Pécsi fiataloknak teremtenek munkahelyet

A város kiemelt célja a munkahelyteremtés, a pécsi fiatalok számára jövőképet adni – hangzott el Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Páva Zsolt polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A pécsi városvezetés közel két évvel ezelőtt kötött stratégiai megállapodást a kormánnyal a Modern Városok Program megvalósításáról. A projekt elsődleges célja a munkahelyteremtés; ennek kapcsán Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára pénteken Pécsre látogatott és tárgyalásokat folytatott.

A pécsi program keretében az államtitkár Páva Zsolt polgármesterrel együtt tartott sajtótájékoztatót tart az immár több száz főt foglalkoztató, de folyamatosan bővítő ITSH belvárosi telephelyén.

Tuzson Bence elmondta, a magyar kormány egyik legfontosabb célja, hogy hazánkban a lehető legkisebb legyen a munkanélküliség, ha valaki akar és tud dolgozni, akkor legyen lehetősége arra. Ezért is fontosak az olyan cégek, mint a Pécsen működő ITSH, ahol magas hozzáadott értékű, magas színvonalú munkát végeznek, és ahol helyiek dolgoznak.

– A pécsi vállalatnál többségében olyanok dolgoznak, akik a Pécsi Tudományegyetemen végeztek. Az itt dolgozók 60-70 százaléka az egyetemmel együttműködésben kaphatott állást a cégnél – mondta az államtitkár. Ugyanakkor a pécsi cég öt középiskolával is stratégiai megállapodást kötött, így már nagyon hamar felkelthetik a diákok érdeklődését az ilyen jellegű munka iránt, amivel sikeresek lehetnek, biztosíthatják a jövőjüket.

A pécsi vállalatnál jelenleg közel kétszáz olyan munkahely van, amelyet a kormány támogatásával hoztak létre.

– Ez azért is kiemelendő, mert az Európai Unióban van egy olyan törekvés, miszerint az unió egyes tagállamai, így Magyarország se támogathassa a munkahelyteremtést. Ezt ugyanis az unió magához akarja vonni, de a kormánynak világos szándéka az, hogy hazánknak joga lehessen dönteni – mondta.

Magyarországon az infokommunikációs szektorban az államtitkár szerint jelenleg közel tízezer nyitott munkahely van.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hét éve nagyon ambiciózus vállalást tett a város vezetése, hogy a várost újraiparosítsák, a helyi gazdaságot megerősítsék. Az egyik legsikeresebb volt e tekintetben az ITSH megjelenése a városban, de a pécsi önkormányzat külön infrastrukturális fejlesztésekkel, adókedvezményekkel segít a különböző cégeknek a munkahelyek létrehozásában.

– Továbbra is arra törekszünk, hogy Pécsen a fiatalok munkát találjanak, helyben karriert építsenek, és visszavárjuk azokat, akik ugyan itt végeztek, de nem találtak munkát. Mostantól ugyanis egyre több munkahely lesz a városban – utalt a Modern Városok Program egyik célkitűzésére.