserélnék a kempingre.)

Barkóczi Csaba (Fidesz) először 7, majd 25 hektár erdő kiirtásáról beszélt a libegő megépítése kapcsán. Nem érti, Kóbor, a zöld biztos egy hogyan támogathatja.

Csizmadia Péter (Fidesz): nagyon be van csomagolva ez az elképzelés. Szerinte arról van egyszerűen szó, hogy az egykoron “szocialisták által kiprivatizált” kemping tulajdonosát profithoz juttassák. A tulajdonos tudatosan lerohasztotta az ingatlant, amit potom pénzért a kétezres évek közepén megkapott. A Zuschlag János tettestársa által tulajdonolt cég visszavásároltatná a várossal az ingatlant, ha már luxuslakóparkot nem sikerült rajta építeni a pécsiek elemi felháborodása miatt. Ez felháborító. Ennek az ingatlannak a felbecsülésére egy volt szocialista képviselőt kértek fel. Itt nemcsak a ló, hanem a komplett lovarda kilóg. Emiatt a telekbiznisz miatt nem tudják támogatni az amúgy jó mecseki fejlesztési programot, aminek csak a libegős részével nem ért egyet. Kérdése: a kempinget tulajdonló céggel miről tárgyaltak?

Ruzsa Csaba alpolgármester: soha nem találkozott ezzel a céggel. Az értékbecslő soha nem volt szocialista képviselő, közbeszerzésen választották ki. Ami el lett rontva 2005-ben – mert a megyei önkormányzat eladta a kempinget – azt most lehet rendbe tenni. Az ingatlannak van egy tulajdonosa, nem lehet elfoglalni, mint a fideszes időszakban a vízművet. Végső soron a pécsiek döntenek majd arról, pontosan milyen fejlesztések valósuljanak meg az említett mecseki területeken. A végső cél: több vendég, több turista legyen Pécsen.

Csizmadia Péter (Fidesz): miért nem a volt kemping tulajdonosa üzemeltet ott kempinget? Lehet, hogy lenne jobb helye a bőrklinika értékesítéséből befolyó bevételnek. Köszöni, hogy legalább elhangzott egy magyarázat Ruzsa részéről.

Bognár Szilvia: mivel “nem érzékeli”, hogy komolyabb kutatás volt a Mecsek megújítása és a Mandulás kemping kapcsán, azt kéri, halasszák el a döntést.

Kóbor József (LMP): Végre itt a lehetőség, hogy a Mandulás kemping végre megint a városé legyen és egy rekreációs funkciójú terület legyen. A libegő tervét nem támogatta, nem is támogatja, nem igaz, amit Barkóczi mondott. (Barkóczi megkövette emiatt.)

Kővári János (ÖPE-KDNP): a céllal még egyet is lehetne érteni. Szerinte ez a kempingügy “bűnben fogant”, ezért teljesen átláthatóvá kellene tenni minden elemét. A Mandulás kemping tulajdonosának cége Puch László volt MSZP-s pénztárnok érdekeltségébe tartozik.

Bognár Szilvia (DK): nem kapott választ arra a kérdésre, hogy milyen civil szervezetekkel egyeztetett a városvezetés a mecseki fejlesztések kapcsán.

Ruzsa Csaba alpolgármester: zöld civilekkel egyeztettek a témában.

Az előterjesztést és a határozati javaslatot megszavazta a közgyűlés.

17.16: Az európai beruházási bankkal (EIB) megkötött hitelszerződéshez kapcsolódó döntések meghozatala

Erről a témáról ebben a cikkünkben írtunk:

Nem akarnak egy évet elbukni, lehívnák az EIB-hitelt a fejlesztésekhez

Röviden: A pécsi önkormányzat az utolsó pillanatig kivárt, meg tud-e állapodni a magyar kormány az EU-val a fejlesztési pénzek lehívásáról. Mivel eddig nem tudott, és a város az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kötött hitelszerződése év végén lejár, Pécs lehívja a keretben maradt forrásokat – már ha a pécsi közgyűlés ezt jövő kedden megszavazza. A cél: ne bukjon el egy teljes évet a város, 2022-ben is folytatódni tudjanak a fejlesztések, illetve azok előkészítése se álljon meg.

