Pécsen gyilkolt az F-tabletta?

Milyen kábítószer felelhet a napokban Pécsen elhunyt fiatal haláláért és társa lábának amputálásáért? Sajnos nincs új a nap alatt, feltehetően egy újra népszerűvé vált nagyon erős dizájnerdrog áll a tragikus eset mögött.

hirdetés

Mint arról nemrég lapunk beszámolt, két fiatalhoz mentőt kellett hívni, akik feltehetően valamilyen drogot fogyasztottak. Az egyikük életét a mentők már nem tudták megmenteni, a másiknak amputálni kellett a lábát.

A dizájner drogok a felelősek az esetért?
A dizájnerdrogok a felelősek az esetért?

De vajon milyen drog az, ami ennyire brutális hatással van a szervezetre? Szemelyácz János pécsi addiktológus szerint több nagyon veszélyes „tervezői” kábítószer is jelen van az országban és így városban is, amelyek okozhatnak ilyen szélsőséges és szörnyű kimenetelű eseteket.

A “Facebook”-tabletta

Az egyik ilyen kábítószer a 2015-ben hírhedté vált úgynevezett Facebook-tabletta, aminek nyilván semmi köze nincs a céghez, ám a készítői éppen a közösségi oldal népszerűségét kihasználva, annak logóját ellopva készítik a gyilkos szereket. A szertől  2 éve országszerte több tucat fogyasztót kellett intenzív osztályra, pszichiátriára szállítani, de többen meg is haltak a mára már tiltott, droglistára került anyagtól.

facebook-drug--dyn--fullwidth
A Facebook-tabletta gyilkolt? (Forrás: ÁNTSZ)

Ez a szer egy szintetikus dizájnerdrog, amelyet korábban úgy szívtak cigiként, mint például a szintén mesterséges műfüvet, avagy a herbált. Azonban ezt az anyagot a tabletta-forma sokkal veszélyesebbé tette, ugyanis sokkal nagyobb, több százszoros dózisban találhatók meg így benne a követhetetlen, meghatározhatatlan – szintetikus opioidokat vagy kannabinoidokat tartalmazó – anyagok.

Aki a dizájner drogok útját választotta
Aki a dizájnerdrogok útját választotta

A tiltás ellenére a tabletta újra piacvezető kábítószer lett az elmúlt egy egy-két hónapban a rendőrségi lefoglalások száma alapján – mondta Szemelyácz. A komoly gond ezzel a szerrel az, hogy az általa előidézett pszichotikus állapotok sokkal hosszabb ideig maradnak meg, mint más dizájnerdrogok esetében. Ezért a fogyasztóik számos esetben a pszichiátrián végzik.

Fogyasztásának tünetei-hatásai a legtöbb esetben a következők: aluszékonyság, nehéz mozgás, hallucinációk. De vezethet halálhoz és amputációhoz ennek a cuccnak a fogyasztása? Szemelyácz János kifejtette, hogy mint minden dizájnerdrog, ez a tabletta is hatással van a vérkeringésre. A szer olyan komoly érösszehúzódást okozhat, hogy attól végleg leállhatott vérellátás, amelynek következtében amputálni kellett a végtagot.

Nem tudni, hogy mi van ezekben a drogokban (Forrás: lakeviewhealth.com)
Nem tudni, hogy mi van ezekben a drogokban (Forrás: lakeviewhealth.com)

Emellett ezek a kábszerek számos esetben okoznak végzetes veseelégtelenséget és halálos belső vérzést is. Olyan hatással vannak a szervezetre, mint egy baleseti sokk – mondta az addiktológus, aki hangsúlyozta, hogy ha nem is konkrétan Facebook-tablettát kaptak be a fiatalok, szinte biztos, hogy valamilyen hasonlóan erős dizájnerdrogról lehet szó.

A krokodil

Ha kábítószer és amputáció, akkor sokaknak egyből a hírhedt orosz drog, a krokodil jut eszébe. Nem is ok nélkül, hiszen ez a 2010-ben rivaldafénybe került mérgező és maró anyagokkal is kevert, Oroszországban egyszerűen előállítható, nagyon erős szer (amelyet a heroin erősebb alternatívájaként árulnak) súlyosan károsítja az azt hosszabb távon fogyasztók hús- és izomszöveteit, elüszkösíti a végtagokat, ami egyrészt amputációhoz vezethet, másrészt a krokodilozók élettartamát 2-3 évre csökkenti le. Azonban Magyarországon ez a szer nincs jelen – emelte ki Szemelyácz –, így szinte kizárt, hogy a halálesethez és az amputációhoz ennek az anyagnak lenne köze.