Óriási magyar bravúr a Nemzetek Ligájában: jövőre az A divízióban szerepelhetünk!

Hangya Szilveszter (balra) is kivette a részét a magyar sikerből - Fotó: MTI

Utolsó mérkőzését, Törökország ellen hazai pályán 2-0-ra megnyerte a magyar labdarúgó-válogatott, ezzel csoportja élén végzett a Nemzetek Ligájában, és feljutott a sorozat A divíziójába, Európa legjobb 16 válogatottja közé.

Úgy készülhetett a magyar csapat a Törökország elleni meccsre, hogy akár még a csoportelsőséget is megszerezheti a Nemzetek Ligája utolsó fordulójában. Ehhez minössze annyi kellett, hogy Kalmárék több pontot szerezzenek a törökök ellen, mint a záró kört az élről váró Oroszország Szerbiában.

Az oroszok hamar elszálltak

Nos, az oroszok meccsét nem kellett sokáig figyelni, Szerbia ugyanis már az első félidőben elintézte őket. Mivel mi a félidőben 0-0-ra álltunk, a képzeletbeli tabellán az első helyre léptünk, és már csak arra kellett figyelnünk, hogy a második negyvenöt percben ne kapjunk gólt.

Ami valljuk be, nem tűnt könnyű feladatnak, ugyanis az ősz végére azért szépen elfogyott Marco Rossi csapata. Gulácsi, Orbán, Sallai, Szalai Ádám és Szoboszlai sem állt ugyanis rendelkezésre ezen a találkozón. Pedig valljuk be, a felsorolt 5 játékos ideális esetben kezdő lenne. A Rossit a kispadon helyettesítő Gera Zoltán azonban a sznetben azt is könnyű szívvel húzta meg, hogy lekapta a pályáról Kalmár Zsoltot, az egyik legjobb formában lévő játékosunkat. Cseri jött a helyére, de nem látszott meg a játékunkon. Sőt, a szintén a szünetben beálló Varga Kevinnel együtt színt vittek a játékba, és az első 45 perc kicsit lapoos gurigázgatása után egészen évezetes játék kezdett kialakulni. Meg is lett az eredménye az ő beállásuknak, hiszen Cseri remek indítása után Nikolics tálalt Varga elé, akinek a lövése ugyan a kapufáról még kijött, de Sigér begyötörte azt a kapuba. Innentől pedig igazából nem is kellett izgulnunk.

Bár csak egygólos volt az előnyünk, érződött, hogy ezen az estén biztosan nem fogunk gólt kapni. A törökök lövésig is alig-alig tudtak eljutni, ha nagynehezen mégis, Dibusz húzta le a rolót. A legvégén pedig Varga egy jó 80 méteres sprint után adta meg a kegyelemdöfést ellenfelünknek.

A 2-0-s győzelemmel Magyarország csoportja élén végzett a Nemzetek Ligája B divíziójában, ezzel pedig kiharcolt azt, hogy a sorozat következő kiírását már a A divízióban kezdheti meg, Európa legjobb csapatai ellen.

Nagyobb bravúr, mint az Eb-re jutás?

Tekintettel arra, hogy az idei sorozatot Magyarország úgy kezdte meg, hogy a világranglista alapján csoportja negyedik helye lett volna a realitás, nem túlzás azt mondani, hogy ez az eredmény talán még nagyobb szó, mint az Izland elleni Eb-kvalifikáció.

Magyarország–Törökország 2-0 (0-0)

Nemzetek Ligája. Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. V.: Kruzliak (Somoláni, Hancko).

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Botka, 89.), Sigér, Kalmár (Cseri, 46.), Nagy Á., Hangya (Holender, 74.)– Nikolics (Gyurcsó, 64.), Könyves (Varga K., 46.). Megbízott kapitány: Gera Zoltán.
Törökország: Günok – Sangaré, Kabak, Demiral, Erkin – Kahveci (Yazici, 55.), Tufan (Özcan, 71.), Tekdemir (Ayhan, 88.), Calhanoglu, Karaman – Tosun (Türüc, 71.). Szövetségi kapitány: Senol Günes.
Gólok: Sigér (57.), Varga K. (95.)

A csoport másik meccsén: Szerbia–Oroszország 5-0

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 11 pont, 2. Oroszország 8, 3. Szerbia 6 (+2), 4. Törökország 6 (-2).

Hirdetés