18,5 millió euró hitel lehívásáról van szó. A hitel kamatának várható mértéke 4.186%, ami jóval alacsonyabb a piaci kamatozásnál.

Barkóczi Csaba (Fidesz): most mondhatná azt, hogy polgármester úr most készül eladósítani a várost 30 évre, szerinte ez nem jó ötlet.

Kővári János (ÖPE-KDNP): mire kívánják fordítani a hitelt? Konkrét projekteket szeretne hallani.

Ruzsa Csaba: gazdaságfejlesztési célú, munkahelymegtartó projektekre, például ipari területek vásárlására, azok fejlesztése, akár új ipari park kialakítása, üzemcsarnokok építésére fordítanák. Főleg előfinanszírozásra használják majd, és később ezeket az uniós támogatásokból vissza lehet fizetni. Több céggel is tárgyalnak, két hónapon belül új érkező céget jelentenek be, 3-5 hónapon belül pedig még kettőt.

Megszavazták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

17.10Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok működési támogatása

Ruzsa Csaba alpolgármester: A PSN Zrt-nek 200 millió, a Tüke Busznak 97 millió forint plusz támogatást biztosít a pécsi közgyűlés úgy, hogy a közlekedési cégnek biztosan szüksége lesz pénzre még év végéig.

Jelentős inflációs hatással kell számolni jövőre, és a gazdasági növekedés is lassabb a vártnál (ez az várható helyi adóbevételek miatt fontos információ), mindkét tény komoly hatással lesz a jövő évi költségvetésre.

Péterffy Attila: nem a költségvetési tervezés volt pontatlan, csak sajnos nem dúskálunk anyagi javakban.

Megszavazták az előterjesztést és a határozati javaslatot.

15.49Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok felügyelőbizottsági tagjainak megválasztása

Sajtóhírek szerint a Momentum által az önkormányzati cégekbe delegált felügyelőbizottsági tagokat visszahívja a közgyűlés, helyükre új személyek kerülnek.

Barkóczi Csaba (Fidesz): miért mozdítja el az eddigi tagokat a város, és miért maradtak ki az újakat illetően az önéletrajzok.

Péterffy Attila: a Pécs Jövője frakciószövetség szeretne minél jobban rálátni a cégek működésére, ezért történt meg a váltás.

Bognár Szilvia (DK): Vircsaft zajlik ebben a teremben, ami rendben is lenne, ha Észak-Koreában lennénk. Szakmai indoklás nélkül hívnak vissza fb-tagokat és önéletrajz nélkül neveznek ki a helyükre embereket. Hány családtag van még lajstromban, hogyan kalkuláljunk? Nem ezt ígértük, polgármester úr, nagyon nem. Képviselői családtagokat tesznek meg fb-tagnak, díjazásért. ATM-nek használják a kasszát a lelkiismeretlen lojalitásért cserébe. Nyőgérire is utal, akit, mint mondja, rágalmazásért próbára bocsátották.

Péterffy Attila: nem érti a kérdést, hogy hány családtag érkezik.

Nyőgéri Lajos a jegyzőt kérdezi, hogy mit jelent, ha valakit próbára bocsátanak.

Dr. Lovász István jegyző: a próbára bocsátás azt jelenti, hogy a bíróság nem tartja indokoltnak büntetés kiszabását, és a legenyhébb szankciót alkalmazza.

Csizmadia Péter (Fidesz): Siposné Bikali Évát (DK – Pécs Jövője) kérdezi, hogy az fb-tagnak jelölt Sipos Csabával rokoni-családi kapcsolatban áll-e.

Barkóczi Csaba: Miért nem csatoltak önéletrajzokat az előterjesztéshez?

Péterffy Attila: az fb-tagság kiválasztása bizalmi kérdés.

Barkóczi Csaba: úgy értelmezi a választ, hogy ez politikai és nem szakmai kérdés.

Barkóczi Csaba: ezek a személyek voltak-e az akadályai annak, hogy a városvezetés információkat kapjon a cégektől?

Péterffy Attila: nem állít ilyet, nem a városvezetés, hanem a városvezető koalíció, a frakciók informálása az fb-tagok feladata.

Csizmadia Péter (Fidesz): még belterjesebb lesz a cégek felügyelete.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP): nemkívánatosak lettek a momentumos képviselők, ezért leszedik az ő fb-delegáltjaikat.

