Két életmentés között fest a pécsi mentő!

Marosfalvi András két éve a pécsi mentőállomás garázsának szürkés foltjából varázsolta első képét. Ma már több mint egy tucat festménye és rajza díszíti a mentők „második otthonát”. A 30 éve a mentőknél dolgozó állomásvezető azt mondja, azért csinálja, hogy felvidítsa a helyet és persze a társait is a vonulások között. 

hirdetés
Uránia Mozi

Kirajzolódott a falból a női alak

Egy kisebb galériának is elmenne az a pécsi mentőállomás, melynek garázsának falát falfestmények és rajzok díszítik. A Pécs II-nek is nevezett Petőfi utcai mentők kiindulási pontján Marosfalvi András kezdett művészkedni.

Az első rajz, amit félig a garázs fala „alkotott”

– Az első képemet félig poénnak szántam, mert a garázs szürkés falába beleradíroztam egy női arcot. Majd a száját vörösre festettem. Ezen jót derültek a fiúk, és ez adott kezdő löketet a többi képhez is – meséli a kezdeteket András.

András a mentőautók között alkot, a Petőfi utcai garázsban

Aztán szép sorban jött a többi kép is, aminek egytől-egyig van mondanivalója – teszi hozzá az állomásvezető.

Kifesti a mentők gondolatát

– Úgy éreztem, sok olyan dolog történik velünk egy-egy vonulás alatt, amit „kifestve” magamból talán másképp dolgozunk fel – fordítja komolyra a szót András.

Sokáig küzdöttek érte, de nem tudták megmenteni – festményen emlékeznek meg róla

Így került a falra egy olyan beteg, akinek életét a hosszú küzdelem ellenére sem tudták megmenteni a mentőautóban; vagy épp egy balesetben elhunytért érkező angyal, aki összekapaszkodik a helyszínre siető mentőapólóval.

KÉPGALÉRIA

DSC_7139
DSC_7172
DSC_7170
DSC_7147
DSC_7158
DSC_7161
DSC_7174
DSC_7148
DSC_7126
DSC_7128
DSC_7132
Marosfalvi András
DSC_7134
Marosfalvi András
DSC_7137

– A képek témái között természetesen vidámabbak is vannak, mert pont az volt a célom, hogy ezt a helyet kicsit kimozdítsam a komorságából. Az itt szolgálatot teljesítő kollégáim 24 órás váltásban vannak. Szerintem nem mindegy, milyen légkör veszi őket körül – mondja András, aki idén januártól már az állomásvezetői posztot is betölti.

Szép lányokból sincs hiány a pécsi mentőállomáson

Még Mona Lisa is visszamosolyog ránk

Marosfalvi András egyébként építészmérnöknek készült, de kiderült róla, hogy színtévesztő. Akkor választotta az életmentést hivatásának. Ennek már harminc éve.

– Mikor színtévesztőként nekiálltam festeni, mondanom sem kell, hogy a srácok humoruknál voltak és összekeverték a színeket, amikkel festettem – meséli mosolyogva a mentő, majd hozzáteszi: arra azonban nem gondoltak, hogy ki is tudom keverni két, általam is jól látott színből a kívánt eredményt.

Pécs II abban is különleges, hogy itt egy kis gondozott udvar is található, ami szintén az itt dolgozók kreativitását mutatja. Van mentőruhába bújtatott kerti törpe, de fémkutya is.