A pécsi Hit Gyülekezete is segít Kárpátalján

Hatalmas segítséget kapott egy kárpátaljai falu a pécsi Hit Gyülekezete közösségétől. A félmillió forintos adományt a mélyszegénységben élő helyiek élelmiszerre, számláik kifizetésére és az infrastruktúra fejlesztésére tudják majd fordítani.

hirdetés

Kárpátalján óriási a szegénység. A helyi pénz elvesztette értékét, az utóbbi években komolyan drágultak az energiahordozók, az ott élők alig tudnak megélni, nem tudják kifizetni a villanyszámlájukat sem. Szemléletes példa a kárpátaljai humanitárius katasztrófa mértékére, hogy míg az árak a magyarországiakéhoz hasonlóak, addig egy tanító bére 15-20 ezer forint körül mozog.

Az adományra szükség van
Az adományra szükség van

Épp ezért közel egy hónapja Páva Zsolt, Pécs polgármestere adománnyal segített két kárpátaljai, magyarok lakta településen. Az önkormányzat által adott 10 millió forint mellett a városi cégek 4 millióval segítették meg a határ túloldalán fekvő falvakat, Nagydobronyt és Mezőgecsét. A nagydobronyiak 8 millió forintot vehettek át, Mezőgecse pedig 2 millió forintot kapott.

A történet azonban itt nem ért véget, ugyanis a napokban Mezőgecse újabb adományt kapott a pécsi Hit Gyülekezete közösségétől, akik egyébként 1 millió forintot már adományoztak a pécsi közbiztonság fejlesztésére is. Most pedig félmillió forintot adtak a kárpátaljai falunak.

Hatalmas a szegénység, de van remény
Hatalmas a szegénység, de van remény

Baji Tamás, a pécsi Hit Gyülekezetének lelkésze lapunknak elmondta, hogy a HISZ már Páva Zsolt kárpátaljai látogatása előtt tisztában volt az ottani szegénységgel, és fel is készült arra, hogy 100 ezer forinttal hozzájárul a város adományához, azonban a városvezető olyan gyorsan utazott el, hogy nem tudták az összeget a város adományához csatolni. A pécsi Hit Gyülekezete az ezt követő vasárnapi istentiszteletükön pedig a már meglévő 100 ezer forinthoz még 400 ezer forintot gyűjtött össze, amit – folytatta Baji – Mester András, Mezőgecse polgármestere a napokban már meg is kapott.

Az adományt élelmiszerre, gyógyszerre, számláik kifizetésére fogják fordítani.