Sajgó György (Momentum): számítottak rá, hogy lesz az ő döntésüknek (megjegyzés.: nem csatlakoztak a Pécs Jövője frakciószövetséghez) politikai következménye. Delegáltjaik szakmai munkájukat megfelelően végezték. Sajnálja, hogy olyan embereket büntetnek, akik ezt nem érdemlik meg. Voltak olyan delegáltjaik is, akik nem párttagok, hanem szakmai alapon kerültek a felügyelőbizottságokba. Azt kéri a képviselőtársaiktól, hogy kérjenek elnézést az érintettektől.

Topán László (Momentum): a Momentum-frakció lesz az egyetlen a közgyűlésben, amelynek nem lesz delegáltja a felügyelőbizottságokban, pedig még a Fidesznek is van. Ez akadályozza az átláthatóságot.

Kővári János: Önök azért szövetkeztek a választáson, hogy minél több havert pozícióhoz juttassanak.

Kunszt Márta (DK – Pécs Jövője): vannak hatalomgyakorlási technikák és most valóban módosítottak az arányokon, de ez semmi ahhoz képest, amit a Fidesz művel országosan.

Kóbor József (LMP): a Fidesznek semmilyen erkölcsi alapja nincs arra, hogy ezeket a lépéseket kifogásolja. A városi strukturális adósságot az önkormányzati cégek termelik évek óta, természetes, hogy a cégek működésére rá akar látni a városvezető koalíció.

Sajgó György (Momentum): Kóbor ostobaságokat mond. Korábban Kóbor élesen kritizálta a városvezetést, most meg úgy veri a tamtamot, mintha eddig is része lett volna.

Kővári János (ÖPE-KDNP) Kóbornak: az LMP szavazói ezt nem fogják honorálni.

Siposné Bikali Éva (DK): érintettség miatt nem szavaz ennél a napirendi pontnál.

Ágoston Andrea (Öt Torony – Pécs Jövője): Bognár Szilviára utalva – aki szerinte Jean d’ Arc-ként viselkedik -, azt mondja: kulturális alpolgármesterként értékelhetetlen munkát végzett, most pedig képviselőként teszi ugyanezt.

Kóbor József (LMP): semmilyen vállalhatatlan kompromisszumot nem kötöttem.

Pokorádi Gábor: Nem relativizálhat az ellenzék. Így akar az ellenzék választást nyerni jövőre? Ez a törés a Momentum és a városvezetés között: nem a cél különböző, hanem a módszerek.

Megszavazták az előterjesztést.

15.22A kedvtelésből folytatott állattartásról szóló rendelet módosítása ugyan technikai jellegű, de mivel kutyafuttatókról is szó van az előterjesztésben, Kővári János is hozzászólt a témához.

Kővári János (ÖPE-KDNP): 300 belvárosi polgár kérte korábban egy belvárosi kutyafuttató kialakítását, de ez máig nem történt meg, nincs kutyafuttató a történelmi belvárosban.

Fürj Csaba (Jobbik – Pécs Jövője): felhívja Kővári figyelmét, hogy a műemlékvédelmi hatóság nem támogatja kutyafuttató létesítését a történelmi belvárosban.

Kővári János (ÖPE-KDNP): Fürj saját választókörzetében, kertvárosban keresgessen témát magának. Nem takarózzanak a műemlékvédelemmel, szerinte azért nem akar a városvezetés kutyafuttatót a történelmi belvárosban létesíteni, mert a terület egyéni képviselője (ő maga) “nem baloldali”, ez felháborító. Három lehetséges helyszín közül válasszák ki azt a helyet, ami kutyafuttató lehet a belvárosban. Az egyik a Barbakán várárok, a másik az északi várfalsétány, a harmadik az alagút teteje. Módosító indítványát elutasították.

Módosították a rendeletet.

Ebédszünet.

12.52: A közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítása:

Új szabályként rögzítenék, hogy a közterületen adományt gyűjtő szervezetek az erről szóló bejelentés megtételéről a közterület kezelőjétől (Biokom) igazolást kapnának, amit kötelesek lennének maguknál tartani az adománygyűjtés során, így a Pécsi Közterület-felügyelet hatékonyabban tudná a helyszínen ellenőrizni a tevékenységük jogszerűségét.

