Nincs örök HÖK-tagság ezentúl

A PTE világhírű

A kormány nemrég a felsőoktatási törvény tervezett módosításairól döntött. Ezek a módosítások érintik a hallgatókat, az oktatókat és az intézményeket is, de a Hallgatói Önkormányzatokra is hatással van. Ugyanis az négy évben maximálja a HÖK-tagságot. Megkérdeztük a pécsi HÖK-öt, hogy őket hogy érinti a változás.

hirdetés

A legújabb felsőoktatási törvénymódosítások értelmében a hallgatói önkormányzatok – sok más terület mellett – számíthatnak néhány változásra. A HÖK tagjai ezután ugyanis csak négy évig tölthetik be tisztségüket.

A pécsi HÖK kibírja a változást?
A pécsi HÖK kibírja a változást?

Árvai Péter, a pécsi HÖK sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy ez a változtatás nem érinti komolyabban a Hallgatói Önkormányzatokat, hisz a HÖOK már februárban elfogadta választási kódexét, amiben az szerepel, hogy a HÖK vezető tisztségviselőinek mandátuma legfeljebb két évre szólhat.

Általános az a tapasztalat is – folytatta Árvai –, hogy a HÖK-tagok és tisztségviselők akár egy-két év alatt is gyorsan cserélődhetnek. A négy éves tagságot tehát kevesen teljesítik, a probléma inkább pont az, hogy új tagokat kell toborozni a távozók helyére.

A HÖK alapelve, hogy hallgatók képviselik hallgatók érdekeit, ezért a szervezetnek is alapérdeke, hogy a tanulmányaik során is példát mutató embereket válasszanak meg. Azok a HÖK-tagok és vezetők pedig, akik tanulmányaiktól már elszakadva, ötödik, vagy akár hatodik évüket töltötték a testületben, nem feltétlenül ilyen tisztségviselők. Épp ezért fontos – folytatta a sajtóreferens –, hogy a négy évben maximált tagság írásba legyen foglalva, ezzel ugyanis eloszlathatják a Hallgatói Önkormányzatokkal kapcsolatos negatív előítéleteket.