Augusztus 4-én kezdődött el az idei szüret Pécsen, sőt, országosan is ez volt az első esemény. Mutatunk néhány hangulatos képet az egyetemi borbirtokról és persze a szép termésről.

Idén a sylver, zenit, kozmopoliten, jázmin fajták értek be leghamarabb, főleg utóbbi kettő jeleskedett, a kiváló eredményeket látva döntöttek úgy a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, hogy ideje előszedni a metszőollókat – számolt be róla az egyetem.

Az idei szüret a tavalyihoz képest is hamarabb indult.

Az UnivPécs ezzel kapcsolatban azt írja, a nagy meleg és az aszály hatása a szőlőültetvényeken is látszik, Pécsett az idősebb tőkék kevésbé, a fiatalabbak már inkább megsínylették az eső nélküli heteket. A száraz idő viszont a szőlőbetegségek nagy részét is elriasztotta, így kiváló minőségre számítanak a szakemberek – csak a napsütésre kell figyelni, nehogy megégjenek a szemek.

Íme néhány kép az eseményről – már a friss mustot is meg lehetett kóstolni!

A szüretkezdésen Decsi István kancellár és Madaras Zoltán intézeti elnök mellett Kvanduk Frigyes plébános, egyházmegyei általános helynök is részt vett, aki szüreti áldással indította útjukra a szőlőmunkásokat.

Fotók: Csortos Szabolcs/UnivPécs