Neked jó szórakozás, Pécsnek milliós kár

A rongálók számára semmi sem szent. Nem számít, hogy egy történelmi jelentőségű helyről, egyedülálló kincsről vagy egy nagy beruházás során megvalósult, frissen átadott épületről van szó – ráfirkálni, elcsúfítani jó móka. Csak az a gond, hogy a városüzemeltetési társaság számára sokmilliós nagyságrendű tételt jelent ezeknek a kijavítása.

Ugyan a statisztikák szerint a káresetek száma csökkenőben, még mindig rengeteg köztéri szobrot, műemléket, névtáblát, bútort tesznek tönkre szerte a városban. Évente több száz alkalommal derül fény ilyen rongálásokra.

Lóczi Szidónia, a Biokom sajtófelelőse elmondta, komoly költséget jelent a graffitik eltávolítása a rongált felületekről. Szerencsésebb esetben vízzel, vagy egyéb oldószerrel sikerül eltávolítani a firkát, ezt a Biokom saját munkatársai is elvégzik – nyilván ez legköltséghatékonyabb. Rosszabb esetben, amikor fennáll a veszélye annak, hogy a tisztítás során sérül a felület, speciális vegyszert és szaktudást kell alkalmazni. Ekkor már alvállalkozók segítségét kérik ki –  kőfaragók, szobrászok – és ez már sok pénzt emészthet fel.

Fotó: Müller Andrea
Ellepik a várost a firkák

Szomorú, de olyanra is volt példa, hogy a frissen felújított és átadott köztéri bútorokat 24 óra leforgása alatt már tönkre is vágták.

– A tapasztalatok azt mutatják, a graffitisek válogatás nélkül számtalan szilárd felületen – falak, műemlékek, szobrok – otthagyják a kézjegyüket – mondta Lóczi Szidónia.

Talán sokan emlékeznek rá, hogy pár éve az akkor még frissen felújított és átadott Széchenyi téren, az Örökmécses-emlékmű mellé firkálták fel narancslé-savval a „parkour” feliratot, a tér kőburkolatát pedig ugyanezzel locsolták le. Annyira megrongálódott a felület, hogy kőfaragónak kellett lecsiszolnia a felületet, alig tudta eltüntetni a nyomokat. Az ehhez hasonló esetek több milliós károkat is okozhatnak.

Sokan művészetnek tartják

Minden jelentősebb károkozás esetén, vagy ha egyéb bűncselekmény gyanúja is felmerül (természet-, környezetkárosítás), ismeretlen tettes(ek) ellen indít eljárást a Biokom a Pécsi Rendőr-főkapitányságon. Ha sikerül azonosítani az elkövetőt, akkor az okozott kár értékétől függetlenül neki is felelnie kell tettéért.

Némi bizakodásra ad okot az, hogy az elmúlt évek számadatai azt mutatják, csökkenőben van a köztéri rongálások száma.

A Pécsi Rendőrkapitányság 2015. évről szóló beszámolójából kiderül, tavaly összesen 121 alkalommal indult eljárás rongálás miatt. Ez remek eredmény, 2011-ben ez a szám 276 volt. A folyamatosan csökkenő tendencia bizakodásra ad okot, de nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni a székben, jó volna, ha jövőre még hatékonyabban lehetne fellépni a rongálók ellen.