Felfigyelt már erre az M betűre Pécsen?

Apró M betű jelzi a több ezer kilométeres zarándokútvonal, a Mária-út pécsi szakaszait. Még a városba is elkalauzol ez a különleges jel, ami a Szűz Mária-kegyhelyeket összekötő utat jelzi.

hirdetés

A Mária Út Közhasznú Egyesület 2006-ban alakult meg azért, hogy létrehozza a Via Mariae utat. Ezen az útvonalon az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vagy fordított irányban is el lehet jutni a keresztény zarándokhelyekre.

A baranyai szakasz Ófalunál indul, áthalad a Kelet-Mecseken, csodálatos erdőségeken keresztül ér be Pécsre. Innen Máriagyűdre, majd pedig Drávaszabolcson át Donji Miholjacra vezet. Az útvonalat M betűvel jelölték, és Pécsen is egyre több helyen látni már a jeleket, így a Zsolnay-negyednél, az Ágoston téren vagy a belvárosban is találkozhatunk vele, ahogyan a Mecsekben.

A Zsolnay-negyednél, az Ágoston téren és a belvárosban is találkozhatunk ezzel a jellel
A Zsolnay-negyednél, az Ágoston téren és a belvárosban is találkozhatunk ezzel a jellel

Az elmúlt év végén megkezdődött a jelzések javítása, több országos szakaszon festették újra a jeleket, Jászapáti és Mátraverebély-Szentkút között kiépült egy új útvonal, felmérték a bakonyi szakaszokat is, ezeket jövőre festik fel. A Baranya megyei útvonalak jelzésfestése is elkészült.

Aki szereti a kihívásokat, annak érdemes kipróbálnia magát a 40 napos, Csíksomlyóig tartó zarándoklaton is, ami április 5-én indul Budapestről, a Normafától. A zarándoklat a búcsújárás hagyományaira épül, de szívesen látnak nem hívő, útkereső embereket is, ha tiszteletben tartják a hagyományokat.