Barkóczi Csaba (Fidesz): a karácsonyi időszak előtt akarja a városvezetés megregulázni az adománygyűjtő civileket. Fölöslegesnek tartja ezt a módosítást.

Az előterjesztéshez alig kapcsolódó adok-kapok alakult ki fideszes képviselők és Péterffy Attila között. A kormánypárti képviselők szerint a városvezetés semmit nem csinált az elmúlt két évben. A polgármester arról beszélt, hogy a fideszes városvezetés tízéves regnálása rossz anyagi helyzetbe taszította az önkormányzatot és annak cégeit, intézményeit.

Siposné Bikali Éva (DK – Pécs Jövője): ez nem vegzálás, pont a tisztességes szervezetek érdeke az, hogy igazolni tudják magukat a polgárok előtt.

Megszavazták a rendeletmódosítást.

10. 55: Új parkolási rendeletről tárgyal a közgyűlés.

A 2011 óta érvényben lévő szabályozást – másfél éves hatósági és civil egyeztetés után – egy új váltja fel, aminek alapvető célja, hogy csökkenjen a védett és fokozottan védett övezetek forgalma, de kialakít a város egy új típusú övezetet is, amelynek szintén csökkenteni kívánják a leterheltségét.

Ebben a cikkünkben írtunk részletesen az újdonságokról. ITT az előterjesztést olvashatják, ebben a dokumentumban pedig a különböző módosítások által érintett közterületek, utcák felsorolása található.

A parkoló zónák alig változnak, viszont kialakítanak több új, úgynevezett korlátozott várakozási övezetet is a parkoló zónák és a védett övezetek külső határain lévő közterületeken. Ezekben az övezetekben munkanapokon 8–18 óra között legfeljebb 120 percig lehet majd várakozni, egy órával ellátott engedély kiváltásával.

Utóbbi kapcsán Horváth Tamás (Pécs Jövője Öt Torony) képviselő elmondta, a Tettye több utcájában például az elmúlt években tarthatatlanná vált a helyzet, annyian parkoltak ott, így üdvözli a változtatást. Ehhez több koalíciós képviselő is csatlakozott.

Kóbor József (LMP) szerint talán enyhít itt-ott a szorító problémákon, de csak hangulatjavító intézkedés, és a forgalomcsillapítást a jövőben meg kell majd oldani érdemi intézkedésekkel.

Kóbor József

Kővári János (ÖPE-KDNP): új parkolókat kéne létesíteni a belváros környékén, azzal lehetne megoldani a parkolási problémákat. Nem biztos, hogy a felsősök szüleinek behajtási engedélyt kellene adni a forgalomcsillapított övezetekbe.

Topán László (Momentum): nem csak a parkolási rendelet az egyetlen eszköz a forgalomcsillapításra.

Ruzsa Csaba: az okosparkolási rendszer bevezetésekor biztosan módosítani kell majd a rendeletet. Tervben van újabb Kiss & Go parkolók létesítése.

A közgyűlés a rendeletmódosítást elfogadta.

10.54: A zárt ülésen nem állapított meg méltatlanságot Nyőgéri Lajos alpolgármesterrel szemben a pécsi közgyűlés. A Janus Pannonius Múzeum igazgatója 23 igen szavazattal Bertók Gábor lett.

9.23: Péterffy Attila megnyitja az ülést.

Zárt ülés következik, amelyen

  • lezárják a Janus Pannonius Múzeum igazgatói pályázatát és döntenek az igazgató személyéről;
  • tárgyalnak Nyőgéri Lajos alpolgármesterrel szemben, sajtóhírek szerint a Momentum pécsi önkormányzati képviselői által kezdeményezett méltatlansági eljárásról.

28 napirendi pont van, ami nem tűnik soknak, de számos komoly téma és rengeteg politikai vita várható, ezért várhatóan elhúzódik a mai ülés.

A Pécs TV Youtube-oldalán videós streamen is követhetők az események.

A parázs vitáknak megágyazott egy reggeli Fidesz-közlemény, ami a volt Mandulás-kemping tervezett önkormányzati megvásárlását kommentálja puchozva, zuschlagozva, csokitolvajozva, azt vélelmezve, hogy a másfél évtizede magántulajdonban lévő Mandulás-kemping önkormányzati megvásárlásának szándéka mögött egy zavaros telekbiznisz van.