Vendéglátás: “Ha tényleg jön a második hullám, az sokaknak az utolsó koporsószög lehet”

Várható volt, hogy az első hetekben nem fogják vendégek tömegei ostromolni az újranyitott éttermeket, kávézókat. Pécsi vendéglátósokat kérdeztünk, hogyan állnak most, néhány héttel a korlátozások feloldása után és mit várnak a közeljövőtől. 

A vendéglátósok számára az egyik legnagyobb probléma az, hogy sokuknak a tavaszi, kora nyári időszak hozta eddig hagyományosan a legerősebb forgalmat. Mivel az újranyitás ellenére csak lassan térnek vissza a vendégek, a turizmus beindulására várni kell, az egyetemisták egy része a távoktatás miatt hazaköltözött, most pedig jön a nyári, rendezvények nélküli uborkaszezon, még nagyon nehéz hónapok várnak rájuk.

Schneider Gábor, a Krédli sváb kisvendéglő tulajdonosa így beszélt lapunknak a helyzetükről:

“A hétvégék viszonylag jók, de hétköznap még gyenge a forgalom. Nem időznek sokat a vendégek, ha megették, szinte azonnal el is mennek. Reméljük, hogy a jó idő és a terasz lendít majd a szekéren! Még nem egészen, de az eddigi átlag forgalom 75-80 százaléka megvan hétvégén. Összességében meg úgy 50 százalék. Vannak még szinte üres napok is. A legrosszabb hetekben, a korlátozások idején alig volt 25 százalék az elviteles nyitva tartással. Az tényleg csak szalmaszál volt.”

A Király utca kultikus szórakozóhelyére, a Nappaliba elég jól visszatért az élet, persze a távolságtartás miatt kevesebb vendég fér el, így azért még teljesen nem éri el a forgalom a korábbi szintet – mondta lapunk kérdésére Szép Tamás, a hely üzemeltetője.

A Nappali melletti Reggeliben picit lassabban indul az élet. 

“Talán a külföldi törzsvendégeink nem mind maradtak a városban, ez lehet az egyik ok, meg persze azért a melegkonyhás helyeknél a járványveszély miatt talán lassabban áll helyre a bizalom. Így ott még idő kell, hogy helyre álljanak a dolgok” – magyarázta az üzemeltető. Kérdésünkre, hogy kellett-e szűkíteni a büdzsén és az alkalmazotti létszámon, azt felelte: “igen, picit kellett, de igyekszünk idővel minél több régi kollégát visszavenni”.

Egy három hete nyitva tartó uránvárosi kávézót üzemeltető vállalkozó azt mondta lapunknak, speciális elhelyezkedésük miatt korábban sok szülő, nagyszülő tért be hozzájuk iskola, óvoda után. Mivel az iskolába alig járnak a gyerekek és óvodába is kevesebben, nekik is kisebb a forgalmuk. Ennek ellenére kezdenek visszatérni a vendégek, de a forgalom összességében alatta marad a korábbi évek hasonló időszakának. Mintha az emberek kevesebbet is költenének – mondta -, valószínűleg jobban be kell osztani a pénzt az áremelések, elbocsátások, fizetéscsökkentések miatt. Viszont vannak már legalább vendégeink, és ez jó – tette hozzá.

Varga Péter, az Egyetemvárosban – pontosabban a Rókus sétányon – található Rokusch kávézó tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, hogy a koronavírus-járvány következtében hazaküldött magyar kollégisták és a Pécset elhagyó, vagy akár pécsi albérletükről még ki nem mozduló külföldi egyetemisták hiányát nagyon megérzik. Mint mondta, az újranyitásuk óta a korábbi forgalmuk hozzávetőlegesen 40-50 százaléka jött vissza. Ezért – mint mondta – nagyon félve tekintenek a nyári időszakra (ami egyébként az egyetemvárosi elhelyezkedésükből adódóan is uborkaszezonnak számít náluk), hiszen most sokkal hamarabb eltűntek az egyetemisták a városból, amit csak tetéz, hogy kiesett a tavaszi hónapok csúcsszezonja is, lényegében pedig ebből az időszakból éltek.

– A magyar, pécsi vendégeink szerencsére azért jönnek rendesen és kitartanak mellettünk. Ők nagyon sokat segítettek nekünk, támogattak minket, ahogy tudtak a kijárási korlátozás alatt is, ezért nagyon hálásak is vagyunk nekik.  

Hozzátette, hogy csalódottságra ad okot, hogy nem kaptak semmiféle segítséget, a vendéglátó-szektort szerinte „az út szélén hagyták”.

– Igazából az ember ilyenkor elgondolkodik, hogy megéri-e foglalkozni ezzel, ha láthatóan senki mást nem érdekel ez a szektor. Ez elég kiábrándító. Azért be nem zárunk, valamiféle arany középutat megpróbálunk találni, a vendégeink megérdemlik. Szeptember elejéig még ki lehet húzni valahogy, de ha tényleg jön a mindenki által belengetett második hulláma a vírusnak, az sokaknak egy utolsó koporsószög lehet – mondta.  

Hirdetés