Már javában zajlik a szennyvíz vizsgálata, keresik a koronavírus nyomait

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban, köztük Pécsen indult kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből. Mutatjuk a felvételeket.

hirdetés
Uránia Mozi

Korábban mi is megírtuk, a szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait Pécsen is. A külföldön már bevált módszer hasznos eszköz lehet a fertőzés megjelenésének, visszatérésének jelzésére a helyi terjedés korai szakaszában.

Egy városi szennyvíztisztító telephez több tízezer háztartásból kerül ugyanis szennyvíz, így a fertőzöttek száma a hagyományos tesztekénél nagyobb mintában vizsgálható. A koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható ezzel a módszerrel.

A szennyvízben található vírusnyomok elemzésével így a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a vírus megjelenése a közösségben.

A megoldás a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére is alkalmas, hasznos eszköz lehet.

Az alábbi képeken az látható, ahogy Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában.

A képek forrása: MTI/Vajda János

Hirdetés