Enyhítették az építési felügyelő büntetését

Jogerősen két évre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden annak az építésfelügyelőnek a korábbi, két és fél éves letöltendő börtönbüntetését, aki 2009-ben Pécsen egy ingatlan engedély nélküli bontásával összefüggésben pénzt kért azért, hogy eltekintsen a tulajdonosok megbírságolásától.

hirdetés

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró bíróság döntését és az 50 éves férfit vesztegetés miatt marasztalta el. Tekintettel azonban büntetlen előéletére, az eljárás elhúzódására, és arra, hogy az ítélőtábla a cselekményt kisebb tárgyi súlyúnak találta, mérsékelte a szabadságvesztés időtartamát.

A vádlott társa, egy 48 éves építész korábban egy év tíz hónap, négy évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de az erről szóló határozat már első fokon jogerőre emelkedett.

Két pécsi lakos 2009-ben vásárolt meg egy ingatlant, amelyet átalakítás után vállalkozás céljára akartak használni. Az ehhez szükséges tervek elkészítésére az építészt kérték fel, de mivel őt később telefonon nem tudták elérni, egy másik szakembert bíztak meg a munkával, amelyet az el is végzett.

Erre az építész az önkormányzat építési osztálya vezetőjének elpanaszolta, hogy a tervekhez valójában az ő vázlatait használták fel. Azt a választ kapta, hogy polgári peres eljárásban érvényesítse követelését.

A terveket az év szeptember 3-án nyújtották be az illetékes hatóságnak, de a tulajdonosok már augusztus 20-án hozzáláttak az épület bontásához. Az engedélyek nélküli munkáról az önkormányzat egyik munkatársa fényképfelvételeket készített.

Amikor az épület tervezője bement az önkormányzathoz, hogy az engedélyek iránt érdeklődjön, azt a tájékoztatást kapta, hogy a tervek nem megfelelőek, az idő előtti bontás miatt az épület már csak fennmaradási engedélyt kaphat, s a tulajdonosok büntetésre számíthatnak.

Az építésfelügyelő, a per későbbi elsőrendű vádlottja szeptember 7-én a munkatársa kíséretében más hivatali útja során elhaladt az építkezés előtt és a helyszínen tartózkodó egyik tulajdonostól kérte az építési engedélyt. Mivel ő azt nem tudta bemutatni, az építésfelügyelő felszólította, hogy vigye be azt a hivatalba.

A tulajdonos két nappal később felkereste a tervek elkészítésére elsőként felkért építészt, hogy segítsen az ügy megoldásában, a bírság elkerülésében. A férfi felvette a kapcsolatot az építésfelügyelővel, és megkérdezte tőle, hogyan lehetne a bírság összegét minimálisra csökkenteni. A felügyelő közölte vele, hogy ha összesen 1,4 millió forintot fizetnek neki és kollégájának, eltekint a várhatóan 4,5 millió forintos büntetés kiszabásától.

Az építész ezt elmondta a tulajdonosoknak, akik feljelentést tettek a rendőrségen. Az építésfelügyelőt és az építészt a pénz átadásakor elfogták a rendőrök, és eljárást indítottak ellenük.