15 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapKorzóGasztróPécsi házaspár, akik végigkóstolták az Ország Tortáját

Pécsi házaspár, akik végigkóstolták az Ország Tortáját

Ország Tortája Túrára keresztelte hagyományteremtő gasztronómiai kalandozását egy szimpatikus pécsi házaspár, akik már második éve veszik nyakukba a várost, hogy leteszteljék, melyik pécsi cukrászda készíti el legtutibban az aktuális Magyarország Tortáját. Kovács Bálint és Kovács-Babócsay Bianka a teljesség igénye nélkül hét helyen járt, hogy véleményt mondhasson a Balatoni Habos Mogyoró, illetve a cukormentes Pöttyös Panni fantázianevű édességről.

Az Ország Tortájáról

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben meghirdeti a Magyarország Tortája pályázatot, 2017-ben tizedik alkalommal lehetett nevezni. Idén Vaslóczki Orsolya budapesti cukrász alkotása a Balatoni Habos Mogyoró viselheti a kitüntető címet, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt pedig Varga Margit nyerte a Pöttyös Panni tortával. A finomságokat augusztus 19-étől lehet kóstolni országszerte több száz cukrászdában, köztük természetesen Pécsen is.

A Pöttyös Panni tortaszelet
A Balatoni Habos Mogyoró egy szelete

A Balatoni Habos Mogyoró mogyorós habtészta alapú, melyen mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab rétegződik, és mogyoróolajos áthúzóval van bevonva. A „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjasára hívja fel a figyelmet, a régióban jelenleg is találhatóak remek zamatú mogyorót termő ültetvények. A nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához.

A Pöttyös Panni tortában az üde málna mousse kellemes savanykásságát finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Varga Margit cukrász tortája szeletenként csupán 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választása lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz az, amit elfogyaszt.

A pécsi pár hagyományteremtő túrája

Kovács Bálint és felesége, Kovács-Babócsay Bianka először tavaly kóstolták meg az aktuális remekeket, de csak három pécsi cukrászdában. Idén magasabbra tették a lécet, és ikerbabáikkal együtt hét helyre látogattak el, természetesen elsősorban az élvezetek hajtották őket.

– Az ikrek miatt elmenni mindenhová hatalmas logisztika lett volna, ezért úgy döntöttünk, hogy mindenhonnan elhozzuk a szeleteket, hogy otthon kerüljenek az asztalra. Így teljesen igazságosan mindegyik tortaszelet átesett egy 4 km-es bicikliúton – meséli Bálint.

Voltak a Caflishban, a Magdában, a Mecsek Cukrászdában, a Kovács Cukrászdában, a Pécsi Zserbóban, a Trüffelben és a Capriban. Bár ez utóbbiban egyik Ország Tortája sem kapható, és az is látszott a teszt során, hogy a cukrászdák fele készíti csak el a cukormentes győztest.

Pöttyös Panni – Pécsi Zserbó 
Balatoni Habos Mogyoró – Pécsi Zserbó

A megkóstolt torták és szeletáruk a következőképpen alakultak: a Balatoni Habos Mogyoró a Caflishban 750, a Magdában 740, a Mecsek Cukrászdában 790, a Kovács Cukrászdában 730, a Pécsi Zserbóban 790, a Trüffelben pedig 780 forint volt. A Pöttyös Panni a Magdában 620, a Mecsek Cukrászdában 790, a Pécsi Zserbóban pedig 790 forintba került.

Balatoni Habos Mogyoró – Mecsek Cukrászda
Pöttyös Panni – Mecsek Cukrászda 

A pár külön állította fel a top hármas listáját, eszerint Biankának legjobban a Trüffelben ízlett a Balatoni Habos Mogyoró, a Pöttyös Panni a Pécsi Zserbóban, de dobogóra jutott a Caflish és a Pécsi Zserbó is a Balatoni Habos Mogyorójával, a cukormentes torta pedig a Magdában és a Mecsek Cukrászdában is nagyon ízlett neki.

Balatoni Habos Mogyoró – Magda Cukrászda
 Pöttyös Panni – Magda Cukrászda

Bálintnál a Caflish Balatoni Habos Mogyorója lett az aranyérmes, második helyen végzett a Trüffel, harmadik pedig a Magda tortája lett. Szerinte a Pécsi Zserbóban a legfinomabb a Pöttyös Panni, de érdemes megkóstolni a Magdában és a Mecsek Cukrászdában is.

Balatoni Habos Mogyoró – Kovács Cukrászda
Balatoni Habos Mogyorós – Caflish

– A Mecsek Cukrászdásoknak külalakra nagyon nem sikerült hozni, amit kellett, a hazatekerés pedig ezen nem sokat javított. A Kovács Cukrászdában pedig a 100%-os fekete ribiszke réteg ízetlen volt, valószínűleg lekvárból készítették, ami sokat rontott az összhatáson. Más kritika nem fogalmazódott meg bennünk, szinte bárhol javasoljuk a tortaszeletek kipróbálását – mondja Bálint.

Balatoni Habos Mogyoró – Trüffel

Frissítve:

A Kovács Cukrászdánál azt mondták, hogy nem térhetnek el a recepttől, ezért nem lekvárt használtak, ahogyan a pár állítja, hanem a megfelelő alapanyagot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő