15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolut FérfiAngol vadászpilóták is ezt a pécsi terméket viselik!

Angol vadászpilóták is ezt a pécsi terméket viselik!

Hollywoodban, de akár az angol hadseregben is feltűnik a pécsi kesztyű, amit Marczi Gábor és cége gyárt Pécsett. 2018-ban ő kapta meg az Év vállalkozója díjat, de a pécsi kesztyűgyáros nem most kezdte az ipart. Több mint 25 éve dolgozik ugyanott és ugyanazért: a pécsi kesztyű jó hírének továbbvitelén.

Lady Gaga, Madonna és még az angol vadászpilóták is hordják a pécsi kesztyűt, aminek 157 éves, nem is akármilyen múltja van. A belváros szívében található bolt hátsó részében rejtőzik a pécsi kesztyűk titka, a gyár felett pedig a múzeum működik, ahol a pécsi kesztyűgyártás történetét ismerhetik meg a látogatók.

Pécsi a kesztyű Lady Gagán

– Ez egy olyan épület, ahol több mint 1000 négyzetméteren csak pécsi kesztyűket mutatunk be, mindent, ami azokkal kapcsolatos. Egy világon is egyedülálló gyűjteményt lehet itt megtekinteni – mondta Marczi Gábor, a Gant Pécsi Kesztyű Kft. vezetője.

A pécsi kesztyű a film-, zeneiparban, de az angol vadászpilótákon is látható

A vadászpilóták kesztyűje is itt készül

Azoknak a vadászpilótáknak is gyártunk kesztyűket ebben a pécsi gyárban, akik a jeges tenger felett repülnek, és ha esetleg baleset éri őket, akkor ez a kesztyű meg is védheti őket. Szigorú szabályozás szerint ugyanis 10 perc alatt csak 5 csepp víz mehet a kesztyű belsejébe. Mi ezt a követelményt teljesíteni tudjuk – meséli Marczi Gábor.

Akciófilmekben is használták már

Egy másik fajta pécsi kesztyű olyan vastag, hogy egy darab 30 dekagrammot is nyomhat. A belsejébe pedig olyan bélés került, ami elvezeti a hőt. Így ha egy drótkötélen csúsznak le az akcióhősök, akkor a kesztyű megvédi a kezüket, és még lyuk sem lesz rajta.

És hogy miből is készül a pécsi csodakesztyű?

Etióp birkabőr a legvékonyabb és legpuhább

Marczi Gábor szerint az egész világ minőségi kesztyűgyártója sorban áll az etióp birkák bőréért. És nincs ez másképp a pécsi kesztyűgyárosokkal sem. Azért választják az etióp birkákat, mert olyan tartási körülmények között élnek, olyan éghajlati övön, ahol az állatok bőre a legtartósabb, legfinomabb, legpuhább és legvékonyabb lesz.

0.6 mm a kesztyű vastagsága és olyan vékony festékréteg kerül rá, hogy még egy kullancscsípése is látszik rajta.

Az etióp birkák bőre olyan vékony, mint két írólap összetéve. Annyira finom, hogy abban még egy kullancscsípés nyoma is látszik. Így, amikor a kesztyűt készítik, erre is figyelnek – mondja Marczi Gábor.

Az év vállalkozója a pécsi kesztyűgyáros

Marczi Gábor

Ennek a különleges boltnak a vezetőjét, Marczi Gábort 2018-ban díjazták is. A pécsi kesztyűgyáros negyed évszázada foglakozik kesztyűkészítéssel, tavaly pedig átvehette az „Év Vállalkozója Díj” elismerést. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) december 7-én a Művészetek Palotájában idén huszadik alkalommal rendezte meg hagyományos év végi ünnepi rendezvényét, ahol a VOSZ megyei tagszervezetei, illetve további érdekvédelmi szervezetek előterjesztése alapján 64-en vehették át a kitüntetést. Marczi Gábor, pécsi vállalkozónál többek közt azt is figyelembe vették, hogy az ő és csapata munkáját az teszi egyedivé, hogy nem felejtik el, honnan indultak.

– Van olyan eszközünk, amit száz évvel ezelőtt is éppúgy használtak, mint mi és a legjobb az egészben, hogy ettől nem ósdi lesz a pécsi kesztyű, hanem igazán eredeti – teszi hozzá Marczi Gábor.

A belvárosi üzemben jelenleg 40 ember dolgozik. Évente 40 ezer kesztyűt gyártanak, melyek egy része divat, míg másik része nagyon speciális kesztyű.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő