Rossini a Golgotán – nagypénteki hangverseny

2015. április 3-án, nagypénteken 20.00 órakor az újkori egyházi muzsika egyik ékköve, Rossini Stabat Mater-e hangzik fel a pécsi Kodály Központban. A koncertet ráhangoló, annak kontextusát megteremtő prológus előzi meg 19 órától.

hirdetés

Az európai szakrális zene legszebb hagyományaihoz tartozik már legalább Monteverdi 1610-es Vespro-ja óta, hogy a nagy egyházi ünnepeken a templomokon kívül is jeles, fontos és hiteles művek hangoznak fel a koncerttermekben, szélesebb körben is sugározva az ünnep tartalmát. Rossini Stabat Mater-e, a leheletfinom érzékenység és a tudatosan masszív építkezés e csodája, a gótikus katedrálisok keresztútjaival, Munkácsy hatalmas Krisztus-festményeivel vetekedő alkotás.

NFZ_muveszek

A remekművet kiváló szólista-kvartett: Fodor Beatrix (S), Vörös Szilvia (A), Horváth István (T), és Gábor Géza (B) énekli a Nemzeti Énekkarral – karigazgató Antal Mátyás – valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretével.

Ebben kiváló partnerük, vezetőjük, Zubin Mehta felfedezettje, Carlo Montanaro hegedűművész és karmester, a varsói Teatr Wielki főzeneigazgatója.

carlo-montanaro

Ezen az estén egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy páratlan előadógárdától, nagyszerű karmester vezetésével hallgassuk ezt a remekmívű muzsikát, és így éljük át a nagypéntek misztériumát.

[note note_color=”#fdfd90″]Jegyek válthatók a Filharmónia jegyirodában (Pécs, Király utca 18., Tel: 06 72 310 539), valamint a www. jegymester.hu oldalon.[/note]

(x)