15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaságOnline kérdőív segítségével mérik fel a pécsi cégek helyzetét, terveit

Online kérdőív segítségével mérik fel a pécsi cégek helyzetét, terveit

Újra online kérdőíves felmérést indít a pécsi önkormányzat a helyi vállalkozások helyzetének és terveinek feltérképezése céljából. A kérdőív jövő héttől lesz elérhető a város megújult honlapján.

Az önkormányzat 2019 ősze óta több alkalommal is indított ilyen felmérést. A pécsi önkormányzat első ízben 2020 nyarán küldött ki kérdőíveket a pécsi vállalkozásoknak. Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere korábban lapunknak elmondta: ennek a felmérésnek köszönhetően tudta az önkormányzat előre, pontosan mérni például azt, hogy milyen hatással lesz a koronavírus a pécsi vállalkozások lehetőségeire, és így az önkormányzat iparűzési adóbevételére.

Kettős célja van a most induló felmérésnek – vázolta lapunknak Ruzsa Csaba. Egyrészt szeretnék felmérni, milyen helyzetben vannak jelenleg a pécsi vállalkozások, kilábaltak-e a pandémia okozta válságból, ez a várható adóbevételek kalkulálása szempontjából is fontos. Másfelől arra is kíváncsiak, milyen fejlesztési terveik vannak a pécsi cégeknek, és ehhez mire lenne szükségük. Ez utóbbi kapcsán külön érdekli az önkormányzatot, hogy igényelnek-e ipari területeket a vállalkozások és hogy ismerik-e a városi tőkealap által nyújtott lehetőségeket.

– A jövő évi költségvetés tervezésében is segítségünkre lesz a felmérés. Ugyanis nemcsak az intázmény-rendszerünk fenntartását tartjuk fontosnak, hanem azt is, hogy a helyi gazdaságot is segíteni tudjuk, ehhez viszont elengedhetetlen az információcsere köztünk és a vállalkozások között. Ennek jól bevált eszköze a kérdőíves felmérés – mondta az alpolgármester.

A kérdőív ugyan anonim, de Ruzsa Csaba szerint hasznos, ha mondjuk a fejlesztési tervekkel, például telekvásárlási szándékkal rendelkező vállalkozások megadják elérhetőségüket a kérdőív kitöltésekor.

Ruzsa Csaba elmondta aztl is, hogy a kérdőív utolsó néhány kérdése az egyetem és az önkormányzat oktatási munkacsoportjának javaslatára a cégeknél dolgozó fiatalok és pályakezdők készségeit méri fel. Ennek az a célja, hogy az egyetem lássa, miként vélekednek a helyi cégvezetők a fiatal munkavállalók képességeiről és nemcsak szakmai szempontból, hanem az úgynevezett softskillek (kommunikáció, csapatmunka, prezentációs készség, íráskészség) tekintetében is. Ennek tudatában ilyen jellegű képzéseket beleilleszthetnének a egyetemi tanulmányokba, vagy azt követő képzésekbe, tanfolyamokba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő