Bombariadó: már el is ítélték a fenyegetőzőt

Komoly mértékben megszigorították a büntetési tételeket azoknál az eseteknél, amikor valaki bomba felrobbantásával fenyegetőzik. Úgy látszik, ennek híre nem jutott el mindenkihez. Legutóbb az Árkádnál volt hasonló ügy Pécsen; a bűnös 10 hónap börtönt kapott. De vajon mi vezérli a betelefonálókat, s számíthat-e kártérítésre bevételkiesés miatt egy üzletközpont?

hirdetés

Évente több alkalommal is van Pécsen bombariadó: legtöbbször diákok telefonálnak be a rendőrségre azzal, hogy pokolgép van az iskolában; de előfordul ilyesmi bíróságon is egy-egy tárgyalás előtt vagy éppen nagyáruház esetében. Legutóbb a karácsony előtti dömping közepette, ezüsthétvégén fenyegetett egy 35 éves férfi azzal, hogy az Árkádban robbanhat pokolgép.

Több ezer embert tereltek ki az üzletközpontból, s csak az épület átvizsgálása után engedték vissza az ajándékok hajkurászása miatt amúgy is stresszes embereket. A tettest kevesebb mint egy óra alatt elfogták, s gyorsított eljárásban el is ítélte hétfőn a Pécsi Járásbíróság. 10 hónap börtön a jussa, amelyet csak akkor kell leülnie, ha két éven belül bármilyen más bűncselekményt elkövet – tájékoztatta lapunkat a rendőrség.

Ezreket tereltek ki percek alatt - A tettes börtönt kap, ha megbotlik a következő két évben
Ezreket tereltek ki percek alatt – A tettes börtönt kap, ha megbotlik a következő két évben

Még mindig sokan szórakoznak bombariadóval, pedig a büntetés egyre súlyosabb, mondja Berlász Viktória, a megyei rendőrség szóvivője; a büntetési tételeket idén ráadásul meg is emelték.

– Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyeget, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarja, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet – figyelmeztet.

Pécsen nincs statisztika, hogy hány ilyen bombás eset van egy évben, de minden esztendőben fél és egy tucat között lehet számuk. A rendőrségnek ilyenkor kötelessége az adott épületet kiüríteni, akár valósnak tűnik a riasztás, akár nem. Ha megvan az elkövető – mint most, a rekordgyorsaságú, 40 perces beazonosítás után – gyorsított eljárásban 30 napon belül bíróság elé is vihetik.

Pohárnok Melinda, pécsi pszichológus azt mondja, ezernyi oka lehet egy ilyen bombás fenyegetésnek.
– Csak az egyedi esteket ismerve lehetne elemezni a motivációkat. Annak tudatában, hogy egy 35 férfi volt az elkövető, kizárhatjuk, hogy diákcsíny állna az eset mögött. Meglehet, hogy a karácsonyi tömeg zavarta, vagy az, hogy ő képtelen ajándékokat vásárolni, így úgy gondolta, más se tegye. Az viszont elmondható, hogy mérlegelés nélküli, agresszív cselekedetről van szó – mondta lapunknak a szakember. Ő úgy vélekedett, ha a betelefonálók számolnának a következményekkel, az esetek nagy része meg sem történne.

Egyébként a betelefonáló nemcsak a büntető törvénykönyv szabályainak megsértése miatt felelhet. Például ha egy üzletet érint a fenyegetés, a tulajdonosok, bérlők az elmaradt haszon miatt még több milliós polgári peres kártérítési ügyet is akaszthatnak a fenyegető nyakába.

 • Fecóka

  kedvesem….!!!! Büszke lehetsz magadra, a kommentedre, és a sivár gondolkodásodra, a többit meg gondold hozzá, nem részletezem .

 • vackor

  Na ez az igen szigorú büntetés fogja elvenni a többiek kedvét is.:)

 • kedvesem…

  Pohárnok Melinda, kedvesem, te olyan hülye vagy, mint egy horganyzott csatornakampó! Ennyit tudtál hirtelen pszicho-diagnoztizálni? 🙂 Nincs ebben a városban egy értelmes pszichológus, akit meg tudtak volna kérdezni?

 • Fecóka

  Az előző okfejtésem csak annyival kiegészítve, hogy ezek a mondvacsinált, állítólagos büntetési tételeket, szerintem a törvényhozók, ugye nem gondolják komolyan ! Ez már a vicc kategóriáján, már rég túltesz . Szinte tálcán van kínálva, a következő hasonló cselekményekre a lehetőség, szinte alig valamiféle retorzióval .
  És még, nyilatkozzák hogy felemelték a büntetési tételeket ! Akkor miért nem kapta, a maximum kiszabható 5 éves büntetést, és csak egy nanával megúszta, a 10 hónapos börtön büntetését, de azt 2 évre felfüggesztve, ha jó kisfiú lesz .

 • Fecóka

  Valaki másra számított ? Mert én nem ! Szerintem lehet hogy megköszönték neki, és megcirógatták a kis buksiját, hogy csak így tovább . Nesze nektek, Magyar törvényhozás . Gratulálok !!!!