12 C
Pécs
szombat, május 4, 2024
KezdőlapAbszolút PécsIlyen volt az Árkád előtt a belváros

Ilyen volt az Árkád előtt a belváros

Egy elég egyszerű kérdés, szinte magától értetődő, mégis kevesen tudnak kapásból válaszolni rá: mi állt az Árkád helyén, annak megépítése előtt? Annyira beivódott a köztudatba a legnagyobb bevásárlóközpontunk képe,  hogy most inkább felidézzük az emlékeket. 

A Sopiana Gépgyár épülete tarkította a belvárost, ennek a helyén nyitott 2004-ben az Árkád. A nagy múltú Hamerli család üzemének átszervezésével 1925-ben nyílt meg a Sopiana Gépgyár és Vasöntöde Rt. A második világháború után indult be igazán a termelés, az 1948-as államosítás után kétszeresére nőtt a teljesítmény.

árkád régi
Így nézett ki a gépgyár épülete a 6-os útról  (Fotó: RégiPécsblog.hu)

Az ’50-es évek második felében a dolgozói létszám csökkent, ezzel együtt profilváltás is történt. Elsősorban hús- és élelmiszeripari berendezéseket gyártottak. Három telephelye is volt a gyárnak, a belvárosban, Gyárvárosban és „Mezőgép vállalat” néven a Nagy Jenő utcában. A vállalat összesen 450-500 főt foglalkoztatott. A 80-as években újabb szerkezetváltás jött: vegyipari, orvosi, bányaipari gépeket gyártottak. A rendszerváltás után privatizálták a céget.

árkád régi 2
Amikor még nagyon ment a gyárban a munka

Legendás hely volt később az „Gyár”, ahol kiváló koncerteket rendeztek, volt itt Balaton, Sziámi, Barbaro, Auróra, Waszlavik, Sexepil és még sorolhatnánk.

A Gyár bejárata - 1992
A Gyár bejárata 1992-ben

Az Andy Warhol Factoryja által inspirált néven 1991. november 1-én nyitotta meg kapuit Pécs első független rockzenei és alternatív művészeti centruma.  A Cseh Tamás program oldalán olvasható, hogy a belső tér egyik végén állt a színpad, a másik helyiségben működött a büfé, közöttük hatalmas traktorgumikra lehetett letelepedni. Később a falfelületeket rajzszakos hallgatók szórták tele dekorációval.

Archbishop Kebab a Gyárban - 1992
Archbishop Kebab a Gyárban 1992-ben (Fotó: Kálecz Rudolf)

A helyet Hoffmann Henrik üzemeltette, az első időkben programszervezőként Koszits Attila és Lovasi András segítettek neki. Sőt 1991–92 telén a Kispál és a Borz nagyrészt itt írta és próbálta második nagylemezének anyagát.

MILFAV a Gyárban - 1992
Millenniumi Földalatti Vasútvonal zenekar fellépése 1992-ben (Fotó: Kálecz Rudolf)

Eleinte a hét öt napján élőzene szólt. A dzsessz (kedd), a blues és rock (szerda, csütörtök), valamint az alternatív műfajok (péntek, szombat) mellett technoklub (vasárnap) és táncház (hétfő) egészítette ki a kínálatot.

régi árkád Bontják a gyárat (Fotó: RégiPécsblog.hu)

Az Árkád építését a 2000-es évek elején kezdték el, akkor 78 római sírt találtak, ami rendesen hátráltatták volna a munkálatokat. Ám mint kiderült, ezek nem voltak régészeti szempontból értékesek, így gyorsan folytatódhatott a munka.

római csontok Római kori leleteket is találtak az építkezéskor   (Fotó: RégiPécsblog.hu)

A bevásárlóközpont 2004. március 31-én fogadta első vásárlóit, amely mintegy 25 milliárd forintból épült harmincötezer négyzetméteren. Azóta is töretlenül népszerű, nem csupán a város, de az egész régió legfrekventáltabb vásárlóhelyévé vált. 130 üzlethelyiséget alakítottak ki, a bérlők túlnyomó része azóta is itt van.

arkad1
A gigantikus építkezés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő