Nárciszokat ültettek a Méltóság Mezején

A nárciszok jegyében telt ez a szombat az Északi Várfalsétánynál, a Méltóság Mezeje rendezvény őszi állomásához érkezett. A minden évben kétszer megtartott ünnepségen felnőttek és gyerekek közösen ültetnek el nárciszhagymákat a daganatos betegek és ápolóik áldozatos munkája előtt tisztelegve.

hirdetés

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány 2008-ban csatlakozott a Méltóság Mezeje kezdeményezéshez, amely már közel száz országban él. Minden év tavaszán és őszén megemlékeznek az alapítvány munkájáról, ősszel elültetik a nárciszhagymákat, amelyek tavaszra ki is kelnek. A nárcisz a nemzetközi hospice mozgalom jelképe.

Általános iskolások szavaltak és énekeltek, Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva színművésznők pedig prózával készültek az alkalomra.

méltóság mezeje1
Általános iskolások is énekeltek a rendezvényen

A rendezvényt megnyitó Őri László alpolgármester szerint az emberi méltóságról sokat beszélünk a mindennapokban, arról a méltóságról, amely az élete utolsó pillanatáig mindenkit megillet. Ennek a méltóságnak a megőrzésében játszanak nagyon nagy szerepet a hospice szolgálatok munkatársai, akik végtelen odaadással és törődéssel próbálják szebbé tenni embertársaink életét, az utolsó pillanatokig is.

Fontos, hogy minden évben részt vegyenek a rendezvényen iskolások, gyerekek is, adjanak egy műsort, vagy ültessenek nárciszokat, szükség van arra, hogy a kisebbek is megismerkedjenek az elmúlás gondolatával, beszélgessenek erről. Amikor pedig elültetik a virágok, meg is láthatják azt a párhuzamot ami a virág élete és az emberi élet között vonható.

méltóság mezeje
Őri köszönetet mondott az egész város nevében

Végül köszönetet mondott minden pécsi polgár nevében a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány munkatársainak és önkénteseinek, korunk hőseinek nevezve őket, akik hiánypótló munkát végeznek napról napra.

méltóság mezeje2
Füsti Molnár Éva és Sólyom Katalin egy novellával kedveskedtek

Dr. Csikós Ágnes, a kuratórium elnöke ismertette, az alapítvány 2004 óta segíti a súlyos állapotban lévő betegeket, segítséget nyújt nekik és családjuknak a gondozásban.

méltóság mezeje5
Nem kellett biztatni a gyerekeket

Ő is háláját és köszönetét fejezte minden munkatársa iránt, akik egy igazi csapatként működve teljesítik küldetésüket.  A munka hatékonyságához gyakran szükség van egy szerető civil környezetre, családra is, akik mellettük állnak minden pillanatban.

méltóság mezeje4
Az alpolgármester is ültetett egy nárciszhagymát