Óvatosan a kártyával!

Ma már nem kell annyira aggódni, egy-egy külföldi utazás során, hogy vajon elegendő valutát vittünk-e magunkkal, hiszen a legtöbb bankkártya nemzetközi használatra is alkalmas. Ám mielőtt elkezdenénk ész nélkül lehúzgálni a kártyánkat, érdemes átgondolni néhány fontos szempontot.

hirdetés

Hogy is történik az átváltás?

Az biztos, hogy a kártyás fizetés nem a legolcsóbb megoldás.

– Külföldön történő kártyás fizetésnél a legtöbbször kétszeri átváltás történik, ugyanis az adott devizát először dollárra vagy euróra váltják a kártyacég árfolyama szerint, majd ezen devizák valamelyikén beérkező igényt váltja át a bankunk saját devizaeladási árfolyamán – magyarázza dr. Morvai Gábor, a pécsi Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátora. – Ha például Bulgáriában fizetünk az euró alapú kártyánkkal, akkor a levát először euróra, majd pedig forintra váltja a bank, így kétszer kell a deviza vételi és eladási ára közötti különbséget megfizetni.

bankkártya készpénz

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a bankok a külföldi kártyahasználatért a hazainál jóval magasabb díjakat számolnak fel, a legdrágább az ATM-ből történő készpénzfelvétel.

Amelyik országban a kártya által használt elszámolási rendszer szerinti fizető eszköz a hivatalos pénz (pl. dollár vagy euró), ott a kétszeri váltás elkerülhető. Épp ezért, aki euróövezeti országba utazik rendszeresen, annak célszerű euró-elszámolású kártyát használnia – tanácsolja a szakértő.

[box title=”Nem mindegy, milyen a kártya”]Nem minden hazai kibocsátású kártya használható külföldön. Általános szabály, hogy ha a kártyán található logó fel van tüntetve az ATM-en, üzletben vagy vendéglátó egység bejáratán, akkor ott tudjuk használni. A kizárólag a hazai kibocsátó bank védjegyével ellátott kártyák esetén utazás előtt érdemes érdeklődni az adott pénzügyi intézmény ügyfélszolgálatán.[/box]

Valuta vs. kártya

Morvai Gábor szerint – bár a számokat tekintve talán a pénzváltás jobban megéri –, a legjobb módszer a két megoldás kombinációja: vigyünk magunkkal annyi készpénzt, amennyire számításaink szerint szükség lesz, de azért a biztonság kedvéért legyen kéznél bankkártyánk is.

A pénzváltás lehetőségét is kombinálhatjuk: kedvező árfolyamok mellett egy bizonyos összeget itthon váltsunk át, de figyeljük a kinti pénzváltókat, érdeklődjünk az idegenvezetőtől, melyik a leginkább megbízható.

készpénz
Valamennyi kp-t mindenképp vigyünk magunkkal, mert van, ahol csak ezzel lehet fizetni
[box title=”Jó tanácsok” box_color=”#feff33″]Dr. Morvai Gábor kérésünkre csokorba szedte a legfontosabb óvintézkedéseket a külföldi bankkártya használat kapcsán, íme:

  • Ne tévesszük szem elől a kártyát! A legtöbb kártyával ma már egyszerűen és gyorsan lehet internetes fizetést kezdeményezni, ezért az adatok illetéktelen kézbe kerülésével megkárosíthatnak minket. Étteremben, vagy üzletben lehetőleg ne adjuk ki a kezünkből a kártyát, ne engedjük, hogy azt elvigyék (pl. arra hivatkozva, hogy egy másik helyiségben van a terminál).
  • Ellenőrizzük indulás előtt a kártya érvényességi idejét! A lejárt kártyával semmilyen tranzakciót nem kezdeményezhetünk.
  • Ellenőrizzük a beállított limiteket, gondoljuk át, hogy külföldön is elég lesz-e.
  • Telefonunk emlékeztetőjében, az utazó táskánk, kézitáskánk zsebében tartsuk ott a kártyaletiltáshoz szükséges telefonszámot. Ha ellopták, vagy elvesztettük, azonnal tiltsuk le a kártyát!
  • Kizárólag forgalmas helyen, lehetőleg nappal, és ne egyedül vegyünk fel készpénzt ATM-ből.
  • Mielőtt külföldre utazunk, informálódjunk bankunknál, ugyanis több pénzintézet jogosult azonnal letiltani a kártyát, amint felmerül a visszaélés gyanúja. Önmagában a külföldi használat is problémát jelenthet, de az is, ha nem a kártyatulajdonos, hanem mondjuk a házastársa használja a bankkártyát.[/box]