22 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút PécsSzablyák, levelek: ereklyék a vértanúktól

Szablyák, levelek: ereklyék a vértanúktól

Egyedülálló megemlékezés-sorozat hajt fejet az aradi vértanúk előtt Pécsett, amelynek egyik fő állomásaként különleges – mindenki számára ingyenesen megtekinthető – emlékkiállítás nyílik a Pécsi Galériában október 6-án 18 órakor. „A Magyar Golgota mártíremlékei” címmel bemutatandó több mint háromszáz tárgyat, ereklyét ebben az összeállításban még sehol sem láthatta a közönség.
A több százmillió forint értékű történelmi elméket felvonultató, nem pusztán hadtörténeti jellegű kiállítás komplex képet kíván nyújtani a korabeli történésekről. Ehhez a fegyverek, katonai ruhák és gazdag kiegészítőik mellett történelmi személyiségektől származó levelezések, rajzok, valamint a fényképezés őskorából származó fotográfiák segítik hozzá az érdeklődőket, amelyek közül jó néhány – eddig sehol be nem mutatott – zárt múzeumi anyag volt.

Többek között látható lesz Kiss Ernő honvédtábornoki ruhája és pisztolya, Poeltenberg Ernő szablyája, gróf Vécsey Károly kitüntetései, de még az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos házi sapkáját, valamint Kiss Ernő tábornok levesestálját és poharát is kiállítják a Pécsi Galériában.

Az összességébe Pécsre került mintegy háromszáz tárgy közül negyvenkilenc érkezett az Aradi Megyei Múzeumból, testvérvárosunk alpolgármesterének értékes közreműködésével. A fennmaradó emlékek pedig az ország számtalan intézményéből, köztük a Hadtörténeti Múzeumból és Szombathelyről kerültek városunkba, amellett, hogy magángyűjtők is nagyban segítették tárlat a létrejöttét.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy az aradi vesztőhelyről származó földet küldenek egy urnában Pécsre, amelyet szintén a kiállítótérben helyeznek majd el, továbbá ugyanott filmvetítés is várja a tárlat megtekintőit.

Mint azt Páva Zsolt polgármester a programot beharangozó keddi sajtótájékoztatón kifejtette, az ok, amiért Pécs rendezi meg ezt a különleges programsorozatot, a testvérvárosi kapcsolat mellett az, hogy a magyar települések közül Pécsett él legegységesebben az aradi tizenhárom emléke, utalva a mártír tábornokok nevét viselő utcában található szobrokra.

A megemlékezés-sorozat hagyományos elemeit jelentő koszorúzás mellett emlékkonferenciával is adóznak a mártír tábornokok szelleme előtt, amelyen Kövér László, az országgyűlés elnöke, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vesz a prominens szaktekintélyekkel együtt. A program gazdái ezentúl 8., 9. és 10. osztályos diákoknak szóló vetélkedőt is szerveztek, amelyre közel harminc csapat nevezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő