Filmforgatás lesz Pécsett

????????????????????????????????????

A Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében forgatják Bogdán Árpád Genezis című filmjének több jelenetét.

hirdetés

A stáb előzetesen többször is megtekintette a közelmúltban felújított modern egészségügyi épületegyüttest, és a film készítői elhatározták, hogy itt forgatják a film kórházi jeleneteit. Az egyetem és a Klinikai Központ vezetésének kérésére esik majd hétvégére a forgatás, és kizárólag olyan helyiségeket adnak át egy napra a stábnak, ahol hétvégén nincs betegellátás – így az egészségügyi szolgáltatásokat nem befolyásolhatja a „mozi-gyártás”.

Júliusban látott napvilágot a hír, mely szerint a Magyar Nemzeti Filmalap támogatja Bogdán Árpád Genezis címmel készülő második játékfilmjét. Bogdán Árpád színházi rendezéseit és rövidfilmjeit követően 2007-ben Boldog új élet című első mozifilmjével tűnt fel. Az önéletrajzi elemekkel átszőtt alkotás számos rangos szakmai díjat nyert, a nemzetközi közönség a Berlinálén láthatta először, majd világszerte rengeteg filmfesztiválra kapott meghívást.

A Genezis címmel készülő film története három szálon fut. A forgatókönyvet, melyen a bibliai teremtéstörténet motívumai vonulnak végig, az irodalmi munkássága révén is ismert Bogdán Árpád írta. A Genezis generációs problémát jár körül. A család fogalmát három, a mai Magyarország legkülönbözőbb társadalmi közegéből érkező ember történetén keresztül közelíti meg. Az események középpontjában egy sikeres nagyvárosi ügyvédnő, egy archaikus roma közösségből származó kisfiú, és egy magányos, titokzatos kamaszlány áll.

A gyártás előkészítése, főként a roma telepek zárt világának hiteles megjelenítésére való felkészülés, több mint két éven át tartó folyamat volt.

Mivel a film néhány jelenete kórházban játszódik, a stáb ehhez keresett megfelelő helyszínt.

PTE_KK_400_agyas
A felújított épület megtetszett a film készítőinek

„A pécsi egyetem klinikájánál keresve sem találhattunk volna megfelelőbbet” – ismertette a helyszínválasztás körülményeit Bogdán Árpád rendező. „Ráadásul az egyetem és a klinika vezetősége végig konstruktív és együttműködő volt a megbeszélések során, azt a nyomatékos kérésüket, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat és a fekvőbetegeket nem zavarhatjuk, természetesen elfogadtuk. Hiszem, hogy egy értékes alkotás készül, ami elnyeri majd a szakma és a filmszerető közönség tetszését.” – tette hozzá a többszörös díjnyertes rendező.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a filmforgatás kapcsán elmondta: „Attól természetesen nem kell tartani, hogy a klinika profilt váltana – továbbra is az egészségügyi szolgáltatásokat tartjuk fő tevékenységünknek. Ugyanakkor erre a megkeresésre úgy éreztük, nem mondhatunk nemet, hiszen a PTE az „érzékeny egyetem” programjával amúgy is fogékony a témára, és a művészet terén is számos értéket képvisel az intézmény.” – hangsúlyozta a főigazgató.

A forgatásra november 12-én, szombaton kerül majd sor a PTE Janus Pannonius Klinikai Tömbjében.