22 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaHosszabb nyitva tartás jöhet a Király utcában

Hosszabb nyitva tartás jöhet a Király utcában

Estig hosszabbított nyitva tartást, kora esti színes programokat, éjszakai vásárlási akciókat tervez a Király Utcai Kereskedők és Szolgáltatók Egyesülete. Vezetője szerint hiba volt, hogy a legutóbbi hosszú hétvégén a legtöbb belvárosi üzlet a május elseje előtti hétfőn nem nyitott ki.
Régóta kérdés, miként tudnak versenyképesek lenni a belváros kereskedői a legnagyobb pécsi bevásárlóközponttal, ha nyitva tartásuk rövidebb, s a hétvégéken legtöbb esetben szombat délelőtt várják a vásárlókat.

Örsiné Kosár Beatrix, a huszonhét üzletet képviselő egyesület elnökének szavaiból kiderült, szeretnének a fentieken változtatni, s jelenleg is folynak az egyeztetések annak érdekében, hogy a boltosok többsége meghosszabbítsa nyitva tartását este hét, vagy akár nyolc óráig is.

Mint mondja, legtöbbjük hajlik erre, bíznak továbbá abban, hogy a nyári jó idő még több embert vonz a belvárosba. Ennek akár – mutatott rá – a foglalkoztatásra is pozitív hatása lehet, mivel jelenleg a legtöbb kereskedő maga dolgozik az üzletében, de hosszabb nyitva tartás esetén legalább részmunkaidőben szükségük lehet alkalmazottakra.

Igyekeznek továbbá az ebben az évben bővelkedő hosszú hétvégéket kihasználni a jövőben. A legutóbbi május elsejét megelőző hétfőn a legtöbb Király utcai kereskedő nem nyitott ki – az egyesületi vezető szerint ez hiba volt.

A Király utcában továbbra is nagy vonzereje van a vendéglátásnak, a legtöbben viszont csak az esti órákban jönnek. Ezt meglovagolva utcaszerte olyan kora esti zenés, színes programokat kívánnak szervezni, amelyekkel még az esti „éttermi roham” előtt becsábítják az embereket a városközpontba.

Ezenkívül terveznek éjszakai vásárlási akciót is a Győrben már bevált példa nyomán. Örsiné Kosár Beatrix kiemelte: a kezdeményezés ideje alatt este 11 óráig várnák a vásárlókat, az akciót havonta szeretnék megrendezni.

Az egyesületi elnök hangsúlyozta: az utóbbi időben sok segítséget kaptak a Pécs Holdingtól, amely több projektet is indított a belváros forgalmának újjáélesztésére. A legutóbbi Belváros.Like elnevezésű akcióról szóló tapasztalatait Örsiné úgy összegezte, hogy a Széchenyi és a Színház tér közötti szakaszon igen jó visszajelzéseket kapott a kereskedőktől.

Ugyanezt azonban a főutca végéről már nem mondható el szerinte.

Megjegyezte: a belváros revitalizációja csak hosszú távon lehet eredményes, amelyhez szerinte elengedhetetlenek az olyan városi programok, amelyek a központba vonzzák az embereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő