13 C
Pécs
szombat, május 4, 2024
KezdőlapPRLMBTQIA, avagy az eltérő szexuális identitások nyomában

LMBTQIA, avagy az eltérő szexuális identitások nyomában

Manapság sokat hallunk arról, hogy más szexuális irányultságok is léteznek a heteroszexuálison kívül. A jelenség egyáltalán nem új, csak az változott, hogy már beszélhetünk róla.

Azok számára, akik eltérő szexuális identitással rendelkeznek, megkönnyíti az életüket, hogy egyre kevésbé tabu téma erről beszélni. De nem csak nekik, hanem a családtagjaik és a barátok, illetve az egész társadalom számára könnyebbé, elfogadhatóbbá válik a másság.

Az elfogadásban rengeteget segíthetnek pszichológus szakemberek, hogy a fontos kapcsolatok ne sérüljenek és ne szakadjanak meg ebben a helyzetben sem.

Kis fogalmi tisztázás

Mivel számtalan írásban, híradásban és a közbeszédben is sokszor kerül terítékre a szexuális identitás, a különféle fogalmak sokszor összemosódnak. Pedig fontos tudni és érteni, hogy mikor miről beszélünk. Ez segít abban, hogy tényleg megértsük egymást.

Egyrészt tehát mindenki rendelkezik biológiai nemmel, amely legkésőbb a születéskor nyilvánvalóvá is válik. Ehhez képest van mindenkinek nemi identitása is, ami sokszor egybeesik a biológiai nemmel, de előfordulhat az is, hogy nem. A nemi szerep a nemi identitásunk viselkedésbeli megnyilvánulása, tehát az, hogy nőként vagy férfiként viselkedünk. 

A szexuális irányultság a fentiektől teljesen független. Azt jelenti, hogy milyen nemhez vagy nemekhez vonzódik az egyén.

LMBTQIA

LMBTQIA – minden betű jelképez egy szexuális orientációt. Az L a leszbikus orientációt, amikor a nő más nőkhöz vonzódik. M, mint meleg vagy homoszexuális, ez ugyanaz, csak a férfiakra értjük. A homoszexuális férfi a férfiakat találja vonzónak. A biszexuális beállítottságú egyén mindkét nemhez vonzódik. 

A transzszexualitás nem szexuális irányultságot jelent. A transzszexualitású egyén esetében a nemi identitás és a biológiai identitás nem egyezik, ami a legújabb kutatások eredményei alapján már magzati korban eldől. Ennek lehetnek ugyan már kiskorban is megnyilvánulásai, de jellemzően a serdülőkorban erősödnek fel a jelek, amikor a biológiai nemnek megfelelő nemi jellegek elkezdenek kifejlődni, ugyanis ez jelentős diszkomfortérzéseket kelt a transzszexuális egyénben. Amennyiben ez az érzés felnőttként is megmarad, jellemző, hogy átalakító műtéteknek és kezeléseknek vetik alá magukat. Gyakran keverik a két fogalmat: a transzvesztiták időnként az ellenkező nem ruháit, külsejét öltik magukra, viszont a testüket ők nem érzik idegennek, szexuális irányultságuk pedig bármilyen lehet.

A queer-identitású egyén aszerint él, hogy a szexuális orientáció nem statikus dolog, hanem kontextustól és kapcsolattól függ. Számára a biológiai nem, a nemi identitás és a szexuális irányultság mindegyike választható, akármilyen összetételben.

Interszexualitás akkor alakul ki, amikor egy egyén mindkét nemi jelleget magán viseli, biológiai neme sem férfi, sem nő. Hátterében különféle rendellenességek állnak. Végül az A, mint aszexuálisok egyáltalán nem vágynak a szexre. LMBTQIA – A világ valóban színes.Ha környezetében nemi identitásával bajban lévő személy van, bátran javasolja neki, hogy vegye fel a kapcsolatot szakemberrel az önelfogadás érdelében.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő