Ezért lesz robbantás a pécsi szállodában

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete 2016. szeptember 16-17 között rendezi meg a XI. Pécsi Sürgősségi Napok konferenciát, melyen a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kerülnek terítékre.

hirdetés

A konferencia keretében, az első tanácskozási nap végén, az előadások közben váratlan (a résztvevők és a hallgatóság számára is) rendkívüli esemény (hang és füsthatással is járó robbanás) szimulációjára kerül sor, mely során az imitátorok által megtestesített sérülteket mentőtiszthallgatók látják el, tantervben szereplő, szimulációs gyakorlat keretében.

A sürgősségi ellátásban szinte minden betegellátás alkalmával váratlan helyzetekben találják magukat a betegellátók (ápolók és mentőtisztek egyaránt). Az ekkor jelentkező stresszhelyzetet az ellátóknak meg kell tanulni kezelni, ellenkező esetben gátolják a hatékony betegellátást.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán folyó mentőtiszt képzés keretében, az országban egyedüli megoldást alkalmazva kíséreljük meg hallgatóinkkal az egyéni stressztűrőképességük megismertetését, így mindenki megtapasztalhatja annak korlátozó szerepét is. A stressztűrőképesség kondicionálásával törekszünk hallgatóinkat felkészíteni a sürgősségi ellátás korlátozó tényezőire.

A tantervben szereplő szimulációs gyakorlatok során nem csupán az egyes sérülések imitációjával törekszünk a valóság közeli ellátás feltételeit biztosítani, hanem a környezeti tényezők szimulációjával kíséreljük meg az élethűséget leképezni. Az első, kísérleti évfolyam részére szervezett gyakorlatok során, váratlan helyzetben a kar épületében szimulált robbanás sérültjeit kellett ellátni, míg a második gyakorlat alkalmával közterületen (a pécsi Sétatéren) kellet a betegeket, a kamerák és újságírók össztüzében ellátni. Miután a gyakorlatok, a hallgatói visszajelzések alapján elérték céljukat, a konferencia keretében kerül sor a következő nyilvános szimulációra.

A gyakorlat során (ahogy korábban is) a hallgatókkal nem ismertetjük előre az eseményt és a sérültek számát, továbbá sérüléseiket, azokat maguknak kell a helyszínen kideríteni, mint ahogy azt is önállóan határozzák meg, hogy milyen ellátásra van szükség, illetve hány további mentőegység szükséges az ellátásához. A mentőegységek vezetői végzős mentőtiszt hallgatók, míg tagjai harmad és negyedéves hallgatóink.

A bemutató gyakorlat alkalmával a hallgatók mentőegységeket képezve, ütemezetten érkeznek a helyszínre, ahol megkezdik a sérültek (általuk tehát nem ismert sérüléseinek) ellátását. Az ellátásra valós időben, az Országos Mentőszolgálatnál rendszeresített eszközökkel kerül sor. Az oktatók ez alkalommal is különös figyelmet fordítanak a sérülések valósághű megformálására, az esetek életközeliségére.

A gyakorlat keretében egy robbanás történik a konferencia helyszínén, az egyik előadás közben, mely a résztvevők előtt sem ismert, az a programban nem szerepel. A több, köztük súlyos sérült, valamint halott ellátását a helyszínre érkező mentőegységek végzik, akár a konferencia résztvevőinek bevonásával.