15 C
Pécs
péntek, május 3, 2024
KezdőlapAbszolút PécsKapkodhatjuk a fejünket, annyi program lesz decemberben Pécsen

Kapkodhatjuk a fejünket, annyi program lesz decemberben Pécsen

Nem kell messzire mennie azoknak, akik a Mikulással találkoznának, futnának, vagy épp csak barkácsolnának valami ajándékot karácsonyra. A programszervezők azokra is gondoltak, akik inkább színházba mennének, és így hangolódnának rá az ünnepekre. Összegyűjtöttük – a teljesség igénye nélkül – a decemberi programokat a városban és egy kicsit azon is túl.

A következő összeállításban olyan programokat ajánlunk, melyek segítenek megélni a pillanatot, és talán tartalommal is megtöltik a készülődést. Idén Pécs mellett Hosszúhetényben, Pécsváradon és még Palkonyán is tartanak programokat, adventi vásárokat. Érdemes szemezgetni, a legtöbb rendezvény ingyenes!

VII. Adventi Kézműves és Mesevásár

December 1–24.

Több mint 150 program és 30 kézműves termékeket árusító stand várja a karácsonyra hangolódókat Pécsett december 1-től. A téren, a Pécsi Bazilikában majdnem minden napra jut valamilyen program. Bővebben itt lehet tájékozódni.

December 1-től irány a tér!

Adventi készülődés Kertvárosban

December 1. és 4., 9 óra

A Mosolymanó Családi Központban mézeskalácssütéssel várják a kicsiket és a nagyokat. A program ingyenes.

Egyházzenei koncert

December 2., 18 óra

A Gemma énekegyüttes egyházzenei koncertet ad a pécsi Lyceum Templomban. A műsoron egyházzenei kórusművek szerepelnek a reneszánsztól napjainkig. A belépés díjtalan!

Az énekegyüttes rendszeresen koncertezik, többségében szakrális helyszíneken, templomokban, de a különböző fesztiválok, koncertsorozatok, versenyek szereplőjeként világi színpadokon is megjelenik

Mikulástúra a Mecsekben

December 2., 10 óra

A téli Mecsek szépségeit fedezhetik fel azok, akik részt vesznek a Mikulástúrán. Sőt, még a nagyszakállúval is összefuthatnak az erdőben. A gyülekező az állatkert központi épületénél lesz.

Mikulás a Plazában

December 3., 15.30-tól

A gyerekeket és szüleiket is várja a Hangerdő Társulat a Pécs Plazában, akik „A Mikulás és a krampuszok kalandjai” című előadással készülnek. A kétórás előadás megtekintése ingyenes, a végén pedig még a Mikulással is találkozhatnak a gyerekek. Más programokról a Plazában itt olvashatunk!

Pécsváradi adventi vásár

December 3.

Nemcsak Pécs, hanem a közeli Pécsvárad egyik legszebb terén, a Szentháromság téren is lehet forraltborozni és teázni. Bővebben ezen a linken lehet tájékozódni.

Hosszúhetény és a Mikulás

December 4., 17.15

Akik egy kis kirándulással kötnék össze a Mikulással való találkozást, azoknak ajánljuk ezt a programot. A Pécstől 20 percre található település központjában, a Hosszú Kávéban várja a nagyszakállú a kicsiket. A program ingyenes! Bővebb információkról a kávézó oldalán olvashatunk.

Mikulások minden mennyiségben

Mikuláskereső-túra és Mesekert koncert Szabolcsfaluban

December 5., 16–18.30

Mikuláskereső-kalandtúrát szerveznek családok számára a Lelovics-kertben. A túra után koncertet is tart a Recefice mesekert a PKK Szent Mihály Házban. A résztvevők száma korlátozott, ezért bejelentkezés szükséges (december 1-ig az [email protected] e-mail-címen! Részvételi díj: 500 Ft/gyermek)

Sportolj a Mikulással Tüskésréten!

December 9–10.

Egy igazán sportos programot tartanak Tüskésréten, ami az egész családnak, sőt még a kutyáknak is szórakozást nyújt. Lesz biciklis ügyességi pálya, KRESZ-teszt, aerobik, tánc, kutyás bemutató, baba-mama torna és persze családi futás (akár a kis kedvenceddel) a tó körül. Bővebben itt és itt nézhetsz utána a programoknak.

Téli vásári kavalkád

December 9., 10 óra

A Búza téri termelői piacon a megszokott árusok mellett színes, piaci forgatag várja az érdeklődőket. A vásári hangulatot zenészek, színházi előadások, óriásbábok, artisták és tűzzsonglőrök idézik elő, valamint egy határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően egy ingyenes magyar és horvát ételkóstolás is.

Állatok karácsonya

December 9., 10.00–14.00

Az idei évben is megrendezik az Állatok Karácsonyát Pécsett a Füzes dűlőben. Az adománygyűjtő akcióval konzervet és száraztápot gyűjtenek, amit egy nagy karácsonyfa alá helyezhetnek el az adományozók.

Az állatoknak is gyűjtenek ajándékot

Adventi vásár Palkonyán

December 9., 10 óra

Nemcsak borozni, hanem karácsonyozni is lehet Palkonyán, a termelői piacon ugyanis adventi vásárt tartanak.

Adventi orgonahangverseny a Pálosokban

December 9., 15.30

Hagyományőrző adventi orgonahangversenyt tartanak a Pálosok templomában. Ezúttal is az adventi-karácsonyi ünnepkör meghittségét jelenítik meg az orgonairodalom ihletett alkotásain keresztül. A belépés díjtalan!

Varázsóra – Jégvirágok

December 10., 14.30

Rendhagyó téli bemutatót tartanak a Zsolnay-negyed Látogatóközpontban, ahol a látogatókra dermesztő kísérletek és további kalandok várnak a halmazállapot-változások világában. A jegy ára: 700 Ft.

Karácsonyi szeretetcsere – Adománygyűjtő akció

December 15-ig

Adománygyűjtő akciót rendeznek a Cella Septichora Látogatóközpontban, ahol megunt, de jó állapotú játékokat és könyveket gyűjtenek rászoruló gyerekek számára. Az adományozó gyerekek ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt a pécsi világörökségi helyszínen. A felajánlott adományok a Baptista Szeretetszolgálat együttműködésével jutnak el a hátrányos helyzetű gyerekekhez. Az adományokat cipősdobozban várják, a dobozon jelezve, hogy hány éves, fiú vagy leány gyermeknek szánják.

Bábjátékok a Bóbitában

December 16., 16 óra

A betlehemezés a legismertebb karácsonyi népszokások közé tartozik. Az adventi időszakban a bábszínház játékosai és muzsikusai is megidézik a kis Jézus születésének történetét meséléssel, vidám énekekkel, bábtáncoltató betlehemezéssel. A bábjátékot rendezte: Papp Melinda. Az előadás időtartama 40 perc. Az előadás 5 éves kortól ajánlott. A belépő ára: 1000 Ft.

Karácsonyi vásár Hosszúhetényben

December 16.

A Hosszú Kávéban idén is megtartják azt a hagyományos karácsonyi vásárt, ahol helyi és környékbeli kézművesek, termelők portékáit lehet megvásárolni. Közben forró teát, puncsot kortyolgathatnak az érdeklődők, és a téli süteménykínálatból is válogathatnak.

Kovács Szilárd orgonaművész és Fülep Máté operaénekes estje

December 28. 19.30 Bazilika

A Pannon Filharmónia ünnepi hangversenyre várja a zene szerelmeseit. A programról bővebben itt!

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő