17 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaDicsőségfal és való világ a galériában

Dicsőségfal és való világ a galériában

Értékek és életművek – e két szó köré fonható az a három esemény, amellyel őszi szezonját kezdi a Pécsi Galéria. Két új tárlattal és dicsőségfal kialakításával igyekszik ráirányítani figyelmünket a szűkebb környezetünkben születő fontos szellemi, művészeti teljesítményekre.

– Lyonban, Bécsben vagy Olaszországban, de még Debrecenben járva is gyakorta tapasztaltuk, hogy nagyobb megbecsüléssel, figyelemmel és tisztelettel fordul a szakma és a közönség a ,,mi művészeink”, a Pécsett, Baranyában élő alkotók felé, mint tesszük mi magunk, akik rendszeresen találkozhatunk velük, s láthatjuk legújabb alkotásaikat – meséli Gamus Árpád, a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely igazgatója. – Az elmúlt esztendőkben nálunk rendezett életmű-kiállítások adták az ötletet, hogy mutassuk fel, s tudatosítsuk mindannyiunkban ezeket az értékeket.

Művészettörténészekkel egyeztetve állítottunk össze egy impozáns névsort olyan pécsi, illetve a városhoz kötődő képző- és iparművészekből, építészekből, akik rangos állami kitüntetés tulajdonosai, s munkásságuk, személyük méltó a megörökítésre. Dicsőségfalunkon negyvennyolc olyan, Kossuth-, Munkácsy-, Ferenczy Noémi-, Ybl-díjas, valamint kiváló és érdemes művész kitüntetéssel rendelkező alkotó kapott helyet (és a sor természetesen tovább bővíthető), akik a nagyvilágban öregbítették Pécs hírnevét. Fényképes névjegyükön egy rájuk jellemző mű részlete is látható.

A lista Martyn Ferenccel és Gyarmathy Tihamérral kezdődik, s azt hiszem, önmagáért beszél. Sajnos nagyon kevesen tudják, hogy Pécsett számos, nemzetközi szinten is jelentős értéket létrehozó művészember élt s él ma is. Most, hogy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara is átköltözik a Zsolnay Negyedbe, az emlékfal különösen nagy hangsúlyt kaphat. Augusztus 29. és október 2. között e kitüntetett mesterek alkotásaival egy reprezentatív kiállítás keretében találkozhatnak az érdeklődők új kiállítótermünkben.

– A Szent István téri Pécsi Kisgaléria ugyan megszűnt, de a Széchenyi téri kiállítóhely tovább működik. Itt milyen tárlattal indul az ősz?

– Szeptember elseje, a város napja alkalmából minden évben különleges bemutatóval jelentkezünk. Tavaly Rippl-Rónai József, előtte a nagybányai festők műveiből rendeztünk nagyszabású tárlatot. Nagy szívfájdalmamra a 2010-es kultúrfővárosi programok között nem kaptak kellő figyelmet a helyi képzőművészek. Ezért is tartom fontosnak, hogy most egy csoportos kiállítás keretében lehetőséget kapjanak a közös bemutatkozásra, méghozzá szigorúan új művekkel, az elmúlt két esztendőben készült alkotásokkal. Sokan oly komolyan vették ezt a feltételt, hogy az elmúlt napokban született műveiket küldték el – köztük Lantos Ferenc, Valkó László és Fejős Miklós például. ,,Igazi való világ 2011” lesz a címe, mert a művészet eszközeivel fogalmazza meg napjaink társadalmi, művészeti életének jelenségeit, örömeit és problémáit. Nagy örömömre szolgál, hogy komoly díjakkal is emelhetjük a kiállítás rangját, festészet, szobrászat és iparművészet kategóriában ugyanis, szakmai zsűri döntése nyomán, elismeréseket adunk át az ünnepélyes megnyitón, szeptember 1-jén.

Ők, akárcsak a leendő közönségdíjas alkotó jövőre egy új, közös kiállítás keretében is bemutatkozhat majd a Pécsi Galériában. A mostani tárlat október 2-ig várja az érdeklődőket. Októberben újabb érdekességgel jelentkezünk, az aradi vértanúk ereklyéit mutatjuk be az Aradi Múzeum gyűjteményéből, aztán év végén feketébe borul a Széchenyi téri kiállítóterem, de csak azért, hogy Mengyán András budapesti dizájner különleges fényjátékai még jobban elvarázsolhassák a közönséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő