12 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút NőKóstold meg az őszi Mecseket!

Kóstold meg az őszi Mecseket!

Az őszi Mecsek rengeteg finomságot tartogat számunkra, így ha kirándulásra adjuk a fejünk, ne legyünk rest begyűjteni néhány ehető kincset, hogy valami izgalmas menüt állítsunk össze belőlük otthon. Összegyűjtöttük pécsi botanikus segítségével, hogy melyek azok a gyümölcsök, növények, termések, melyeket nyugodtan leszüretelhetünk a pécsi erdőből.

Apró növényhatározónk összeállításában Dénes Andrea, pécsi botanikus, és az Erdőkóstoló blog szerkesztője segédkezett.

Kökény

A kökény, sokfelé előforduló csonthéjas termésű növény. A szilvák rokona, termése is hasonló, csak jóval kisebb. Régen azt mondták akkor jó, ha megcsípte a dér, mivel ez enyhíti fanyar ízét. A kis kék színű termés nyersen és lekvárnak, szörpnek, csatninak elkészítve is fantasztikus étel. Ha kökényt gyűjtünk az erdőben, nagy szemű, érett darabokat keressünk.

[box title=”Kökényes csatni” box_color=”#a629ff”]

Hozzávalók:

  • 75 dkg mag nélküli kökény
  • 25 dkg hagyma
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 dkg mazsola
  • szegfűszegpor
  • 5 dkg méz
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • koriander

Elkészítés:

Áztassuk vízbe a mazsolát három óra hosszára. Pároljuk meg a finomra vágott hagymát olívaolajban, adjuk hozzá a kökényt és a mazsolát. Lassú tűzön pároljuk puhára. Fűszerezzük szegfűszeggel, mézzel, gyömbérrel, korianderrel és kevés sóval. Hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek[/box]

Kökény, gyümölcs, erdő

Csipkebogyó

A vadrózsa termését a csipkét szép pirosan, de keményen kell szedni, így magasabb a C-vitamin tartalma. A termést szárítani kell, így tárolható. Vagy daráljuk, vagy felhasználás előtt törjük apró darabokra, és úgy áztassuk ki. Langyos vízben egy éjszaka alatt kiázik. Akár fagyasztóban is tárolhatjuk amíg fel nem használjuk.

[box title=”Csipkeecet” box_color=”#ff5d42″]

Hozzávalók:

  • csipkebogyó
  • cukor
  • víz
  • kevergetés és türelem

Elkészítés:

A gyümölcsöket vágjuk apróra, a puhábbakat pépesítve, töltsük meg a befőttes üvegeket. Töltsük fel felforralt, majd langyosra lehűlt vízzel, de nem teljesen tele. Literenként legalább két evőkanál cukrot adjunk hozzájuk. Magasabb cukortartalommal erősebb ecetet kapunk. Az üvegeket tüllhálóval kössük le, és tegyük napos meleg helyre. Ajánlott éjszakára is melegre tenni őket, mert a hidegben leáll az erjedés. Amikor a forrás megáll, már nem habzik és nem pezseg, akkor készen vannak. Többször szűrjük le, végül töltsük tiszta üvekegbe. Salátákhoz tökéletesen passzol, de a citromléhez hasonlóan higítva is ihatjuk![/box]

Csipkebogyó, ecet, erdő, ősz

Galagonya

Már javában érik a galagonya, bár azt tartják ennél a gyümölcsnél is, hogy jobb, ha megcsípte a dér. Sokan teának ajánlják, és veszik a termést, de lekvárt, zselét és gyümölcssajtot is lehet belőle készíteni. Szép, nagy, húsosabb terméseket gyűjtsünk.

[box title=”Galagonyás sütemény” box_color=”#4bd870″]

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg lágy zabpehely
  • 10 dkg darált törökmogyoró (vagy mogyoró)
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1-1,5 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • fél rúd vanília
  • csipet só

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat keverjük össze, morzsoljuk bele a vajat, egyenként keverjük bele a tojásokat, végül tejjel hígítsuk a tésztát. A tészta felét öntsük sütöpapírral kibélelt kivajazott tepsibe, majd egyengessünk rá egy literes üvegnyi cukormentes galagonyalekvárt, melybe tegyünk három kanál zabpelyhet, hogy ne ázzon el a tészta. Öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét szórjuk meg törökmogyoró darabokkal és zabpehellyel.[/box]

Galagonya, sütemény, ősz

Mielőtt nekivágunk az erdőnek, érdemes átfutnunk a vadnövények és gombák gyűjtésére vonatkozó törvények, szabályokat, nehogy kellemetlenség érjen minket. A szabályzatot ITT érhetjük el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő