14 C
Pécs
péntek, május 3, 2024
KezdőlapKorzóGasztró5 ínycsiklandó forró ital a hideg estékre!

5 ínycsiklandó forró ital a hideg estékre!

Összegyűjtöttünk 5 ínycsiklandó, forró italkülönlegességet a didergés ellen!

1. Vaníliás-karamellás forró csoda

A vaníliakrémhez készítsünk elő 1 dl habtejszínt, 3 dl tejet, 1 db tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot és fél evőkanál finomlisztet. A díszítéshez pedig 8 evőkanál tejszínhabra és 100 ml karamellöntetre lesz szükség. A tejszínt 2 dl tejjel felforraljuk, majd félretesszük. A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet. Hozzáöntjük a tejszínes tejhez, és lassú tűzön folyamatosan keverve összemelegítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódhat. Bögrébe öntjük, majd tejszínhabbal és karamellszósszal díszítjük.

2. Mézeskalácsos forró csoki

A karácsonyhoz elengedhetetlenül hozzátartozik a mézeskalács. Ha te különlegesen rajongsz ezért a fahéjas ínyencségért, ne hagyd ki a mézeskalácsízű forró csokit se! Semmi több nem kell hozzá, mint 1 csésze tej, 1 teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor és cukor ízlés szerint. Minden hozzávalót dobálj egy lábosba, forrald össze és kész is.

3. Harry Potter rajongóinak, itt az igazi vajsör!

A kis varázslótanonc imádóinak nem kell tovább áhítozniuk a nedűért, mert egy srác a könyvben leírtak alapján megalkotta a receptet. A hozzávalók 3-4 kanál házi készítésű tejkaramella, 375 ml alma cider, 60 ml bourbon whiskey, 250 ml gyömbérsör (vagy gyömbér) és némi tejszínhab a díszítéshez.

Egy kisebb fazékban keverjük össze az alma cidert, a tejkaramellát és a bourbont. Kis lángon addig főzzük, míg elkezd forrni és a tejkaramella is teljesen elolvadt benne. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a gyömbérsört és kevergessük pár percig. Egy merőkanál segítségével tálaljuk poharakba, tejszínhabbal díszítjük és egy kis tejkaramellát reszelünk a tetejére. Melegen tálaljuk. IDE kattintva láthatjuk a „feltaláló” eredeti videóját.

4. Unod már a sima teákat? Készíts szuperegészséges indiai masala chait! 

Indiában nem forrázzák a teát, hanem főzik és a teavízhez ugyanannyi tejet tesznek. Szükség van a különleges indiai italhoz 4 cm friss gyömbérre, 2 db fahéjrúdra, 5 db szegfűszegre, 6 db kardamomra, 1 db csillagánizsra, fél liter tejre és ugyanennyi vízre, 10 ml fekete teaára, 5 evőkanál nádcukorra, 1 narancsból nyert narancshéjra, 2 szem fekete borsra, 1 késhegynyi vaníliára, valamint fél marék mazsolára.

A gyömbért meghámozzuk, és fél centis szeletekre vágjuk, a többi fűszert egy mozsárban durvára törjük, aztán szárazon illatosra pirítjuk. Fél liter vízzel és aztán fél liter tejjel felöntjük. Ekkor megy bele a gyömbér és 1 púpos evőkanál feketeteafű. Felforraljuk, aztán még közepes lángon főzzük 3 percig. Amíg fő, reszeljük bele egy narancs héját, dobjunk bele 2 szem borsot, egy késhegynyi vaníliát és pár szem mazsolát. A végén ízesítsük jó sok cukorral. Merőkanállal szűrőn keresztül bögrébe szűrjük, és fogyaszthatjuk is.

5. A klasszikus kedvenc: forralt bor

A téli esték kedvelt, szívmelengető italának sokféle verziója létezik, nekünk ezt a kedvencünk. Kelleni fog hozzá 375 ml száraz bor, körülbelül 2 dl víz, 2 db fahéjrúd, 13 db szegfűszeg, 1 db csillagánizs, 4 evőkanál cukor, 2 széles citromkarika, 1 fél citromból nyert citromlé. A vizet, a cukrot és a fűszereket kis lábasba öntjük, és pár perc alatt összeforraljuk. Aztán hozzáöntjük a bort, kevés citromlevet facsarunk bele, és addig hagyjuk a tűz felett, míg kellőképpen felmelegszik az ital.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő