Közép-Európában is egyedülálló, de Magyarországon a legnagyobb az a holdi eredetű meteorit, amit Pécstől alig egy órás autózásra a Zselici Csillagparkban lehet megcsodálni. A kőzetdarab akár több millió évig is keringhetett a világűrbe, mire hozzánk eljutott!

hirdetés

A valaha felfedezett legnagyobb holdi meteorit hullásból származik

A Föld felszínén kevés meteoritot lehet találni és még nehezebb felismerni őket. Ez a darab – amit most kiállítottak – valószínű, hogy a valaha volt legnagyobb meteorithullásból való.

– Bár jó része eléghetett, mikor a Föld légterébe ért, így is körülbelül 150 kilogrammnyi csapódott be a marokkói határ közelében. Ez a Dél-Dunántúlra került kőzet ennek a hatalmas tömbnek egy darabkája – mondja Mosoni László, a Zselici Csillagpark igazgatója.

Az 5 centiméteres, 25 grammos kőzetdarabon jól látszódnak a Holdtól való elszakadás nyomai, melyet egy kisbolygó vagy üstökös becsapódása idézhetett elő

Hogyan került a Földre?

Ha távcsővel megvizsgáljuk a Hold felszínét, akkor látszik, hogy mennyi kráter található rajta. Ennek az az oka, hogy a Holdba csapódó kisebb-nagyobb sziklák krátereket robbantanak a Hold felszínébe és a Hold anyagának egy része elhagyja annak környezetét és „behull” a Földre. Persze ez nem egyik a napról a másikra történik. A becsapódás és a Földre érkezés között több száz év, de akár több millió év is eltelhet.

A kődarab szürkés testében fehéres, világosabb darabkák, zárványok helyezkednek el. Ez akkor keletkezett, mikor a Hold felszínébe becsapódott nagy test az ott lévő kődarabok egy részét szilánkosra törte, másik részét megolvasztotta. Ez rövid idő elteltével újra megszilárdult, és ebbe a szürkés anyagba ágyazódtak be ezek a darabkák

Ritkaság a Holdról származó kődarab

Eddig az Antarktiszon, az Arab-félszigeten és Észak-Afrika sivatagaiban találtak a kutatók ilyen kőzetdarabokat.

– Észak-Afrikában a 2000-es évek eleje óta gyűjtik az ott élő törzsek a meteoritokat, csapatostul járják a Szaharát és keresik az értékesíthető kő- és vasdarabokat. Egy ilyen keresés alkalmával találtak rá erre a kőre is, amiről később bebizonyosodott, hogy a Holdról származik – mondja Mosoni.

Marokkó határában csapódott a Földbe, most a Zselicben bárki megnézheti. Ehhez hasonló, Holdról származó kőzet Bécsben látható

Több millió évig is keringhetnek

Találtak már olyat is, ami néhány száz évvel ezelőtt szakadhatott ki a Hold felszínéből, de vannak olyan darabok, amik több millió éven keresztül keringtek a Föld – Hold rendszerben.

A Zselicben két tucat meteoritot csodálhatunk meg

Ez Magyarország legnagyobb Holdról származó darabja

Hasonló kőzetdarabokat őriznek Budapesten, az ELTE Természettudományi Karán, de azok csak néhány tizedgrammosak és ritkán láthatók. Bécsben található még hasonló, kicsit nagyobb darab.

Zselici Csillagpark, ahol „lehozzák a csillagokat” az égről

2000 csillag és a Tejút a Zselicből

A zselici parkban a világ minden pontjáról, de még Magyarországon talált meteorit is megtekintető, összesen két tucatnyi van kiállítva.

– Ezzel testközelbe tudjuk hozni a világűrt a csillagászat iránt érdeklődőknek, hiszen ezek a darabkák az űr apró részei. Azért is érdekesek és fontosak, mert a Földünk kialakulásának nyomait lehet bennük megtalálni, és elárulják nekünk azt is, hogy milyen is volt a fiatal naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtt – teszi hozzá Mosoni László.

A csillagvizsgáló azért is épült meg itt, mert ez a hely Magyarország legkevésbé fényszennyezett pontja. Egy tiszta éjszakán akár 2000 csillagot és a hömpölygő Tejutat is meg lehet innen csodálni.

hirdetés