Kreatív és működő városimázst akar Pécs

 • Irány?

  Az a fantasztikus ebben az országban, hogy a politikához, a labdarúgáshoz, a turizmushoz és a marketinghez MINDENKI ért. Számomra rejtély, hogy ha ez valóban így van, akkor miért tart itt az ország politikai színvonala 20 évvel az ún. “rendszerváltás” után, miért nem lettünk még világbajnokok labdarúgásban, miért nincs Turizmus Törvényünk, és miért olyan színvonalú (ha létezik egyáltalán) az ország és a települések marketingje – és az idegenforgalmi marketinget nem is sorolom most ide – amilyen. Egy aprócska tény: immár nincs női vezetője egyetlen pécsi városi tulajdonú cégnek sem. Nézzünk körül, hogy emellett a város létesítményei közül hányat vezet nő. Feltételezem, a nagy “szakmaiság” mellett ez eddig senkinek nem tűnt még fel. Kicsit sem gyanús, ugye? Azoknak a magukat “szakmabéli”-nek címkézőknek pedig akik most újabb céltáblát találtak maguknak: megnézném, hogy bárki hasonló büdzséből, mint amit eddig Pécs a turisztikai megjelenéseire és a TDM finanszírozására szánt vajon milyen minőségű és mennyiségű megjelenést lennének képesek előteremteni. Röhejes és szánalmas, hogy nagyrészt uniós pályázati forrásból kénytelen egy VÁROSI TULAJDONÚ desztinációs marketing cég működni. Ha és amennyiben bármelyik magyar településvezetés (tisztelet a kivételnek, mert létezik ilyen is) hajlandó lenne valóban szakmai kezekbe adni a beszedett IFÁ-t és valóban az idegenforgalom fejlesztésére fordítaná (nem a kötelező feladatai ellátására és kátyúzásra pl.), akkor esetleg, talán képes lenne működni a Nyugat-Európában egyébként működő TDM modell. Erre – lássuk be – ez az ország szinte teljességgel alkalmatlan, és ez bizony nem a turisztikai szakemberek hibája. De nem ám. Az meg szintén röhejes és szánalmas, hogy egy közepesen ismert és elismert banda, mint a Punnany Massif a mérce a város arculatának megalapozásakor… csak megboldogult Hofit tudom idézni: “ez eddig elég f*s, de ha összeáll, még lehet sz@r.” Ezen kéne elgondolkodni a döntéshozó(k)nak. Mindemellett sok sikert és kevés csalódást tudok csak kívánni az új vezetőnek, talán a politikai vonal meghozhatja azt a fajta finanszírozást, ami egy minimális desztinációs marketing alapját jelentheti. A cikk szerzőjének pedig javaslom, hogy az alapvető turisztikai definíciókkal kerüljön tisztába, mielőtt legközelebb hasonló témában kívánja magát cikk publikálására ragadtatni.

 • szarminden

  A punnany massif SZAR!

 • Benga

  Péccsel kapcsolatban is érvényes a régi mondás: kulából nem lehet várat építeni…

 • zokomma

  Sok fiatal önzetlen módon segít a városának! Mint a Punnany is, 30 y a zenéivel vagy például a Facebookon a népszerű pécsi értékeket bemutató fotós oldalak, Pécsbook, I love you Pécs!

 • fürdő

  És mikor lesz végre igényes fürdője Pécsnek, ami vendéget is vonzana nyáron?

 • !!!

  Az már régen rossz, ha a Punnany massif mint értékteremtő, imázsformáló erő merül fel…ugyan kérem. Kispálék, Szélkiáltóék minden erőlködés nélkül tettek le a “pécsiség” asztalára, ugyanis előbb jött a tehetség, a nívó, azután a marketing. Nem takarózni kellene a várossal, mesterségesen előállítani nagybetűs IMÁZSt, ráerőszakolni a közvéleményre egy teljesen hiteltelen dolgot. A meglévő kulturális értékekből kellene kiindulni, amelyek soha nem évülnek el – dzsámi, Zsolnay, Péter és Pál stb..csak annak közhely, aki sznob.

 • Kíváncsi

  Most olyan jó lenne elmenteni ezt az oldalt és megnézni, mi lett a leváltás utáni korszakból öt évvel később. Találkozzunk 2018-ban!

 • Aprajafalva

  Kreatív és működő város nélkül aligha lesz itt eladható imidzs. Megfelelő gazdasági háttér és korrekt városvezetés nélkül ebből a C-kategóriás baranyai szemétdombból nem igazán lehet modern, élhető várost csinálni.

 • ted

  Kedves Mária!

  Hát magácskát nem szívesen nézném meg közelebbről, az biztos.
  Én azért arra szavazok – de nyugodtan nevezzen bolondnak -, hogy egy városnak jó, ha van turistaforgalma és erre Pécsnek és egész Dél-Baranyának megvannak az adottságai. Csak nem használják ki őket eléggé. Sajnos. Éppen ezért jó dolog, ha valamiféle törekvés történik arra, hogy javuljon a helyzet.

 • Mária

  Nem biztos, hogy Pécsnek ezt a marketing dolgot erőltetni kell. Helyesebb lenne átgondolni, hogy szükség van-e ide a turistákra! Úgy gondolom a reptér is teljesen felesleges, a sok szálloda sem kell. Sajnos nem olyan szép és vonzó Pécs, mint ahogy hisszük, mint amiben ringatjuk magunkat!

  Turistavonzó beruházásokra nincs pénz, akkor meg ne is jöjjön ide senki, hagyjanak minket békén a nyomorunkban! Nem kell azt néznie senkinek!

 • Szakmabéli

  A tdm-ek a vicc kategóriába tartoznak! Pécsen nem létezik városmarketing, sem pedig városimázsa nincs (a mediterrán hangulat nem az!!!) Pécsnek! Ez a rossz hír. A jó az, hogy ezt végre (el)felismerték.