Egy robot, ami tanul a hibáiból

A BRETT nevű robot saját maga rakja össze a játékait. De csak miután rájött, hogyan kell – írja az Origo.

hirdetés

BRETT, a Berkeley Egyetemen kifejlesztett robot segítség nélkül tanulja meg, hogyan kell összeszerelni a játékait. Ha elront valamit, megjegyzi a hibát, és legközelebb nem követi el újra, így jutva el a tökéletes megoldáshoz. BRETT-nek egyelőre lassan megy a tanulás, bonyolult algoritmusai azonban elméletben lehetővé teszik, hogy egyre jobb és okosabb legyen.

Az elmélet és a gyakorlat persze még távol állnak egymásról. Jelenleg BRETT-nek 10 percbe telik egy pontos utasítássor memorizálása, az pedig, hogy egy feladat nyitjára maga jöjjön rá, 3 teljes órát vesz igénybe.

Ennek oka, hogy BRETT “agyában” nincs annyi tapasztalat, mint egy átlagos emberében, ezt azonban a kutatók szerint pár év munkával lehet pótolni.

Nem BRETT az első olyan robot, aki képes tanulni. Márciusban mutatkozott be a Sawyer nevű gyártósori gépi munkás, amit egy érintőkijelzőn át lehet tanítani, év elején pedig olyan fejlesztésekről érkeztek hírek, amelyek lehetővé tennék, hogy a gépek videókat nézve sajátítsanak el új képességeket.