Száznegyven kilométert fut hetente a pécsi bajnok

A 28 éves Szabó Tünde hetente száznegyven kilométert fut, szinte minden hétvégén versenyzik, mindezt egyedülálló édesanyaként egy gyermek mellett teszi. A PVSK versenyzője a hölgyek közül elsőként ért célba a 32. Spar Budapest Maraton Fesztiválon, de nem először állt a dobogó legfelső fokán: több nemzetközi maratont nyert már, de ott volt a riói olimpián is.

hirdetés

A dombóvári születésű Szabó Tünde hétévesen már úszott, tizenegy évesen atletizált és egyre hosszabb távokon próbálta ki magát. Tizennyolc éves volt, amikor elindult az első versenyen, hét évvel később már csak maratoni távokon indult. A PVSK hivatásos sportolója a napokban állhatott fel a dobogó első fokára a 32. Spar Budapest Maraton Fesztiválon, egyben az országos bajnoki címet is elnyerte 2:42:47-es idejével.

– Mindig is sportoltam, ám csak akkor fogalmazódott meg bennem, hogy hivatásosan fussak, amikor azon törtem a fejem, hogy milyen pályára álljak. Elvégeztem a logisztikai ügyintézői, illetve a boltvezetői képzést is, de rá kellett jönnöm, hogy a futás az, amit igazán szeretek – meséli lapunknak Tünde.

Mire legtöbben reggel felocsúdunk a munkában, Tünde már túl van az első edzésén

A PVSK hivatásos sportolója elmesélte, hogy miután elviszi kisfiát az óvodába, húsz-huszonöt kilométert fut le. Ezután egy-két órát nyújt, ebédel, majd pihen. Délután elmegy a kisfiáért, együtt lemennek a sportpályára, aztán – ahogy Tünde fogalmazott –,  átmozgat egy laza öt kilométerrel. Mindent összevetve heti száznegyven kilométert tesz meg, az átlagembernek hosszú távon tarthatatlan tempóban. Heti mindössze egy napot “pihen”, ezalatt csak öt kilométert fut le, átmozgató jelleggel, vagy kiegészítő sportként súlyzózik, úszik, kerékpározik.

– Egy csúnya vízhólyag miatt háromnapos kényszerpihenést kellett beiktatnom. Ilyen sokat sosem szoktam pihenni, ilyenkor úgy érzem, borzasztóan visszaesik az edzettségem – mondja Tünde.

A pécsi nő a táplálkozására is figyel: kerüli a finomított cukrokat, sok gyümölcsöt, fehér húsokat és zöldséget eszik, de esküszik a mézre is. Ha fáradt, inkább zöld teát iszik, mint kávét, de szinte minden reggelt préselt gyümölcslével indít.

Szabó Tünde annak ellenére, hogy sokak véleménye szerint túlterheli magát, nem tervezi abbahagyni a futást.

– Vannak barátaim, akik negyven-ötvenévesen példaértékű futók. Nem szeretném befejezni, de ha majd arra kényszerülök, akkor biztos vállalkozni fogok – árulja el a terveit a pécsi nő.

Szabó Tünde 2013-ban második lett a Szarajevo Félmaratonon, 2015-ben 21-ik lett a Frankfurt Maratonon, első a Hvar Félmaratonon, és szintén 2015-ben második lett a félmaraton országos bajnokságon. 2017-ben első lett a 32. Spar Budapest Maraton Fesztiválon, egyben az országos bajnoki címet is elnyerte.