Elkerülő: elindult a területszerzés

A korábbi politikai ciklusban gyakorlatilag megcsonkított, a városhatárnál „elvágott” autópálya miatt szív a hatvanezres Kertváros és a pécsi belváros is. Szerencsére már nem sokáig. Elindult az elkerülő építését megelőző folyamat.

hirdetés

Az utóbbi hetekben megindult az a folyamat, amelynek következtében megvalósul az elmúlt ciklusban befejezetlenül hagyott M60-as autópálya meghosszabbítása. Mint azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál megtudtuk, a területszerzési eljárásal már meg is indult az első ütem. Az M60-as sztráda és a Kökény felé vezető út közötti szakasz esetében pedig már az építési engedély is megvan.

Hiába a tábla…

A folytatást illetően a tárca megvalósíthatósági tanulmányt készíttet. Azt akarják tudni, hogyan lehet a legkedvezőbb feltételekkel átterelni a sztráda forgalmát a mai 6-os útra.

Mindezzel kapcsolatban korábban a délnyugati elkerülő útra való átvezetés került szóba. Ha így lesz, a nagybani piac mögötti területen haladhat majd a forgalom.

A tárcánál közölték azt is, hogy minden előkészítési feladatra, így a végleges kiviteli tervekre, a területszerzésre, régészeti feladatokra rendelkezésre állnak már a források az Új Széchenyi Terv keretében.

– A tervezőkkel még idén megállapodhatunk a kiviteli dokumentáció elkészítéséről az első ütemet illetően, azaz jövő tavasszal már a tendereztetéshez szükséges eljárások is lezajlanak – közölték a tárca sajtóosztályán. A terveket a szerződött partner nyárig szállíthatja, s eddig az időpontig születhet döntés a kivitelezéshez szükséges forrás biztosításáról is.

A város tehermentesítését megoldó szakasz kivitelezését a minisztérium 2014-re ígéri.

Jelenleg a pályáról leérkező és az arra felhajtó forgalom jelentős része áthalad vagy a belvároson, vagy Kertváros kelet-nyugati tengelyén, főként a Maléter Pál úton. Mindez amiatt van, mert az előző kormányzat, az M60-as eredeti terveivel ellentétben, nem vezette tovább a sztrádát.

[frame]Szentlőrincig is mehet egy tehermentesítő?

A Pécstől tizenöt kilométerre lévő Szentlőrinc a Lafarge cementvállalattal együtt lobbizik eközben a kormánynál azért, hogy a kisváros is elkerülőutat kapjon. Mivel annak idején az előző kormány a gyár beruházóit is azzal hitegette, hogy a létesítmény mellett halad majd az autópálya, a társaság is érdekelt abban, hogy a lehető legegyszerűbben tudja kiszállítani a készterméket a gyárból. Ma ezt csak a hatos úton tudják megcsinálni.  Elképzelhető tehát, hogy a mostani hatástanulmány után úgy döntenek, hogy majd egészen Szentlőricig tart a „pécsi elkerülő”. Bár minderről hivatalos álláspont ma még nincs, logikus lenne egy ilyen szakasz megépítése – mondják a szakemberek.[/frame]

 • Jenő

  A “tehermentesítő” meg “elkerülő” kicsit félrevezető fogalmak ebben az esetben. Minden gyorsforgalmi út elkerüli a településeket. De ha egy autópálya vagy autóút egy szakasza először egy város mellett épül meg, attól az még nem elkerülő, hanem elkerülőként funkcionál addig, amíg a várostól egyre távolodó szakaszai meg nem épülnek. Utána már autópálya (vagy autóút). Senki nem hívja az M7-et Fehérvári elkerülőnek ami Nagykanizsáig ér. A klasszikus elkerülő csak a város mellett kanyarodik egyet, és soha nem épül tovább.
  Aki azt mondja, hogy a 6-ost kellene kiszélesíteni autópályává, attól megkérdezem: mindenáron fizetni szeretne, ha Pécstől nyugat felé akar autózni? Tán nem kellene az ingyenes főutakat megszüntetni.
  Forgalom meg attól lesz egy autópályán, ha hálózatba csatlakoztatják. Amíg nem, addig nem. Ez nem vertyogás, hanem tény. Nézzük meg az adatokat, ha elkészülnek a bosnyákok, horvátok a tengerig, és meglévő autópályákig. Azt meg el kell fogadni, hogy senkinek nincs pénze egyszerre megépíteni 300-500 km autópályát. Tehát csak szakaszokban, időben széthúzva lehet.

 • Kosaras

  A termőföld már évekkel ezelőtt a spekulánsok kezére került. Na kik azok?? És ki miatt megy Bóly felé a kitérő?

 • Sanyi

  Járt valaki a hozzászólók közül a pályán ? Vagy csak itt vertyog. Kérem szépen , NINCS RAJTA FORGALOM! Ez a hatástanulmány , Ingyééé adom , nem milliókért. Kertire az 58-as forgalma csapódik, és csapódott a pálya megépítése előtt.
  Igazából arról kellene beszélni, ki volt az az elmeháborodott aki bevezette kerti közepébe a déli elkerülőt évekkel ezelőtt. Én 8 évet adnék neki, fegyházat, Ennyit a hatástanulmányokról….

 • kuki

  Azt a sok szuper termőföldet megint elvenni…..Minek egy párhuzamos a 6-ossal? Vigyék rá mielőbb, és aztán azt szélesítsék meg. Tudtommal nem a városok központján megy át most sem.

 • Mon$ter

  Értelmetlen hogy a semmiben érjen véget az M60-as,Barcsig le kellene vinni majd át a Horvátokhoz.Így Pécsről autópályán elérhető lenne az Adria illetve Zágráb.
  Illetve ebben az esetben értelmesebb lenne az M6-os és M60-as “nevet” megcserélni.
  Igaz,ebben az esetben a Pécs-Barcs vasútvonal sínylené meg a forgalom elszívást….
  De a mostani állapotnál méga szentlőrinci hosszabbítás is jobb.