14 C
Pécs
szerda, május 1, 2024
KezdőlapAbszolút PécsKülföldi hallgatók miatt tanulnak nyelvet a PTE-n

Külföldi hallgatók miatt tanulnak nyelvet a PTE-n

Egyre többen tanulnak nyelvet a Pécsi Tudományegyetemen. Már több mint ezer egyetemi dolgozó vett részt olyan nyelvoktatáson, amit az ide érkező külföldi hallgatók miatt indítottak. Idén mintegy négyszázan jelentkeztek a speciális oktatásra, amit alap-, közép-, de még felsőfokú szinten is meghirdettek Pécsett. 

Ápoló, könyvtáros, de ügyvivő szakértő is van azok között az egyetemi dolgozók között, akik munka mellett ülnek iskolapadba nyelvet tanulni.

– Szerintem nagyon jó, hogy az egyetem erre lehetőséget ad viszonylag jó körülmények között, figyelembe véve az ember munkaidejét, úgyhogy ezért gondoltam, hogy mindenképpen szeretnék erre a képzésre jelentkezni – mondta Soós Kinga.
A konferenciákon való részvételt is segíti a nyelvtanulás
A kurzusok angol, német, idén először pedig spanyol és horvát nyelven is zajlanak. Egy-egy ilyen órán szóba kerül, hogyan kell helyesen e-mailt írni, vagy épp segítenek egy konferencia leszervezésében, de akár egy prezentáció idegen nyelven való elkészítésében is támpontokat adnak.
A képzések már két éve zajlanak, de sikerük töretlen. Ennek oka nem más, minthogy egyre több külföldi hallgató érkezik a Pécsi Tudományegyetemre és szükség van a nyelvtudásra.
– A külföldi hallgatók létszáma, most már 4000 felett van, ezért is fontos, hogy a hallgatókat nemcsak a tanóráikon, hanem azon kívül is tudjuk segíteni. Gondolok itt akár egy könyvtárlátogatásra, a napi ügyes-bajos dolgok intézésére – mondta Koltai Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékáni megbízottja. Aki szeretne, a képzés végén nyelvvizsgát is tehet. Magyarországon egyébként Pécs mellett más egyetemen is zajlanak hasonló speciális, szaknyelvi képzések a hazánkba érkező külföldi egyetemisták létszáma miatt.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő