14 C
Pécs
szerda, május 1, 2024
KezdőlapAbszolút NőNégy ütős ital a locsolóknak!

Négy ütős ital a locsolóknak!

Mindegy, hogy a barátunk egy parfümmel, vagy a régi gimnazista fiúbanda vödrökkel és szódás szifonokkal érkezik hétfőn, a locsoló férfiak szomjasak! Persze sok hölgy maga is poharat ragad, úgyhogy érdemes a pálinka mellé finom nedűket is felszolgálni. Mutatunk négy receptet, amit a hétvége során el is készíthetünk a várakozásban. Lánczos Sándor pécsi gasztroguru ötletei következnek.

Puerto Ricó-i tojáslikőr

Hozzávalók:

  • 360 ml sűrített tej
  • 420 ml cukrozott sűrített tej
  • 450 ml tejszín, amelyet felfőzünk kókuszreszelékkel előző nap
  • 420 ml tej vagy kókusztej
  • 750 ml fehér rum
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 1 tk fahéj

Elkészítés: Az összes hozzávalót keverjük jól össze, majd legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe. Poharakba adagolva, egész fahéjjal tálaljuk!

Tojáslikőr

Orgonaszörp vodkával vagy ginnel

Az április végén, május elején virágzó lila csoda nem csak illatozik, de virágai ehetőek is. Ezért idén érdemes megpróbálnunk a szörpfőzést, mi sem alkalmasabb erre mint a locsolók itatása.

Hozzávalók:

  • egy jó nagy tál lecsipkedett orgonavirág
  • 20 dkg kristálycukor (nádcukor ha van, ebből viszont 25 dkg csésze)
  • 2,5 dl víz
  • 2 citrom
  • üvegek

Elkészítés: A leszedegetett orgonaágakról apránként csipkedjük le a virágokat. Ügyeljünk arra, hogy csakis a lila virágot szedjük le, a zöld részét hagyjuk rajta az ágon. Ez időigényes művelet, de a többi fázis már megy, mint a karikacsapás. A virágokat öblítsük le. Tegyük egy lábasba a vizet, a cukrot és a virágokkal forraljuk fel – forrás után pedig 5 percig főzzük még. Csavarjuk bele a citromok levét, majd öntsük üvegekbe. Az orgonaszörpöt felturbózhatjuk vodkával vagy ginnel.

Kávélikőr

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 3 tubus sűrített tej
  • 1 dl kávé
  • 3-4 dl whisky
  • 10 dkg cukor

Elkészítés: Forraljuk fel a tejszínt a cukorral, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a sűrített tejet és a kávét. Ha kihűlt, adjuk hozzá az aromát és a whiskyt. Legalább két órát pihentessük, de a legjobb, ha egész éjszakára, vagy tovább hagyjuk összeérni az ízeket.

limoncello

Limoncello, az olasz citromlikőr

Hozzávalók:

500 ml alkohol – 70%-os
4 db citrom
200 g kristálycukor
400 ml víz

Elkészítés: A citromokat mossuk meg, majd egy hámozóval válasszuk le a héjuk felső sárga rétegét. Vigyázzunk arra, hogy a héj fehér része keserűvé teszi az italt, így gondosan csak a sárga réteget tegyük az italba. A héjakra öntsük rá az alkoholt, majd fóliázzuk le egy célszerű kancsóban vagy edényben, és hagyjuk érni egy hétig. A cukorból meg a vízből főzzünk szirupot, hagyjuk kihűlni, majd öntsük össze a citromos alkohollal. Jól hűtsük le, majd befagyasztott pohárból kortyoljuk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő