Két életmentés között fest a pécsi mentő!

Marosfalvi András két éve a pécsi mentőállomás garázsának szürkés foltjából varázsolta első képét. Ma már több mint egy tucat festménye és rajza díszíti a mentők „második otthonát”. A 30 éve a mentőknél dolgozó állomásvezető azt mondja, azért csinálja, hogy felvidítsa a helyet és persze a társait is a vonulások között. 

hirdetés

Kirajzolódott a falból a női alak

Egy kisebb galériának is elmenne az a pécsi mentőállomás, melynek garázsának falát falfestmények és rajzok díszítik. A Pécs II-nek is nevezett Petőfi utcai mentők kiindulási pontján Marosfalvi András kezdett művészkedni.

Az első rajz, amit félig a garázs fala „alkotott”

– Az első képemet félig poénnak szántam, mert a garázs szürkés falába beleradíroztam egy női arcot. Majd a száját vörösre festettem. Ezen jót derültek a fiúk, és ez adott kezdő löketet a többi képhez is – meséli a kezdeteket András.

András a mentőautók között alkot, a Petőfi utcai garázsban

Aztán szép sorban jött a többi kép is, aminek egytől-egyig van mondanivalója – teszi hozzá az állomásvezető.

Kifesti a mentők gondolatát

– Úgy éreztem, sok olyan dolog történik velünk egy-egy vonulás alatt, amit „kifestve” magamból talán másképp dolgozunk fel – fordítja komolyra a szót András.

Sokáig küzdöttek érte, de nem tudták megmenteni – festményen emlékeznek meg róla

Így került a falra egy olyan beteg, akinek életét a hosszú küzdelem ellenére sem tudták megmenteni a mentőautóban; vagy épp egy balesetben elhunytért érkező angyal, aki összekapaszkodik a helyszínre siető mentőapólóval.

KÉPGALÉRIA

DSC_7139
DSC_7172
DSC_7170
DSC_7147
DSC_7158
DSC_7161
DSC_7174
DSC_7148
DSC_7126
DSC_7128
DSC_7132
Marosfalvi András
DSC_7134
Marosfalvi András
DSC_7137

– A képek témái között természetesen vidámabbak is vannak, mert pont az volt a célom, hogy ezt a helyet kicsit kimozdítsam a komorságából. Az itt szolgálatot teljesítő kollégáim 24 órás váltásban vannak. Szerintem nem mindegy, milyen légkör veszi őket körül – mondja András, aki idén januártól már az állomásvezetői posztot is betölti.

Szép lányokból sincs hiány a pécsi mentőállomáson

Még Mona Lisa is visszamosolyog ránk

Marosfalvi András egyébként építészmérnöknek készült, de kiderült róla, hogy színtévesztő. Akkor választotta az életmentést hivatásának. Ennek már harminc éve.

– Mikor színtévesztőként nekiálltam festeni, mondanom sem kell, hogy a srácok humoruknál voltak és összekeverték a színeket, amikkel festettem – meséli mosolyogva a mentő, majd hozzáteszi: arra azonban nem gondoltak, hogy ki is tudom keverni két, általam is jól látott színből a kívánt eredményt.

Pécs II abban is különleges, hogy itt egy kis gondozott udvar is található, ami szintén az itt dolgozók kreativitását mutatja. Van mentőruhába bújtatott kerti törpe, de fémkutya is.

hirdetés